Sănătatea orală este de cele mai multe ori dată de o parte. Însă, chiar dacă nu simți dureri, disconfort sau nu observi anumite simptome, este bine să-ți faci controale regulate la stomatolog. Prin aceste controale, dentistul va observa dacă există sau nu probleme de care tu nu știai.

De asemenea, apelează la o clinică de încredere și care are doar recenzii bune, ca de exemplu Cabinetul Doctorului Teisanu. Acesta fiind un cabinet de stomatologie București este potrivit pentru locuitorii orașului sau pentru persoanele din comunele alăturate.

Pe de altă parte, există și urgențe stomatologice care necesită un consult rapid și tratamente adecvate pentru tipul problemei. Așadar, articolul acesta este bazat pe tratarea și identificarea acestor tipuri de urgențe stomatologice.

Pentru început îți voi vorbi despre durerile dentare grave și acute care apar și care necesită o atenție sporită. O altă urgență este pierderea unui dinte. Sună înfiorător și totodată un coșmar, însă există opțiuni pentru păstrarea dintelui. O problemă gravă din punct de vedere stomatologic și care necesită intervenție medicală, cât mai repede posibil sunt leziunile sau fracturile maxilarului.

Cum să identifici simptomele și cum gestionezi durerea

Cu siguranță ai avut dureri acute sau un disconfort insuportabil de care nu puteai să scapi sau nu știai cum să îl ameliorezi. Astfel că, în această parte a articolului vei observa cum să identifici simptomele unor astfel de dureri și cum să le gestionezi.

Durerea dentară este declanșată de mai mulți factori, precum abcese dentare, parodontită, carii profunde sau gingivită. Recunoașterea simptomelor este primul pas pe care trebuie să-l faci. Care sunt simptomele, totuși? Un prim simptom este durerea pulsantă sau persistentă. Acest tip de durere este acută și tinde să fie pulsantă, ceea ce produce un disconfort mare.

Un alt simptom pentru durerea acută este durerea pe care o simți în momentele în care consumi lichide reci sau calde. De altfel, dacă vezi roșeață sau umflături în zona gingiilor sau în împrejurul unui dinte se poate să reprezinte o problemă subiacentă.

De altfel, înghițitul sau mestecatul alimentelor produce un disconfort sau este dureros, aparține de durerea dentară acută. În momentul în care recunoști simptomele, un prim pas pe care să-l faci este de a te spăla pe dinți cu o atenție deosebită și să utilizezi ață dentară pentru a îndepărta resturile de mâncare. Dacă acestea rămân între dinți, pot provoca complicații.

Nu este recomandat să aplici aspirină exact pe gingii pentru că lucrul acesta produce iritații. Însă, urmărește sfatul medicului și ia un ibuprofen sau un paracetamol care să amelioreze durerea pentru un timp.

Încearcă să eviți consumul de alimente extrem de reci, extrem de fierbinți sau dulci pentru a nu crea complicații. Urmează-ți igiena orală cu strictețe și nu amâna consultul. Această durere acută trebuie verificată de către un medic stomatolog și tratată la timp.

Cum poți salva un dinte care a fost pierdut

În momentul pierderii unui dinte, panica se iscă și anxietatea devine o problemă. Însă, pentru a putea salva situația, indiferent dacă dantura a fost afectată de o traumă sau un accident trebuie să acționezi cât mai repede posibil.

Așadar, pentru a acționa repede găsește dantura. Fii delicat cu manipularea acesteia pentru a nu zgâria suprafața sau pentru a nu atinge rădăcina. De asemenea, la spălarea acesteia nu folosi substanțe chimice care sunt puternice, săpun sau periuțe de dinți.

Acestea sunt mult prea puternice sau rigide și distrug țesutul dintelui. Așadar, spală dantura cu ajutorul unei soluții salină sau sub apa care este rece pentru a elimina murdăria.

Următorul pas este de reașezare a dintelui. Dacă reușești, reașează dantura înapoi în alveolă și verifică înainte dacă dantura este bine poziționată și reașează dintele cu grijă. Pentru ca dantura să-și păstreze poziția, apas-o cu degetul sau cu limba ușor și poți mușca cu grijă un șervețel pentru a menține dantura în poziția respectivă.

Dacă, totuși, nu reușești să reașezi dantura, du-te la un stomatolog. Însă, dantura trebuie să fie transportată într-un fel anume pentru a nu distruge rădăcina și celulele dintelui. Astfel că, trebuie să o transporți ținând-o sub limbă sau în lapte rece.

Indiferent de care situație te lovești, este extrem de important să apelezi la un medic stomatologic care se ocupă de urgențe stomatologice non stop, deoarece aceste lucruri se pot întâmpla chiar și târziu în noapte. Prin faptul că acționezi repede, iar consultul se petrece cât mai repede cu putință, dantura va fi reimplementată. Pe parcurs ce te îndrepți către stomatolog, asigură-te că aplici o compresă rece și curată pe zona afectată, astfel disconfortul și sângerarea se vor calma puțin.

Clinica de Stomatologie de Top din București – Specialiști în Îngrijirea Orală

Cum trebuie să acționezi în cazul leziunilor sau a fracturilor de maxilar

Urgențele stomatologice sunt leziunile și fracturile maxilarului inferior, superior sau chiar a ambelor. Acestea au nevoie de o atenție deosebită și delicată pentru a putea fi tratate corespunzător și repede. Aceste fracturi sau leziuni ale maxilarului apar din cauza unei căderi, a unui accident sau în urma unui impact care a fost extrem de puternic.

Dacă te regăsești în acest tip de situație trebuie să nu te panichezi și să-ți păstrezi calmul. Asigură-te că victima este în siguranță, în cazul unui accident. Dacă te panichezi, nu vei reuși să gestionezi situația corespunzător ceea ce va fi problematic.

După ce ți-ai păstrat calmul, nu încerca să-ți miști sau să-ți corectezi maxilarul, fie el deplasat, fie el rupt. Acest lucru trebuie făcut de către un specialist în domeniu care știe ce face și nu ar agrava situația. Neavând habar ce faci acolo ai putea produce complicații grave, așa că nu face nimic în acest sens.

Dacă întâmpini sângerări, asigură-te că aplici o compresă rece și curată pe zona respectivă. În acest fel vei reduce sângerarea și inflamația, însă nu aplica presiune pe maxilarul care este deja fracturat pentru a nu crea probleme mai grave.

În cazul unui accident, asigură-te că pentru a nu exista mișcări bruște care pot provoca și mai multe leziuni. Capul și gâtul trebuie susținut pentru a nu exista astfel de probleme. De asemenea, ajută-te de o eșarfă sau ceva similar, astfel ca victima să fie imobilizată până când asistența medicală ajunge la locul respectiv.

Leziunile și fracturile maxilarului au nevoie de o examinare rapidă la urgențe stomatologice non-stop pentru a nu se agrava sau pentru a nu apărea complicații. Astfel, apelează la un cabinet stomatologic din București pentru a primi o consultare de urgență.