Un proces de divort ca orice schimbare majora in viata unei persoane aduce cu sine indoieli si incertitudini. In fata necunoscutului, este foarte normal sa reactionam in functie de emotii si sa nu gandim intr-un mod practic, nici cu o strategie axata pe rezolvarea separarii.
Desi divortul tau poate fi un proces dificil, este important sa ne amintim ca actiunile tale in timpul procesului de negociere a tuturor aspectelor divortului iti vor afecta situatia financiara, familiala si emotionala pentru anii urmatori.
Mai jos, veti gasi o serie de sugestii tipice pe care avocatii de divort le ofera clientilor lor imediat ce sunt intrebati: ce sa faca intr-un divort. Iata ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faci atunci cand divortezi. Daca esti plecat, atunci poti apela inclusiv la divort la distanta.
Ce sa nu faci intr-un divort?
- Nu intentionati sa va mutati in alta tara sau stat:Asteptati pana cand procesul de divort se incheie pentru a va muta intr-un loc nou. De asemenea, uita-te pentru un alt loc de munca care necesita sa se mute pana la divortul este finalizat. Aceste schimbari premature ar putea interfera cu finalizarea divortului si viitorul copiilor tai minori.
- Nu incalcati un aranjament de custodie temporara sau un regim de vizitare:In instanta de judecata a familiei, trebuie sa va aratati ca o persoana de incredere si responsabila, care stie cum sa indeplineasca tranzactiile. In cazul in care comportamentul dumneavoastra incalca termenii de custodie, este posibil sa nu obtineti rezultatul va asteptati mai tarziu sa imparta viata ta cu copiii dumneavoastra, in ciuda dizolvarii casatoriei.
- Nu aveti un alt partener si nu incepeti o relatie: Multi oameni se intreaba, daca sunt in proces de divort pot avea un alt partener? Cei mai multi avocati pot recomanda de asteptare pana cand divortul este finalizat pentru a incepe o viata cu altcineva. Iti poate influenta deciziile cu privire la divort, iar noua relatie ar putea risca chiar aprobarea cererii tale de sustinere conjugala. Si daca locuiti intr-o stare in care un divort defect este admis si exista o istorie de infidelitate, cel mai bine este sa asteptati.
- Nu transferati si nu donati bunurile prietenilor sau rudelor:Multi oameni cad in tentatia de a-si ascunde proprietatea prin alte maini, cu conditia sa le returneze mai tarziu. Amintiti-va ca exista modalitati de a va urmari activele. Daca le ascunzi, atunci sotul tau te poate chema din nou in instanta pentru divizare.
- Nu incerca sa incepi singur un divort:Divortul este complicat pentru multe cupluri. Un avocat se poate asigura ca interesele dumneavoastra sunt protejate din momentul in care dosarul pentru divort incepe.
Ce sa faci intr-un divort?
- Fii rezonabil:Coopereaza pe cat posibil cu viitorul tau fost partener. Daca faceti concesii rezonabile, veti facilita si accelera pasii divortului.
- Sprijiniti-va copiii:In timpul procesului de divort, explicati situatia copiilor dumneavoastra si intelegeti schimbarile prin care trec. Un divort este foarte toata lumea, asa ca evita sa-i faci sa aleaga intre una sau alta dintre parti.
Motive pentru care oamenii pot ajunge sa divorteze
Unele state permit unui sot sa-l invinovateasca pe celalalt pentru divort. Exemple de temeiuri legale pentru un divort „din culpa” includ adulterul, abuzul fizic, abuzul emotional si abuzul obisnuit de substante. Dar chiar si atunci cand un sot invoca unul dintre aceste motive, s-ar putea sa nu fi fost motivul de baza al divortului. In schimb, ar fi putut fi pur si simplu ultimul pahar peste alte probleme conjugale care fierb de mult timp, care nu sunt la fel de usor de recunoscut.
Toti acei oameni care s-au hotarat pe „diferente ireconciliabile” ca temei de baza pentru divortul fara vina au avut ceva. Cand au fost intrebati de ce s-au incheiat casatoriile lor, o proportie semnificativa de persoane divortate raspund cu o anumita variatie intre „ne-am despartit”, „ne-am racit” sau „am fost pur si simplu incompatibili” (pana la 55% intr-un studiu). Acest concept de incompatibilitate ar putea include si alte motive de divort care au aparut in diferite studii, cum ar fi:
- lipsa valorilor comune
- casatoria prea devreme (ceea ce face sa se desparta mai probabil)
- dificultati sexuale si
- diferente religioase.
Desigur, multe cupluri traiesc cu si chiar se bucura de diferentele lor. Dar majoritatea casatoriilor de succes se bazeaza pe un nucleu de interese, prioritati si valori comune (sau cel putin suprapuse). Semnele exterioare de incompatibilitate merg adesea mana in mana cu alte motive comune de divort – in special comunicarea slaba, care este urmatoarea pe lista.
Aproximativ 50% dintre participantii la diferite studii au invocat motive pentru divort care au de-a face cu comunicarea deficitara, cum ar fi cearta si imposibilitatea de a vorbi intre ei. Din nou, problemele de comunicare pot fi cauza altor motive pe care oamenii le invoca pentru divort, cum ar fi conflictele legate de bani si responsabilitatile familiale.