Odata cu retragerea economica a tarii noastre si odata cu cresterea frecventa a facturii la energie electrica, economisirea a devenit una dintre prioritatile populatiei.

Consumul mare de energie al unui frigider poate fi un ticalos pentru cheltuieli. Prin urmare, este intotdeauna important ca intretinerea echipamentului sa fie actualizata, evitand cheltuielile inutile. Cauzele pentru ca frigiderul sa aiba un consum mare de energie sunt multe. Mai jos, enumeram posibilele probleme si masuri ca solutie, care pot fi facute de un frigider.

Factorii care genereaza un consum ridicat de energie:

  • Tensiune foarte inalta

Pentru a elimina problemele de tensiuni de peste 132V (nominal 115V) si 240V (nominal 220V) va recomandam utilizarea unui stabilizator de tensiune. Apeleaza la  servicii profesionale frigotehnice casnice si industriale .

  • Conexiune gresita in caseta de jonctiune

Verificati conexiunile cu ajutorul diagramei electrice a frigiderului.

  • Becul intern nu se va opri

Verificati daca comutatorul becului are probleme, cum ar fi intelegerea gresita sau remedierea gresita.

  • Termostatul nu se va opri

Verificati daca atasarea becului termostatului este corecta. Rotiti butonul termostatului la punctul minim (cel mai putin rece) si verificati daca compresorul se opreste. Daca problema persista, inlocuiti termostatul.

  • Termostat setat la pozitia maxima (cea mai tare)

Rotiti butonul termostatului la punctul minim (cel mai putin rece) si verificati daca compresorul se opreste in intervalul de utilizare. Reglati termostatul si instruiti utilizatorul cu privire la utilizarea corecta.

  • Termostat cu bec liber

Fixati corect becul termostatului.

  • Termostat inadecvat

Aflati daca modelul termostatului utilizat este cel indicat de producator. Daca este necesar, consultati producatorul sistemului de racire.

  • Compresor cu amperaj ridicat (curent ridicat)

Putem lua in considerare amperajul ridicat numai daca protectorul termic actioneaza. Daca nu sunteti sigur ca acesta este defectul, verificati daca compresorul poate avea alte probleme. Daca este necesar, schimbati-l.

  • Condensator murdar, acoperit sau cu lipsa circulatiei aerului

Curatati condensatorul si desfundati pasajele de aer. Acest truc este foarte valabil pentru echipele comerciale.

  • Interzicerea usilor proaste

Aflati daca usa este prost reglata sau daca garnitura (cauciucul de inchidere a usii) este deteriorata sau detasata. Reglati usa si/sau schimbati garnitura.

  • Amplasarea necorespunzatoare a frigiderului

Sistemul de racire nu trebuie sa fie in apropierea bucatariilor, a peretilor expusi la soare si a spatiilor neventilate. In conditiile mentionate, sistemul de racire pierde performanta.

  • Frigider fara tava de divizor congelator

Verificati daca se utilizeaza tava separatorului si daca este instalata corect.

  • Frigider suprasolicitat

Instruiti utilizatorul sa evite deschiderea usii foarte des.

  • Udarea izolatiei (vata de sticla)

Localizati punctul de trecere a umiditatii si corectati.

  • Deteriorarea lipsei izolarii termice

Localizati si inlocuiti sau completati izolatia termica.

  • Excesul de incarcatura de lichid refrigerant in frigider

Verificati transpiratia la linia de intoarcere a frigiderului. Daca exista, setati incarcarea corecta a fluidului frigorific, de preferinta folosind o greutate de precizie.

  • Lipsa agentului frigorific

Un strat neregulat de gheata se formeaza de obicei in evaporator. Puneti o noua incarcatura de lichid de racire.

  • Compresor inadecvat sistemului

Consultati tabelul de aplicatii al compresoarelor Embraco. Modificarea modelului corespunzator.

  • Compresor cu capacitate redusa

Acesta este un defect rar, intre timp este posibil sa fi aparut o problema.

Cum a aparut frigiderul?

Conceptul de refrigerare mecanica a inceput cand William Cullen, un medic scotian, a observat ca evaporarea avea un efect de racire in anii 1720. El si-a demonstrat ideile in 1748 prin evaporarea eterului etilic in vid, potrivit Peak Mechanical Partnership , o companie de instalatii sanitare si incalzire cu sediul in Saskatoon, Saskatchewan.

Oliver Evans, un inventator american, a proiectat, dar nu a construit o masina de refrigerare care folosea vapori in loc de lichid in 1805. In 1820, omul de stiinta englez Michael Faraday a folosit amoniac lichefiat pentru a provoca racirea.

Jacob Perkins, care a lucrat cu Evans, a primit un brevet pentru un ciclu de compresie a vaporilor folosind amoniac lichid in 1835, conform History of Refrigeration . Pentru asta, el este uneori numit „parintele frigiderului”.

John Gorrie, un medic american, a construit si el o masina similara cu designul lui Evans in 1842. Gorrie si-a folosit frigiderul, care crea gheata, pentru a raci pacientii cu febra galbena intr-un spital din Florida. Gorrie a primit primul brevet american pentru metoda sa de a crea artificial gheata in 1851.

Alti inventatori din intreaga lume au continuat sa dezvolte noi si sa imbunatateasca tehnicile existente pentru refrigerare, potrivit Peak Mechanical , inclusiv:

Ferdinand Carré, un inginer francez, a dezvoltat un frigider care folosea un amestec care continea amoniac si apa in 1859.

Carl von Linde, un om de stiinta german, a inventat o masina portabila de refrigerare cu compresor folosind eter metilic in 1873, iar in 1876 a trecut la amoniac. In 1894, Linde a dezvoltat si noi metode de lichefiere a unor cantitati mari de aer.

Albert T. Marshall, un inventator american, a brevetat primul frigider mecanic in 1899.

Renumitul fizician Albert Einstein a brevetat un frigider in 1930 cu ideea de a crea un frigider prietenos cu mediul, fara piese in miscare si sa nu se bazeze pe electricitate.

Popularitatea refrigerarii comerciale a crescut spre sfarsitul secolului al XIX-lea datorita fabricilor de bere, potrivit Peak Mechanical , unde primul frigider a fost instalat la o fabrica de bere din Brooklyn, New York, in 1870. Pana la inceputul secolului, aproape toate fabricile de bere avea un frigider.