Cine a fost Isabela Barreto?

Isabela Barreto era nepoata lui Francisco Barreto, guvernatorul portughez al Indiei. Se presupune ca s-a nascut în 1567, în Pontevedra (Galicia, Spania), unde a si murit în 1617. Înca foarte tânara, a devenit marinar spaniol i prima femeie care a ocupat functia de amiral din istoria europeana. S-a casatorit cu Alvaro de Mendaña, navigator spaniol si patron al mai multor expeditii în Oceanul Pacific.

Dar de ce este ea atât de importanta? Ei bine, era o singura femeie în fruntea unei expeditii navale din secolul al XVI-lea si aceasta era ea, care se remarca prin întruchiparea rolurilor si activitatilor, la acel moment, destinate doar barbatilor.

Poate ca si-a mostenit pasiunea pentru navigatie de la bunicul ei. Nu stim mult mai multe despre viata ei, dar un lucru este sigur: a fost curajoasa si cu o hotarâre puternica de a cuceri lumea. Alte versiuni arata, de asemenea, ca a fost extrem de cruda atât cu membrii echipajului, cât si cu nativii insulelor pe care le-a descoperit. Oricare ar fi adevarul, ea si-a jucat rolul cu multa determinare.

Haideti sa-i descoperim viata si sa aflam cum a ajuns sa fie prima femeie care a detinut titlul de amiral din istoria navigatiei spaniole!

Expeditia în Pacific

Din Galicia, s-a mutat împreuna cu familia în Viceregatul Peru. Aici si-a întâlnit sotul, cu care s-a casatorit în 1585. Alvaro de Mendaña i-a permis sa i se alature în multe dintre calatoriile sale în larg. Expeditia în Pacific a fost una dintre ele.

Au descoperit mai întâi Insulele Marquesas, dupa care au gasit Insulele Santa Cruz. Aici, sotul ei a contractat malarie si l-a numit pe Lorenzo Barreto, fratele Isabelei, amiral al expeditiei. Cu toate acestea, si Lorenzo a murit câteva zile mai târziu, asa ca Isabela a ramas la conducere.

Existau nemultumiri pe scara larga cu privire la stilul ei de a conduce, dar Isabela era hotarâta, puternica, autoritara si stia cum sa se afirme. Dar, în acelasi timp, expeditia devenea un esec: boli, coruptie interna, revolte, atacuri ale indigenilor, decese peste tot.

Astfel, ea a decis sa ii puna capat si a schimat cursul pentru Filipine. Pe parcursul a trei luni de greutati, Isabela si-a demonstrat rezistenta, rationalizand mâncarea si apa, dominând protestele si amenintarile. Expeditia s-a încheiat triumfator în Portul Manila, unde Regina Saba din Marea de Sud a fost primita cu onoruri la intrarea în golf.

Dupa expeditie

La Manila, s-a casatorit cu nepotul guvernatorului, Fernando de Castro, deoarece avea nevoie de un sot potrivit pentru a-si revendica drepturile asupra insulelor Solomon. Cu el alaturi, ea a organizat o noua expeditie la Acapulco.

Între timp, Curtea spaniola a decis sa îi refuze cererea. Aici pierdem urma Isabelei. Unele surse indica faptul ca a calatorit împreuna cu sotul ei în Spania si ca a ajuns sa moara în Galicia natala. Altii spun ca a murit în Perù.

O poveste romantica din vremuri cand activitatea de navigator era la moda si era extrem de populara. Putina lume stie, insa, ca si acum sunt navigatori. Este drept, nu mai descopera noi teritorii, nu se mai lupta pe mare cu alte nave, si cu siguranta, nu distrug civilizatii si macelaresc populatii locale. NU, nimic din toate acestea nu mai sunt de actualitate.

Navigatorii zilelor noastre sunt niste frumosi romantici care isi cumpara sau inchiriaza o barca, fac un curs de navigatie cu https://www.skipperacademy.ro, si apoi cutreiera masile lumii pentru o experienta de viata de neuitat.

Impreuna cu SkipperAcademy.ro poti obtine un certificat de navigator pentru navigarea pe ape interioare: lacuri, rauri, fluvii, precum si pe mari si oceane, inclusiv navigare pentru barci cu vele.