In primii 3 ani, bebelusul isi construieste ritmul biologic. Plansul, tipatul si insomnia fiind experimentate uneori de catre parintii. Somnul copilului este diferit de cel al unui adult. Intelegerea acesteia face posibila utilizarea tehnicilor potrivite pentru a calma si a pune copilul la culcare.
De la nasterea unui copil pana la varsta de 3 ani, somnul sau se schimba. Prima data acesta este intins pe 24 de ore. Iar dupa 3 ani, somnul sugarilor si cel al adultilor este similar.
ETAPELE SOMNULUI SUGARULUI
La nastere, fazele de veghe si somn ale bebelusului sunt numeroase. 4 etape descriu aceste faze:
- Somn nelinistit: reprezinta 60% din timpul de somn al bebelusului. Se misca, respira neregulat si ochii ii oscileaza. Desi aceasta faza poate ingrijora parintii, este necesar sa o respectati si sa lasati copilul sa doarma. In aceasta etapa bebelusul memoreaza, invata si isi regleaza emotiile!
- Somn calm: Bebelusul cade in cele din urma intr-un somn profund timp de aproximativ 20 de minute. Acesta este „calmul dupa furtuna”: copilul nu se mai misca, ochii nu mai oscileaza si respiratia lui este regulata. Se recupereaza fizic, creste si continua sa memoreze.
- Trezire calma: bebelusul a deschis ochii, respira calm, isi urmeaza privirea si isi mentine atentia. Dupa nastere, aceasta etapa dureaza doar cateva minute. La 3 luni, trezirea calma poate dura 2 ore la rand.
- Trezire nelinistita: copilul pare sa-si piarda rabdarea, atentia lui este foarte limitata. Respira neregulat, plange, suge degetul mare. In timp ce trezirea calma este din ce in ce mai lunga in timp, trezirea nelinistita dispare treptat.
Aceasta distributie se va schimba de-a lungul lunilor.
PUI DE SOMN PENTRU COPII
Ziua bebelusului este punctata de puiul de somn din luna a 6-a:
- La 6 luni, un pui de somn de la 2 la 3 dimineata, apoi al 2-lea pui de somn de la 1 dimineata la 1:30 dupa-amiaza taie toata ziua.
- De la 6 luni la 1 an, doua puiuri de somn de 1 pana la 2 ore fiind punctate in fiecare jumatate de zi.
- La 18 luni, unii copii iau 2 puiuri de somn, altii iau doar unul.
- De la 2 la 3 ani, puiul de somn ramane o nevoie fiziologica care trebuie respectata. Ai grija insa ca bebelusul sa nu doarma prea mult in timpul zilei cu riscul de a se trezi noaptea! Un singur pui de somn de 2 ore dupa-amiaza ar trebui sa fie suficient.
Unii sugari au nevoie de somn mai mult decat altii. Nu te alarma daca puiul de somn al bebelusului nu coincide perfect cu aceasta regula teoretica.
CALMEAZA BEBELUSUL SI AJUTA-L SA DOARMA NATURAL
Hranirea sugarilor poate fi cauza trezirilor nocturne. Cu sfatul medicului pediatru, exista solutii nutritionale adecvate.
ALIMENTELE SI SOMNUL PENTRU COPII
Daca alaptezi sau nu acest lucru nu afecteaza in mod direct somnul bebelusului. Dar uneori este necesar, in acord cu medicul pediatru, sa se schimbe dieta copilului atunci cand sufera de tulburari digestive care ii afecteaza somnul.
De exemplu, unele tipuri de lapte pentru sugari, care contin agenti de ingrosare (roscove sau amidon) pot lupta impotriva bolii de reflux gastroesofagian. Altele contin fibre dietetice care contribuie la satietatea copiilor care sunt mereu infometati.
OBIECTE PENTRU A DORMI COPIL
- Orice jucarie dragalasa il poate linisti pe copil deoarece proiecteaza in ea figura persoanei care are grija de el.
- Suzeta, promoveaza adormirea: suptul este relaxant, deoarece scade ritmul cardiac. Utilizarea sa este deosebit de interesanta in primele 6 luni.
Iar pe parcursul procesului de crestere este indicat ca atunci cand iesiti cu el la plimbare sa aveti un carucior cu suspensii soft pe toate rotiile ca si Cybex Balios s lux 2 in 1 pentru a mentine copilul in siguranta si atunci cand treceti peste denivelari ca acesta sa poata dormi sau sa nu sufere dureri la spate.
Prin urmare aveti nevoie de rabdare pentru a putea culca copilul intr-un mod cat mai sanatos folosindu-te de sfaturile aflate in acest articol, speram sa-ti fie de ajutor si sa poti dormi in liniste alaturi de el.