In unele ocazii simtim ca pentru ceea ce am muncit, am luptat, pentru ceea ce ne asteptam mereu sa se intample si ca ne dorim atat de mult, ca ne-am planificat atat de mult, pur si simplu nu ajunge.
Dar cu cat ne agatam mai mult de ceva, cu atat mai putin va veni, pentru ca ne investim toata puterea si de cele mai multe ori dorintele devin anxietate cu privire la viitor. Ceea ce se intampla este ca ne pierdem toata puterea, chiar si obiectivul situatiei. Impingem atat de tare incat „universul se prabuseste” si nu-l lasam sa functioneze.
Auzim fraze de genul: „Nu va asteptati sa se intample, faceti-o sa se intample”, din aceasta cauza insistam chiar si atunci cand stim ca, in cele din urma, schimbam complet obiectivul. Agatandu-ne, dorind ca totul sa se intample in functie de ordinea mentala pe care o asteptam, este logic sa ne simtim frustrati, fara scop, fara a avea un scop clar pentru ca suntem uzati.
In aceasta situatie vine un pic de resemnare. Acceptati ca nu o puteti realiza (chiar daca puteti), doar ca totul se va intampla in timp util, in functie de circumstante si nu de dorintele noastre. Ai vazut ce frumos se misca acei dansatori evenimente? Si tu poti invata, daca ai rabdare.
De ce ar trebui sa dansezi? Beneficiile dansului
Dansul este foarte benefic pentru sanatatea noastra mentala si fizica. Vrei sa stii de ce? Dansul iti imbunatateste sanatatea fizica si mentala. Aflati de ce ar trebui sa renuntati atunci cand muzica se reda.
Muzica este ca o carte buna: ne permite sa evadam din realitate, ne invita sa ne adancim in minte, sa simtim noi emotii, ne ascute concentrarea, ne ajuta sa ne relaxam si ne stimuleaza creierul.
Uneori, in timp ce ascultam muzica, simtim nevoia sa ne miscam picioarele, soldurile, sa facem un viraj. Daca atunci cand canta acel cantec care ne place atat de mult, ne lasam sa mergem si sa dam totul pe ringul de dans sau in sufragerie. Lasarea acestor emotii sau sentimente sa curga cu dansul poate fi foarte benefica pentru sanatatea noastra fizica si mentala.
De ce ar trebui sa dansam?
Dansul ne permite sa ne simtim mai liberi, mai neinhibati si, mai presus de toate, mai fericiti. Dansul are multe beneficii pentru sanatatea noastra, si nu doar fizice. Prin urmare, unii cercetatori au studiat modul in care dansul ne ajuta sa depasim momentele de stres, anxietate sau depresie. Pe scurt, de ce ne face mai fericiti.
Studiile (care, desi diferite, au urmarit acelasi scop: sa demonstreze beneficiile dansului asupra sanatatii noastre mintale) provin de la universitatile din Columbia, Derby, New York, Deakiny si Örebro. Echipele de cercetare care le-au realizat au ajuns la aceleasi concluzii: dansul este extrem de benefic pentru stabilitatea noastra emotionala.
Universitatile suedeze si engleze s-au concentrat pe modul in care arta dansului a influentat pacientii care sufera de depresie, stres si anxietate. In cazul nordicilor, subiectii studiului au fost adolescenti care, in plus, au suferit de alte afectiuni fizice, cum ar fi dureri de spate sau de gat.
Istoria dansului
Dansul implica miscarea ritmica a corpului, adesea intr-un mod coregrafic si de obicei pe muzica. Dansul poate exprima idei estetice si emotii ca o forma de arta de performanta prezentata publicului. Oamenii danseaza si in situatii de non-performanta pentru a elibera energie, pentru a-si exprima emotia, pentru a se conecta cu alti oameni sau pentru a se bucura pur si simplu de senzatia de miscare.
In timp ce arta dansului variaza in functie de istorie si culturi, ea exista in toate culturile. In multe culturi, atat profesionisti bine pregatiti, cat si amatori de toate varstele danseaza.
Dansul in toate formele sale implica cinci elemente cheie:
- Corpul: Corpul este instrumentul principal al dansului. Dansatorii isi pot folosi intregul corp sau pot limita miscarea la anumite parti ale corpului. Dansatorii profesionisti isi antreneaza corpul pentru a avea o agilitate si o forta exceptionale.
- Actiune: Actiunea se refera la ceea ce face dansatorul in timp ce danseaza, indiferent daca ramane inradacinat intr-un singur loc sau se misca pe podea si prin aer.
- Spatiu: Dansatorii se deplaseaza prin spatiu in toate felurile posibile, variind nivelul, directia si calea pe masura ce se misca, indiferent de forma de dans. De asemenea, se misca, adesea in moduri foarte specifice, in raport cu alte persoane care participa la un anumit dans.
- Timpul: Timpul este unul dintre elementele cheie ale dansului, deoarece se refera la ritmul miscarilor. Interpretii adesea coreografiaza dansurile lor la masura muzicii.
- Energia: elementul final al dansului, energia, vorbeste despre modul in care dansatorii se misca prin spatiu si timp. Dansatorii isi pot folosi corpul si tehnica de dans pentru a face miscari netede sau bruste, care se simt stranse si restrictionate sau usoare si relaxate.
In timp ce cele cinci elemente lucreaza impreuna in toate formele de dans, dansatorii pot folosi fiecare element separat.