Protejarea radacinilor culturilor, evitarea fluctuatiilor de temperatura si limitarea cresterii buruienilor: odata asezate pe sol, acestea sunt principalele sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca o folie de mulcire.

Chiar daca nu sunteti familiarizati cu denumirea acestei practici, probabil ca ati intalnit deja imaginea unui camp acoperit cu o plasa de plastic inchisa la culoare, din care ies plante de rosii, capsuni, pepeni sau salata. O imagine compusa tocmai din panza de mulcire in actiune. Dar ce inseamna mulcire? Intra aici pentru detalii suplimentare : go URL.

Ce este mulcirea?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, vin in ajutor frunzele uscate, tunsul gazonului, cerealele, paiele si multe alte reziduuri agricole. Impreuna, acestea formeaza mulci: un amestec de origine organica care se imprastie pe sol si in jurul culturilor, contribuind astfel la imbogatirea solului cu humus, la conservarea umiditatii solului si la reducerea eroziunii.

Prin urmare, mulcirea unei gradini de legume, a unei livezi, a unei podgorii sau chiar a unei gradini de casa inseamna acoperirea solului cu diferite tipuri de materiale, replicand ceea ce se intampla in natura atunci cand toamna se formeaza un covor de frunze care creste la poalele copacilor.

Mulcirea ne aminteste un concept fundamental: nu exista pamant gol care sa nu fie pustiu. Poate parea banal, dar cand vine vorba de tehnici agricole, reiterarea acestui principiu nu este niciodata de prisos, mai ales daca ne gandim de cate ori am considerat ca un camp fara iarba este curat, cat de ordonata sau bine intretinuta este o gradina fara buruieni sau poate atunci cand cautam metode de a elimina buruienile din gradina de legume.

Buruieni: in ciuda faptului ca un sol gol este un desert, abordarea cu ostilitate si dispret a tot ceea ce creste salbatic in apropierea culturilor principale face parte, din pacate, din limbajul comun. In realitate, vorbirea despre buruieni este destul de relativa si face parte dintr-un discurs in care ecologia are foarte putin de-a face cu aceasta: clasificarea unei specii ca buruiana este, de fapt, un concept antropocentric, asa cum a reiterat in mai multe lucrari de cercetare si la numeroase reuniuni institutionale Societatea Europeana de Cercetare a Buruienilor (EWRS), care defineste buruienile ca fiind „orice planta sau vegetatie, cu exceptia ciupercilor, care interfereaza cu obiectivele umane”.

In foaie de hartie pentru mulcire activa

Odata ce foaia de polietilena a fost lasata deoparte, posibilitatile de mulcire durabila si circulara nu pot fi gasite intr-un singur material. Multi producatori experimenteaza, de asemenea, utilizarea de folii de mulcire din hartie. Printre acestea se numara una foarte speciala: panza de mulcire.

Compus din hartie 100% reciclata, acest material de mulcire se poate lauda cu un brevet international ca fiind prima foaie de hartie pentru mulcire activa. Este o foaie de hartie reciclata 100% compostabila si certificata FSC (Forest Stewardship Council), tratata cu un amestec de taninuri si oxid de fier, care confera foii caracteristici foarte speciale. Oxidul de fier, vehiculat cu o cerneala pe baza de apa, permite ca „opacitatea” sa fie gradata, astfel incat foaia sa devina mai mult sau mai putin intunecata.

Prin urmare, tratamentul transforma functia foliei din aceea de agent de mulcire pur pasiv pentru combaterea dezvoltarii buruienilor, functie comuna tuturor celorlalte produse din plastic sau bioplastic din acest sector, intr-o functie „activa”, deoarece ajuta si la combaterea dezvoltarii ciupercilor si a mucegaiului.

De ce iubesc plantele apa de ploaie?

Cu un mic sistem de irigare cu apa de ploaie sau butoaie de ploaie, puteti stoca cu usurinta apa de ploaie pe care o puteti folosi nu numai pentru udarea plantelor, ci si in treburile casnice, cum ar fi curatarea toaletei, spalatul rufelor si a vaselor, dusul si chiar gatitul. Folosind apa de ploaie disponibila in cele mai bune moduri posibile, economisiti apa, deoarece este un pas catre un stil de viata ecologic si durabil.

Cand folositi apa de ploaie pentru a va uda plantele, aveti posibilitatea de a reduce dependenta de apa de la robinet, pastrand-o pentru utilizare ulterioara. Aceasta schimbare minora in viata de zi cu zi poate reduce amprenta de carbon fara ca nimeni sa observe. Da, doar du-te.

Apa de ploaie consta din cantitatea necesara de carbon, care ajuta la deblocarea micronutrientilor prezenti in solul din jurul plantelor. Acesti micronutrienti pot fi zinc, mangan, cupru si magneziu. Acesti micronutrienti necesari ajuta la cresterea rapida a plantelor.

Este foarte probabil ca apa de la robinet sa fie compusa din cantitati mici de fluor si clor, care sunt utilizate in procesele de purificare. Aceasta apa poate afecta plantele. Cu toate acestea, apa de ploaie este lipsita de aceste impuritati chimice. Astfel, atunci cand plantele sunt udate cu apa de ploaie, acestea sunt prevenite de potentiala toxicitate a clorului si fluorului.

Nitratul, care este prezent in mod natural in apa de ploaie, este o sursa excelenta de azot pentru plante. Azotul este printre elementele nutritive de top care sunt necesare pentru cresterea plantelor. Astfel, plantele devin mai verzi atunci cand sunt udate cu apa de ploaie.