Oricare ar fi motivatia ta, alergarea este buna. Iata cinci motive pentru care ar trebui sa mergi pentru o alergare. Daca nu ai jucat niciodata acest sport, incepe acum! Poti participa inclusiv la o alergare virtuala, care iti va schimba complet perceptia despre sport.

1 – Este distractiv

Mersul la alergare este placut in mai multe moduri: iti permite sa te bucuri de natura si sa-ti limpezesti mintea, dar te ajuta si sa intri in forma si sa-ti atingi obiectivele.

Daca ai avut o zi obositoare, a merge la o alergare este o modalitate buna de a incheia ziua frumos, chiar daca iti este greu sa gasesti timpul. Multi oameni incep sa alerge pentru ca simt ca este necesar si dupa un timp nu mai pot parasi.

2 – Este sanatos

Alergarea este buna.

Studiile arata ca sportul si, prin extensie, alergarea, sunt bune pentru sanatatea ta. Efectuarea activitatii fizice in mod regulat ajuta la mentinerea sistemului musculo-scheletic (muschii si oasele) si la reducerea riscului de diabet, probleme de colesterol, hipertensiune arteriala si chiar boli cardiovasculare. Deci, este clar ca practicarea sportului este o modalitate foarte buna de a va asigura sanatatea.

In termeni generali, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda adultilor sa dedice cel putin 150 de minute (2 ore si jumatate) pe saptamana activitatii fizice intense aerobice si de anduranta. Dar nu va faceti griji daca nu va puteti angaja la sesiuni lungi, deoarece chiar si in cantitati mici (cum ar fi mai putin de 30 de minute pe zi), a face o activitate sportiva (cum ar fi alergarea) in mod regulat este benefic pentru sanatate.

Aceste beneficii pot fi clasificate in trei categorii:

Beneficii cardiovasculare

Un studiu amplu realizat pe 232.149 de participanti, publicat pe 4 noiembrie 2019 in British Journal of Sports Medicine (Z. Pedisic, N. Shrestha, Kovalchik Set), a observat o reducere cu 30% a riscului de a muri din cauze cardiovasculare in randul participantilor care au alergat in mod regulat, chiar daca au facut acest lucru timp de mai putin de 50 de minute pe saptamana.

Alergarea activeaza si intareste sistemul cardiovascular. Cu cat alergi mai mult, cu atat beneficiile sunt mai mari.

Amintiti-va ca este important sa mergeti periodic la controale medicale pentru a anticipa daca practicarea unui anumit sport ar putea fi daunatoare pentru sanatatea dumneavoastra. Daca alergati la un nivel cardio de mare intensitate, va recomandam sa va consultati medicul in mod regulat.

Beneficii musculo-scheletice (oase, musculatura si articulatii)

„Trupurile noastre pot fi ranite daca nu le exercitam, dar si daca le exercitam excesiv. Acelasi lucru este valabil si pentru alergare. Prin urmare, trebuie sa gasim echilibrul perfect intre cantitate si intensitate pentru a evita ranirea. Ca si in cazul oricarui alt sport, organismul invata sa se adapteze la alergare. Daca sunteti doar la inceput, este esential sa urmati un plan de antrenament progresiv, astfel incat sa nu fortati CORPUL prea curand.

Pentru a-ti ajuta organismul sa se adapteze optim, planifica-ti planul de sedinta prioritizand consistenta in detrimentul cantitatii. Daca acest echilibru este respectat, alergarea intareste muschii si articulatiile si chiar reduce riscul de a contracta anumite boli.

Ce este alergarea virtuala?

Acesta este genul de flexibilitate oferit de cursele virtuale, o noua tendinta in comunitatea alergarii. Alergatorii care se inscriu la o cursa virtuala se inregistreaza online si isi aleg pur si simplu propria linie de start, fie ca este o banda de alergare sau o strada de cartier. Ei parcurg distanta de cursa, isi incarca timpul final si cateva zile mai tarziu primesc o medalie.

Poate parea ciudat pentru alergatorii traditionali, dar organizatorii cursei spun ca cursa virtuala este o optiune grozava pentru cei care doresc confort.

Nu este clar cand cursele virtuale au facut saltul online catre un public de masa. Unii directori de curse spun ca au evoluat din cererile alergatorilor de a participa la curse fizice de la distanta. Oricum, in ultimii ani, cursele virtuale au explodat in popularitate, mai ales datorita flexibilitatii lor.

„Exista multi oameni carora le-ar placea sa participe la curse fizice, dar nu pot face dintr-un motiv sau altul”, spune Mark Petrillo, fondatorul Virtual Strides, o mica afacere care organizeaza curse virtuale si doneaza un procent mare din incasari unor organizatii caritabile. „Cu cursele virtuale, nu trebuie sa te confrunti cu traficul, parcarea, vremea nefavorabila sau schimbarile neasteptate de program sau ranile care te-ar putea face sa ratezi cursa.”

Este, de asemenea, o modalitate usoara de a practica nutritia si hidratarea in ziua cursei, spune Alex Anastasiadis, proprietarul Running on the Wall, un magazin online care vinde toate lucrurile pentru alergare.

„Cursele virtuale pot fi folosite pentru a experimenta noi planuri si metode de antrenament pentru a afla ce functioneaza cel mai bine pentru tine in ceea ce priveste nutritia [si] hidratarea inainte si in timpul cursei, suplimente, timpul de odihna si trezire inainte de cursa, imbracaminte si multe altele foarte importante. Acestia sunt factori care te pot determina sau te pot distruge in marea ta cursa viitoare”, spune el.