Adrenalina, starea de bine si intretinerea fizica sunt efectele benefice ale sporturilor de navigatie asupra sanatatii. Daca aceste discipline sunt menite sa fie accesibile unui numar cat mai mare de persoane – valide sau nu, inclusiv tuturor generatiilor – ele fac mult bine mecanicii corporale. Navigatia este o activitate complexa care stimuleaza centrele de echilibru, de observatie si de senzatie.

Cu toate acestea, desi aceste discipline acvatice nu necesita cu adevarat forta fizica, ele nu sunt mai putin solicitante pentru organism. Un marinar incepator va simti cu siguranta o mare oboseala dupa ce a navigat pentru un efort pe care poate ca nu l-a considerat foarte intens la momentul respectiv, pentru ca ii cere corpului sa isi adapteze in mod constant centrele de echilibru si proprioceptia [perceptia constienta sau inconstienta a pozitiei diferitelor parti ale corpului.

Bun pentru inima si articulatii

Pentru Institutul de cercetare in domeniul bunastarii, al medicinei si al sportului de sanatate, forta musculara permite sa se solicite adaptari cardio-respiratorii prin munca de anduranta. Unele medii sunt, de asemenea, foarte solicitante din punct de vedere cardiac, cum ar fi windsurfingul sau barcile de curse oceanice.

Navigatia este mult mai solicitanta din punct de vedere al flexibilitatii, in special in ceea ce priveste mobilitatea articulatiilor. Se stie ca navigatia este buna pentru articulatii. In timpul navigatiei, nu exista durere imediata, iar oamenii nu se gandesc la ea, deoarece mintea lor este in alta parte. Le place sa fie pe apa sau sa priveasca celelalte barci.

Medicul emite ipoteza ca munca constanta a creierului pentru mentinerea echilibrului – in special in conditii de habitabilitate – ar impune un exercitiu muscular constant, care ar fi benefic pentru articulatii. Pe baza acestei intuitii, el spera sa realizeze un studiu stiintific pe care spera sa il publice.

Ce trebuie sa retineti atunci cand navigati?

  1. In caz de accident:
  • Anuntati imediat proprietarul barcii sau dealerul.
  • Informati cea mai apropiata politie portuara.
  1. In caz de urgenta:

Daca este posibil, nu va abandonati ambarcatiunea, deoarece s-ar putea intampla ceva care ar putea provoca accidente altor amatori. Se intelege in mod clar ca abandonarea navei poate fi adecvata si prudenta atunci cand vietile echipajului sunt puse direct in pericol. Transmiteti un semnal „MAYDAY” de pe canalul VHF 16, precizati pozitia dvs. si natura urgentei.

Navigatia ca activitate sportiva:

  • Informatii pentru incepatori

Navigatia este un sport care nu are nevoie de super sportivi. Fizicul si abilitatile fizice nu reprezinta o conditie obligatorie pentru a incepe sa navighezi. Acest lucru se datoreaza faptului ca cunostintele dobandite, combinate cu invatarea continua si vointa sportivului, sunt caracteristicile cheie ale unui marinar.

Ce imi va oferi ca sport?

Prin intermediul navigatiei putem intari caracterele sportivilor, cultivandu-le vointa, increderea si determinarea, in timp ce ne antrenam corpul si sufletul. Tot ce trebuie sa faceti e inscriere cursuri.

Promoveaza sportul, recreerea, munca in echipa, dezvoltarea abilitatilor prin sociabilitate, stimularea increderii in sine, dezvoltarea simtului responsabilitatii, determinarea, invatarea continua, pentru ca in navigatie nu incetezi niciodata sa inveti lucruri noi si evadarea din viata de zi cu zi, ceva de care toata lumea are atat de multa nevoie in zilele noastre.

Echipamente si cunostinte necesare

Ceea ce va trebuie cu siguranta este cunoasterea inotului. De restul se ocupa clubul pentru inceput.

Avantajele aerosolilor

Aerosolii influenteaza clima in doua moduri principale: prin modificarea cantitatii de caldura care intra sau iese din atmosfera sau afectand modul in care se formeaza norii.

Unii aerosoli, ca multe tipuri de praf din rocile macinate, sunt de culoare deschisa si chiar putin reflectorizante. Atunci cand razele soarelui se indreapta asupra lor, ele arunca razele inapoi din atmosfera, impiedicand acea caldura sa ajunga vreodata la suprafata Pamantului. Efectul poate fi dramatic: eruptia vulcanica Mt. Pinatubo din 1991, in Filipine, a aruncat echivalentul a 1,2 mile patrate de particule de roca minuscule, reflectorizante in stratosfera inalta, racind planeta timp de doi ani intregi dupa aceea.

Eruptia Tambora din 1815, de asemenea, a dat nastere unui „An fara vara” epic, care se intinde pe glob, atat de rece si sumbru incat a inspirat romanul de groaza intunecat al lui Mary Shelley, Frankenstein.

Dar alti aerosoli, cum ar fi petele mici de carbon negru din carbune sau lemn ars, fac opusul, absorbind caldura de la soare in timp ce acesta bate. Aceasta ajunge sa incalzeasca atmosfera, desi raceste suprafata Pamantului, impiedicand scaparea caldurii.

In general, acest efect este probabil mai mic decat racirea pe care o induc majoritatea aerosolilor, dar este departe de a fi inexistenta si, cu cat se aduna mai mult material pe baza de carbon in atmosfera, cu atat atmosfera se incalzeste mai tare.

Aerosolii influenteaza, de asemenea, modul in care se formeaza si cresc norii. Picaturile de apa se unesc usor in jurul particulelor, astfel incat o atmosfera bogata in particule promoveaza formarea norilor. Norii albi reflecta soarele care vine, impiedicandu-l sa ajunga la suprafata si sa incalzeasca pamantul sau apa, dar absorb si caldura pe care planeta o emite constant inapoi spre exterior, prinzand-o in atmosfera inferioara. In functie de tipul de nor si de locatie, acestia isi pot incalzi imprejurimile sau le pot raci.