Textul de astazi il dedicam protectiei impotriva transpiratiei. Fara indoiala, consideram ca acesta este un aspect important pe drumul catre obtinerea unui look perfect si unul caruia merita sa i se acorde atentie.
Deodorantele, produsele roll-on si antiperspirantele sunt utilizate pe scara larga de un numar mare de oameni si exista cu siguranta un motiv pentru care – acestea ne ajuta sa ne simtim proaspeti, bine ingrijiti si sa mirosim placut timp de ore indelungate din viata noastra de zi cu zi.
Cand vorbim despre frumusete si ingrijirea aspectului fizic, avem tendinta de a ne concentra pe parfumuri, machiaj si cosmetice albe, uitand de importanta utilizarii unui produs antiperspirant adecvat si eficient. Am decis astazi sa corectam aceasta greseala si sa incercam sa va oferim informatii cat mai complete. Vom analiza esenta produselor antiperspirante, care este cel mai bine de utilizat in anumite situatii si cum sa selectati cel mai bine produsele pe care sa le includeti in colectia voastra de cosmetice.
Ce este un deodorant, un roll on sau un antiperspirant?
Am dori sa incepem analiza de astazi cu o precizare importanta – nu trebuie sa punem semnul egal intre deodorant si antiperspirant. Desigur, ambele tipuri de produse au rolul de a combate transpiratia, lasandu-ne pielea uscata si proaspata. Diferenta consta in scopul si principiul lor de actiune.
Dar mai intai, sa ne intrebam – ce este transpiratia si de ce este cauzat mirosul neplacut?
Transpiratia este un proces foarte natural si benefic legat de biologia si metabolismul corpului nostru. Suntem dotati cu un numar mare de glande sudoripare al caror rol este de a regla temperatura corpului, scazand-o atunci cand este necesar.
In aceasta ordine de idei, am putea spune ca majoritatea oamenilor au mai degraba o problema cu mirosul neplacut asociat transpiratiei. Nu se datoreaza secretiilor, ci bacteriilor care se acumuleaza pe pielea noastra in cursul zilei. De aceea, mirosul neplacut dispare instantaneu dupa ce facem un dus – pur si simplu respingem cantitatea de bacterii.
Cum actioneaza antiperspirantele?
Rolul antiperspirantului este de a reduce cantitatea de transpiratie secretata si, in acest fel, putem regla petele neplacute de pe haine si mirosul; putem spune ca acest tip de produse se refera la domeniul cosmeticelor medicale si este recomandat in cazurile in care, din cauza unui dezechilibru hormonal sau a secretiei excesive de secretii sudoripare, avem nevoie sa reducem activitatea glandelor;
Deodorantele si produsele roll-on trateaza mirosurile neplacute prin cresterea aciditatii pielii noastre, facand-o astfel un mediu mai putin favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor; acestea sunt prevazute cu parfumuri care favorizeaza si mai mult senzatia de prospetime si aroma placuta;
Cum se aleg produsele antiperspirante potrivite?
Ar trebui sa luam intotdeauna foarte in serios ingrijirea sanatatii pielii noastre. Daca, de exemplu, problema noastra se refera la secretia excesiva de transpiratie, este recomandabil sa consultam un medic inainte de a cumpara orice produs, puterti vrdra si Apaxil pareri.
Dermatologii si endocrinologii pot diagnostica cu succes cauza problemei si o pot trata in cel mai eficient si sigur mod posibil. Daca doriti doar sa obtineti o senzatie de prospetime, curatenie si un parfum placut, atunci optati pentru deodorantul sub forma de spray, roll on sau stick.
Cum se poate evita transpiratia excesiva?
Medicii pot propune urmatoarele pentru transpiratie excesiva:
- medicamentele „anticolinergice” orale pot fi prescrise pentru a bloca activarea glandelor sudoripare
- terapia de substitutie hormonala poate fi prescrisa pentru a reduce bufeurile de la menopauza
- iontoforeza – activitatea glandelor sudoripare este redusa temporar prin trecerea unui curent electric de nivel scazut prin piele
- injectii cu botox – pentru a paraliza glandele sudoripare. Efectul unei singure injectii dureaza sase pana la noua luni
- tratament non-invaziv cu microunde (sistemul MiraDry® aprobat de FDA in 2011) – pentru transpiratia excesiva a axilelor
- interventia chirurgicala asupra nervilor care controleaza glandele sudoripare – poate fi luata in considerare in cazurile severe in care toate celelalte tratamente au esuat.
Unele strategii pentru gestionarea hiperhidrozei la domiciliu includ:
Utilizati antiperspirante care contin clorura de aluminiu si sunt concepute pentru hiperhidroza – urmati cu atentie instructiunile. Desi sunt promovati in principal pentru utilizarea la axile, acesti agenti pot fi utilizati si pe palme, talpi si frunte sau oriunde apare hiperhidroza.
Transpiratia redusa se numeste hipohidroza daca exista o pierdere partiala a transpiratiei sau anhidroza daca exista o lipsa totala a transpiratiei. Acest lucru poate aparea din mai multe motive, care includ:
- unele tulburari ale pielii
- arsuri ale pielii care afecteaza glandele sudoripare
- tiroida subactiva (hipotiroidism)
- deshidratare
- caldura excesiva prelungita sau exercitii fizice pe vreme calda.
Lipsa transpiratiei poate crea probleme de control al temperaturii si poate duce la cresteri abrupte ale temperaturii corpului pe vreme calda. Ocazional, acest lucru poate pune viata in pericol.
Insolatie si epuizare termica
Insolatia poate aparea pe vreme calda, cand nu se produce suficienta transpiratie pentru a mentine corpul rece. Simptomele pot include:
- crampe musculare
- durere de cap
- greata
Pierderea excesiva a sarurilor corporale si a apei poate duce la o complicatie care pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de epuizare termica. Insolatia poate fi controlata si epuizarea termica poate fi prevenita, cautand un loc racoros, umbrit, consumand multe lichide si spaland corpul cu apa, daca este necesar.