Vine iarna si, odata cu ea, frigul. In acest sezon care se caracterizeaza in plus fata de frig, prin zile scurte si nopti lungi, ne poate fi dificil sa crestem legume in gradina noastra din cauza conditiilor climatice. Ingheturile care pot fi produse de frigul intens al unor zone, pot fi devastatoare pentru gradina noastra, dar chiar daca nu ingheata, trebuie sa acordam o atentie deosebita.
Pregatirea terenului
Pentru imbogatirea terenului in nutrienti putem urma diferite metode:
- Compost:O optiune este acest ingrasamant organic 100% natural pe care il putem produce noi insine si este rezultatul atacului asupra ramasitelor plantelor de ciuperci si bacterii descompuse, care vor produce in cele din urma un material care va imbunatati terenurile agricole.
- Gunoi de grajd:Gunoiul de grajd este format din excremente de animale si urina si in a carui compozitie pot aparea, de asemenea, ramasite din diferite materiale, cum ar fi paiele. Poate proveni de la oi, bovine, porci si chiar pasari de curte.
- Gunoi de grajd verde:Gunoiul de grajd verde sunt plante, pe care nu le cultivam pentru a obtine un fruct, ci indeplinim o functie de ingrasamant natural si, de asemenea, stimulam activitatea biologica a solului. Cateva exemple de gunoi de grajd verde sunt: secara etc
Irigarea in timpul iernii
In ceea ce priveste irigarea in acest moment, este evident ca zona in care ne aflam va determina in cea mai mare parte frecventa irigatiilor necesare. Astfel, in zonele nordice si avand in vedere precipitatiile abundente, este posibil ca nu numai frecventa irigatiilor sa ne concentreze atentia si va trebui sa dedicam o parte din efortul nostru de a monitoriza drenajul terenului.
Dimpotriva, in teritoriile mai putin reci si mai uscate, trebuie sa fim mai atenti la problema irigarii, desi este adevarat ca frecventa si volumul contributiilor necesare de apa sunt in mod logic mult mai mici decat cele necesare in restul anului.
Programul de irigare este ceva de luat in considerare, de asemenea, iar pe perioada iernii ar trebui sa fie udat la pranz, deoarece este in acel moment al zilei cand exista mai putine riscuri de inghet.
Cum protejezi iarna gradina ta
O idee pe care multi o pun in practica este acoperirea rasadurilor cu folie speciala pentru gradina sau cei mai muncitori dintre fermieri, vor avea deja construita o sera pentru asa ceva. O sera (solar cum i se mai spune in popor) este o constructie pe suport metalic au lemn, acoperita cu folie microporoasa tip agril.
Nu este greu de realizat si nu costa mult, tocmai de aceea, in zonele rurale, vei intalni des acest tip de protectie pentru gradina. Important este ca datorita acestei sere, legumele e dezvolta chiar si pe perioada iernii fara a fi afectate de inghet. Temperatura in sera este una potrivita pentru dezvoltarea si cresterea legumelor. Pe perioada iernii, temperatura trebuie sa fie una constanta si tocmai de aceea, unii aleg sa isi puna un termometru pentru a vedea cat creste sau scade temperatura in acel loc.
Cum sa cresti corect plantele – sfaturi generale
Gandeste-te la oamenii pe care ii cunosti. Unii prefera o plimbare racoroasa in padure, altii adora sa mearga pe o plaja fierbinte. Plantele au preferintele lor si depinde de tine sa afli despre noul tau prieten si sa faci lucrurile bine.
O nota finala: stiinta a aratat ca ADN-ul oamenilor nu este atat de diferit de cel al plantelor si ca impartasim multe informatii de baza. In adancul nostru, in centrul nostru evolutiv, impartasim cateva elemente de baza cu plantele. Uitati-va bine la voi insiva, imaginati-va ca sunteti planta si intrebati-va de ce aveti nevoie. Raspunsurile devin evidente.
Sper ca ai petrecut ceva timp gandindu-te ca esti o planta. Urmatorul nostru exercitiu necesita sa „devenii” una.
Intr-o zi fierbinte, iesi afara in jurul orei 9 dimineata si gaseste o planta pe care o admiri. Poate fi o floare, o tufa, o leguma… orice este la indemana. Stai langa vegetatie. Ramai acolo cat poti. Incercati sa ramai acolo timp de patru ore.
Care este unul dintre primele lucruri care se strecoara in mintea ta dupa, oh, aproximativ 15 minute? Aceasta lectie este despre apa. Toata vegetatia are nevoie de ea. Unele plante au nevoie doar de putin din cand in cand. Unele au nevoie de o bautura o data pe saptamana. Unele vor apa in fiecare zi. Unele chiar traiesc in iazuri, luand apa continuu.
Daca obtineti un lucru din aceasta lectie, amintiti-va ca plantele au nevoie de apa. In interiorul casei dvs. (sau in containere in aer liber), ele nu pot sa o obtina singure. Trebuie sa o faci pentru ele. Uneori trebuie chiar sa le uzi pe cele care traiesc in aer liber in pamant. Intr-adevar, apa este unul dintre elementele fara de care nu vei avea plante niciodata.