Alegerea termostatului se face in primul rand in functie de stilul tau de viata. Daca esti genul de persoana care sta mai mult pe acasa in timpul liber sau lucreaza remote, atunci termostatul mecanic este adecvat pentru satisfacerea nevoilor tale.

Pe de alta parte, cei care doresc un nivel de confort mai ridicat se vor orienta catre achizitionarea unui termostat ambiental programabil.

Clasificare termostate: tipuri utilizate, particularitati si avantaje

Piata ofera o serie de termostate care, desi au un scop comun, indeplinesc functii suplimentare datorita unor particularitati si principii de functionare.

  • Termostat mecanic

Aceasta categorie de termostate este cea mai larg raspandita printre utilizatori. Termostatul mecanic dispune de un principiu simplu dupa care functioneaza. Este cea mai ieftina varianta, ideala pentru casele vechi si pentru utilizatorii care nu au mari pretentii de la un termostat. Gradul tau de implicare va fi insa mai mare deoarece va trebui sa pornesti si sa opresti manual incalzirea atunci cand au fost atinse gradele necesare.

In plus, mecanismul de baza, fara componente complexe reduce semnificativ riscul defectiunilor. Prin urmare, pe baza acestui dispozitiv poti regla temperatura in locuinta dar nu permite controlul caldurii de la distanta.

  • Termostat electronic

Acest dispozitiv permite programarea schimbarii de temperatura in functie de intervale stabilite de tine. Mai exact, ai posibilitatea sa stabilesti un plan energetic pe zile sau chiar ore.

Aceste termostate se dovedesc utile in special daca ai o rutina la care tii. Asa ai posibilitatea sa pornesti si sa opresti termostatul la ore alese de tine si vei avea temperatura optima in casa cand te intorci seara de la munca. Modelul electronic iti permite controlul consumului și iti salveaza economiile la factura daca obisnuiesti sa pleci des de acasa, calatoresti frecvent sau daca il amplasezi intr-un spatiu in care nu obisnuiesti sa vii zilnic.

Cel mai mare avantaj pe care il garanteaza acest tip de dispozitiv este acela ca, opreste incalzirea atunci cand s-a atins temperatura de care ai nevoie. In acest fel, facturile tale vor fi considerabil mai mici.

  • Termostate cu fir

Acestea sunt conectate la unitatea de incalzire printr-un cablu cu ajutorul caruia se transmit semnale de activare si oprire a centralei. Principiul de functionare nu ridica probleme de dificultate, insa existenta firului nu permite in mod evident, manevrarea termostatului din alta camera.

  • Termostatul wireless

Dupa cum ii indica si numele, acest dispozitiv actioneaza independent de cabluri, deoarece trimite semnale de radiofrecventa receptorului component al sistemului de incalzire. Totusi, trebuie retinut ca libertatea pe care o ofera aceste termostate wireless intampina limitari. Cand distanta dintre emitator si receptor depaseste o anumita suprafata, semnalul poate slabi iar comenzile de temperatura nu vor mai fi atat de precise. Pentru a evita riscul pierderilor de semnal, recomandabil este sa montezi termostatul wi-fi aproape de sistemul de incalzire.

Incalzirea locuintei prin intermediul centralei termice este un obicei care implica si costuri ridicate. Astfel, investitia intr-un termostat contribuie la scaderea costurilor si la economii pe timpul iernii. Pentru a-ti indeplini nevoile specifice stilului tau de viata si pentru a evita costuri crescute la facturi, alegerea termostatului trebuie facuta dupa anumite criterii: programul zilnic, buget, modul de utilizare al aparatului pentru care optezi.