Patul este piesa principala de mobilier din dormitor, in jurul acestuia este structurat restul mobilierului si decorului. In el ne petrecem aproape jumatate din viata si ne ofera odihna si placere. Este convenabil atunci sa dedicam putina atentie atunci cand vom schimba patul sau salteaua.

Daca vrei sa alegi chiar astazi iti propunem cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi patul perfect pentru dormitorul tau.

Tipuri de paturi

Pentru a decide ce tip de pat este cel mai potrivit pentru tine, ar trebui sa stii mai intai ce tip de paturi exista dincolo de arcul cutiei de baza .Aceste optiuni sunt, in general, potrivite atat pentru paturile de o persoana, cat si pentru cele duble si, in unele cazuri, pentru „dimensiunea reginei” si „dimensiunea regelui”. Vezi aici paturi la comanda.

Pat pe podea

Vom incepe cu cel mai simplu si care are din ce in ce mai multi adepti. Avand patul la nivelul solului incepe sa fie o tendinta la nivel practic si estetic . Aceasta categorie nu are prea multe explicatii, consta in plasarea saltelei direct pe podea sau pe o structura joasa a patuluiexista din ce in ce mai multe optiuni si modele de paturi joase in magazinele de decoratiuni si priza pentru saltele.

In cazul camerelor montessori, patul de la nivelul solului este unul dintre sfaturile pe care noi il recomandam in cazul camerelor copiilor.

Alegerea acestui tip de pat se datoreaza unor motive decorative sau unor circumstante specifice, cum ar fi cele pe care le-am mentionat, dar au un mare dezavantaj si anume ca nu ofera spatiu suplimentar de depozitare.

Patul pe picioare

Urcand un nivel, cel mai simplu si mai clasic model de pat este cu picioare. Tipul acesta ( daca optezi sa il alegi) depinde si  de tipul de saltea- caracteristicile interne ale fiecarei saltele necesita un anumit tip de sprijin… aceste informatii va vor fi furnizate de catre profesionistii magazinelor de saltele atunci cand mergeti sa alegeti modelul dorit.

Acest tip de paturi ne permit sa folosim spatiul inferior pentru a stoca cutii, pantofi … In general, spatiul de sub pat este intotdeauna util, in special in casele mici, desi lucrurile sunt de obicei vizibile.

Canapele extensibile

Cea mai populara optiune sunt canapelele extensibile( pliabile)..Canapeaua este o structura care va permite sa plasati salteaua deasupra acesteia si sa utilizati spatiul inferior ca spatiu de depozitare inchis..Majoritatea canapelelor folosite ca si pat de dormit sunt cerute de regula in spatii mici , ca de exemplu un apartament cu o singura camera care este folosita dublu: ziua – living, noaptea- dormitor.

Importanta saltelei

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare atunci cand va alegeti patul, este salteaua. Aceasta sustine corpul pe toata durata noptii si este necesar sa se opteze pentru achizitionarea unei saltele de buna calitate din mai multe motive: ofera odihna intreaga noapte , te fereste de dureri de spate dimineata, iti ofera un somn odihnitor.

Greseli de evitat in selectarea culorilor pentru interior

Cand selectati culorile, exista intotdeauna un echilibru intre alegerea tonurilor care va plac si ceea ce va arata bine la o scara mai mare. Culoarea ta preferata ar putea fi un verde albastru stralucitor sau albastru cobalt, care poate arata grozav pe o perna, un scaun ocazional sau obiecte decorative mai mici, cum ar fi o vaza sau o lampa.

Dar o nuanta stralucitoare de saturatie profunda poate parea prea puternica si coplesitoare atunci cand este pictata pe o suprafata intinsa.

Alegerea unui ton mai profund al culorii tale preferate sau a unei nuante mai deschise va indeplini in continuare estetica dorita fara impact puternic. Daca doriti sa optati pentru o culoare stralucitoare, luati in considerare pastrarea restului elementelor decorative intr-o paleta de culori neutre. Amintiti-va, trebuie sa traiti cu aceasta culoare si trebuie sa functioneze cu restul interiorului dvs.

Ati intrat vreodata intr-o camera si ati crezut ca arata fada si ca se simtea putin neterminata? A juca prea sigur cu culorile vopselei si elementele decorative este probabil principalul vinovat. Uneori, incepe curajos si iesirea din zona ta de confort chiar da roade.

Cea mai mare parte a culorii din spatiul dvs. provine de obicei de la pereti. Daca doriti sa creati mai mult interes pentru interiorul dvs., incercati regula de decorare 60/30/10. Adica 60% din spatiul tau sunt pereti, 30% tapiterie, pardoseli si ferestre si 10% elemente decorative, cum ar fi perne, accesorii si arta.

Casele traditionale ofera un caracter fara compromis atunci cand caracteristicile arhitecturale sunt evidentiate si decorul este relaxat. Dar daca simti ca interiorul tau arata invechit, ar putea fi timpul sa-ti reimprospatezi casa incorporand cateva elemente moderne.

Combina corect culorile, nuantele si texturile astfel incat rezultatul sa fie cel asteptat. In plus, recomandarea noastra este sa apelati si la cele mai bune sfaturi si sugestii venite de la specialisti in articole.