Fie ca este vorba de umplerea unui rezervor de combustibil, de transferul de motorina dintr-un butoi, de vin dintr-un butoi sau de golirea unui rezervor, utilizarea unei pompe submersibile este imposibila. Solutia: o pompa de transfer!

Manuala sau electrica, in functie de nevoile tale personale, important este sa o alegi pe cea potrivita! Dupa cum sugereaza si numele sau, o pompa de transfer, cunoscuta si sub numele de pompa de transfer, este o pompa hidraulica care este utilizata in principal pentru a transfera un lichid dintr-un rezervor in altul.

Fie ca este vorba de apa sau de fluide specifice, cum ar fi combustibili, uleiuri, substante chimice etc., pompa de transfer este proiectata pentru a evita contactul direct intre utilizator si aceste lichide. Nu este o pompa de imersie si, prin urmare, necesita o intretinere limitata.

Diferitele tipuri de pompe de transfer

Exista doua familii principale de pompe de transfer, indiferent de fluidul pentru care sunt destinate. Pompele de transfer manuale sunt rezervate pentru cantitati mici de lichid. Acestea sunt fiabile si au o configuratie simpla. Pompele electrice de transfer sunt mai complexe si sunt utilizate pentru a transfera cantitati mari de lichid.

Pompa de transfer cu bila sau sifon

Acesta este cel mai simplu tip de pompa de transfer, deoarece utilizeaza principiul vaselor comunicante. Tipul cu bila consta intr-un tub simplu cu o cupa la un capat care contine o bila care impiedica refluxul lichidului in timpul amorsarii.

Aceasta pompa este utilizata in principal pentru a transfera cantitati mici de combustibil (pentru motociclete, barci etc.) sau apa. Furtunul are o lungime de 1-2 m, cu un diametru cuprins intre 10 si 25 mm. Debitul mediu al acestui tip de pompa este de 30 l/m (litri pe minut).

Usor de amorsat: in functie de model, este suficient sa agitati terminalul de sus in jos sau sa actionati pistonul pana cand lichidul care urmeaza sa fie pompat incepe sa se ridice in interiorul tubului.

Nu necesita nicio intretinere in afara de curatarea dupa utilizare, este ieftin si are un raport calitate-pret bun. Singurul dezavantaj este ca recipientul care urmeaza sa fie umplut trebuie sa fie plasat mai jos decat cel din care se extrage lichidul.

Pompa de transfer Reed

Potrivite pentru cuve, butoaie, in versiuni cu manivela sau cu parghie, acestea se gasesc cel mai des in garaje. Acestea sunt disponibile in diferite forme si dimensiuni, in special in ceea ce priveste diametrul si lungimea tevii.

Modelele specifice pentru butoaie au un filet de 2” (2 inch) compatibil cu capacul standard al recipientului pentru a mentine pompa ferm in pozitie. Corpul pompei este, in majoritatea cazurilor, fabricat din fonta. Este ideal pentru combustibili si uleiuri cu vascozitate redusa, cum ar fi uleiul sau motorina. Pentru benzina, insa, va trebui sa verificati daca modelul este potrivit. Daca aveti nevoie sa pompati volume mari, optati pentru o pompa cu manivela cu un debit mediu de aproximativ 45 l/m.

Daca aveti nevoie sa pompati cantitati mici, cautati o pompa cu manivela. Daca aveti nevoie sa pompati cantitati mici, o pompa cu parghie va fi mai potrivita, cu o aspiratie de aproximativ 0,3 – 0,5 l pe cursa de parghie. Acest tip de pompa este relativ simplu, iar intretinerea se limiteaza la curatarea si inlocuirea periodica a garniturilor.

Pompa electrica de transfer

Proiectate pentru volume mari sau pentru utilizare frecventa, aceste pompe sunt utilizate in principal in statiile de benzina, deoarece pot transfera produse chimice si benzina, cu conditia alegerii modelului adecvat cu un tratament specific al corpului pompei.

Acestea sunt, de asemenea, utilizate pentru transferul lichidelor alimentare, cum ar fi laptele, vinul etc. Acestea pot face parte dintr-o instalatie fixa alimentata la 230 V (volti) sau dintr-un sistem mobil de 12 sau 24 V. In cazul volumelor mari, acordati atentie puterii motorului si diametrului tevilor de aspiratie si de refulare, deoarece de acestea depinde debitul.

Marea majoritate a pompelor electrice de transfer sunt autoamorsante, ceea ce inseamna ca nu este necesar ca corpul pompei si conducta de aspiratie sa fie umplute cu lichid (sau golite de aer) pentru ca pomparea sa inceapa.

Daca achizitionati un model care nu este autoamorsant, este esential sa montati o supapa de retinere la refulare, altfel va trebui sa umpleti conducta de aspiratie si corpul pompei de fiecare data cand o utilizati.

5 sfaturi pentru utilizare

  • Indiferent de tipul de lichid pe care trebuie sa-l pompati, verificati intotdeauna daca modelul de pompa pe care il alegeti este adecvat.
  • Exista multe riscuri legate de hidrocarburi si de substantele chimice in general, nu le subestimati!
  • In ceea ce priveste utilizarea intr-un loc fix, asigurati-va ca podeaua este curata si uscata.
  • Fiti atenti la eventualele scurgeri si reparati-le rapid!
  • Alte nevoi de pompare pot fi satisfacute foarte rapid de pompe submersibile sau de pompe de suprafata.