Batranetea dupa cum bine se stie, este ultima etapa a vietii, o etapa in care atat de mult cat pot, seniorii se bucura de timpul petrecut alaturi de copii, dar mai ales alaturi de nepoti.

Unii dintre acestia sunt sanatosi tun, si se bucura de ani de zile petrecuti alaturi de cei dragi, pana cand isi gasesc sfarsitul. Altii insa se confrunta cu tot felul de probleme de sanatate, motiv pentru care sunt tristi, si incep sa se gandeasca la moarte.

In continuare va prezentam care sunt cateva dintre cauzele deceselor in ceea ce priveste oamenii invarsta, iar ulterior puteti afla si cum se procedeaza cand o astfel de persoana isi pierde iata.

Este un subiect interesant pentru ca toti vom muri candva, si toti ne vom confrunta cu pierderea cuiva drag, motiv pentru care merita sa cititi pana la final.

Cauzele deceselor seniorilor

Cancerul

Fara doar si poate, unul dintre cei mai mari criminali in aceasta etapa a vietii este cancerul, care omoara milioane de oameni la nivel mondial in fiecare an. Cei mai multi dintre cei depistati cu cancer au peste 55 de ani impliniti.

Indiferent ca discutam despre cancer la san, cancer la prostata, cancer de col uterin, cancer pulmonar, cancer colorectal, cancer de piele, cancer de vezica sau de stomac, seniorii care sunt depistati cu aceasta boala, au sanse mici sa supravietuiasca.

Diabetul de tip 2

Diabetul este o tulburare care perturba modul in care corpul foloseste glucoza sau zaharul din alimentele pe care le digera. Diabetul de tip 1 (denumit anterior diabet juvenil) incepe de obicei la persoanele cu varsta sub 30 de ani si face ca organismul sa nu mai produca insulina.

Diabetul de tip 2 mult mai raspandit devine mai frecvent dupa varsta de 45 de ani si implica rezistenta la insulina care determina organismul sa proceseze in mod necorespunzator glucoza.

Ambele tipuri de diabet duc la niveluri prea mari de zahar din sange, ceea ce poate duce la probleme grave, cum ar fi infarct, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor, insuficienta renala si orbire.

Prevalenta diabetului de tip 2 este in crestere, dar cresterea pare sa fi incetinit, potrivit unui raport al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Inainte sau dupa aparitia diabetului, adoptarea unor obiceiuri mai sanatoase, cum ar fi exercitiile fizice regulate si consumul unei diete bine echilibrate, pot mentine nivelul glicemiei intr-un interval normal si pot preveni scaderea sanatatii.

Cu toate acestea insa, cand diabetul de tip 2 isi face aparitia la persoanele de peste 65 de ani, mai mult ca sigur nu va mai dura mult timp pana cand acestea isi vor pierde viata.

Dementa (inclusiv boala Alzheimer)

Caracterizata printr-o pierdere a functionarii creierului, dementa se poate manifesta prin pierderea memoriei, modificari ale dispozitiei, confuzie, dificultati de comunicare sau judecata slaba.

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei, dar o serie de alte boli o pot provoca de asemenea, inclusiv: Boala Parkinson, Dementa corporala Lewy, Boala Huntington, Tulburari frontotemporale sau Dementa vasculara (datorita afectarii fluxului sanguin catre creier). In timp ce incidenta dementei creste odata cu varsta, aceasta nu este considerata o parte naturala a procesului de imbatranire.

Bolile de inima

In mod evident, bolile de inima reprezinta una dintre cele mai importante cauze ale mortalitatii la nivel mondial. Cea mai frecventa este fara doar si poate boala coronariana.

AVC

AVC este accidentul vascular cerebral si apare in momentul in care sangele nu mai curge intr-una din zonele creierului datorita unei intreruperi a unui vas de sange. Accidentul vascular cerebral este deosebit de grav pentru ca poate provoca moartea instant. Cei care scapa cu viata, au sanse foarte mari sa ramana paralizati la pat.

Accidente

Exista situatii in care seniorii fie sufera de una din afectiunile mentionate anterior, fie nu, dar problema este ca au parte de diferite accidente casnice, sau chiar de accidente auto sau de accidente de alt gen, iar sansele lor de a supravietui unui accident scad considerabil, mai ales daca sufera de leziuni in zona capului.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cauzele mortii in ceea ce priveste persoanele varstnice. Atunci cand o persoana varstnica (si nu numai) moare, familia greu incercata trebuie sa anunte in primul rand decesul, dupa care trebuie sa contacteze o firma de servicii funerare Sector 6.

Cei de la firma respectiva se vor ocupa mai intai de toate de imbalsamarea persoanei decedate, si vor oferi certificatul de imbalsamare. Ulterior, vor imbraca si vor cosmetiza persoana decedata.

Dupa ce vor efectua aceste proceduri, cei de la firma de servicii funerare vor pregati sicriul cu trupul neinsufletit pentru a fi transportat. Unde? Depinde de familie.

Unele familii indoliate aleg sa isi incinereze decedatii, in ciuda faptului ca in Romania, majoritatea celor decedati sunt inhumati. Cu toate acestea, ca statut inhumarea si incinerarea sunt egale.