Uneori, este posibil sa observi imediat ca ceva nu este in regula cu frigiderul. Poate ca lumina nu se aprinde sau mancarea nu ramane suficient de rece. Este posibil sa nu stii daca trebuie sa apelezi la un profesionist sau daca poti rezolva cu usurinta problema singur.
Diagnosticarea situatiei pe cont propriu poate fi diferenta dintre remedierea rapida a problemei sau solicitarea unei reparatii costisitoare si inutile. Poti vedea aici cursuri speciale pentru frigotehnisti. Programul cursurilor teoretice si a activitatii practice este flexibil si adaptabil.
Diagnosticheaza de ce frigiderul nu functioneaza
Asigura-te ca cablul de alimentare este conectat in siguranta. Trage frigiderul, daca este necesar, si apasa dopul ferm pe priza. Verifica cablul de alimentare al aparatului pentru a vedea daca acesta este deteriorat. Daca poti vedea orice piesa expusa sau taieturi, acest lucru ar putea fi motivul pentru care frigiderul nu functioneaza corect. In acest caz, ar trebui sa incetezi sa utilizezi cablul si sa contactezi o persoana care il poate repara.
Daca utilizezi un prelungitor pentru a conecta frigiderul la priza, scoate-l. Acesta ar putea fi deteriorat sau defect. Conecteaza frigiderul direct la priza. Daca acest lucru rezolva problema, inlocuieste cablul de extensie defect cu unul care functioneaza corect.
Incearca un alt aparat electric langa frigider. Conecteaza-l la aceeasi priza la care a fost conectat frigiderul. Daca nici acest lucru nu functioneaza, bifeaza caseta de sigurante sau intrerupatorul de circuit. Este posibil ca o siguranta sa fi explodat sau ca un intrerupator de circuit sa fi disparut.
Incearca sa conectezi frigiderul la o alta priza. Daca frigiderul functioneaza atunci cand faci acest lucru, problema este priza. Verifica curentul si tensiunea cu un multimetru sau polimetru. Daca nu stii cum sa utilizezi aceste instrumente, contacteaza un profesionist care este tehnician de reparatii sau electrician.
Incearca sa-l lasi deconectat pentru o clipa si apoi reconecteaza-l. Acest lucru poate reseta placa de circuit (cum ar fi repornirea unui computer sau a unui telefon mobil). Lasandu-l sa se deconecteze, lasa condensatoarele sa elimine orice sarcina pe care o pot contine.
Verifica termostatul din interiorul aparatului. Daca ceva s-ar fi ciocnit cu butonul, acesta ar fi putut schimba setarile, determinand cresterea temperaturii prea mare pentru ca frigiderul sa porneasca. Este important sa verifici temperatura ambelor parti ale aparatului, deoarece congelatorul contribuie la “frigul” frigiderului. Prin urmare, daca congelatorul are o problema, acesta va afecta si frigiderul.
Temperatura frigiderului trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 4 °C (37 si 40 °F), iar cea a congelatorului intre -15 si -18 °C (0 si 5 °F).
Asigura-te ca aerul circula corect in jurul aparatului. Verifica spatiul dintre pereti si frigider. Ar trebui sa existe aproximativ 75 mm (3 inci) pe laturi si cel putin 25,5 mm (1 inch) intre acesta si tavan. Acest aranjament asigura fluxul de aer necesar functionarii aparatului.
Curata gratarul condensatorului cu un aspirator sau o perie. Aceasta componenta ajuta la disiparea caldurii care ar putea afecta functionarea frigiderului. Pentru a o curata, trebuie sa opresti aparatul. Retine ca ar trebui sa cureti gratarul din spatele frigiderului o data pe an si cel de dedesubt de doua ori pe an.
Efectueaza teste pentru a verifica supraincalzirea si continuitatea electrica. Deconecteaza frigiderul timp de 2 ore, apoi reconecteaza. Daca isi reia functionarea „in mod normal”, inseamna ca compresorul s-a supraincalzit si un tehnician de reparatii trebuie sa-l verifice. Utilizeaza un multimetru sau un polimetru pentru a verifica continuitatea electrica a fiecarei componente. Acestea sunt termostatul, evaporatorul, cronometrul de degivrare, protectorul de supratensiune si motorul compresorului.
- Poate fi necesar sa consulti manualul aparatului pentru a afla locatia componentelor. Daca una dintre acestea nu are continuitate, inseamna ca este defecta si va trebui sa o inlocuiesti.
Verifica termostatul din interiorul aparatului.Butonul ar fi putut creste temperatura daca ar fi fost rotit accidental. Este important sa verifici temperatura atat a frigiderului, cat si a congelatorului, deoarece acesta din urma este cel care asigura frigul frigiderului. Prin urmare, daca ar exista o problema cu congelatorul, aceasta ar afecta si frigiderul.- Temperatura frigiderului trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 4 °C (37 si 40 °F), iar cea a congelatorului intre -15 si -18 °C (0 si 5 °F).
Verifica conductele de ventilatie. Verifica reziduurile sau gheata din gurile de aerisire dintre congelator si frigider sau conducta de scurgere. Scapa de deseuri daca este necesar. Problema ar putea fi o obstructie.
Verifica sigiliul usii. Aseaza o bucata de hartie intre sigiliu si aparat. Inchide usa si scoate hartia afara. Daca sigiliul functioneaza corect, vei simti tensiune.
Repeta acest proces pe toate marginile sigiliului frigiderului. Daca nu simti tensiune in niciunul dintre puncte, inseamna ca sigiliul incepe sa esueze. De asemenea, ar trebui sa verifici daca exista fisuri sau rigiditate care ar putea cauza problema. O buna verficare a acestor lucruri poate conduce la o buna functionare a frigiderului tau.