​Din ce cauza apar escarele de decubit?

Escarele de decubit, denumite si ulcere de presiune sau leziuni de decubit, sunt rani ale pielii frecvent intalnite la pacientii varstnici care au o activitate fizica redusa si la persoanele imobile, care prezinta o problema de sanatate ce ii tine la pat sau in scaunul cu rotile.

Aceste rani sunt cauzate de presiunea prelungita asupra pielii si apar cel mai adesea in zonele osoase ale corpului, cum ar fi calcaiele, gleznele, soldurile, omoplatii si coccisul.

​Cum arata escarele de decubit si ce simptome provoaca?

Nu toti pacientii sunt capabili sa observe ca sufera de escare. Unii dintre ei observa doar o usoara amorteala sau lipsa de sensibilitate in unele parti ale corpului si, prin urmare, nu stiu cand au inceput sa se dezvolte escarele cu care se confrunta.

De obicei, insa, escarele se prezinta astfel si provoaca urmatoarele simptome:

  • roseata pe piele, intr-un loc al corpului care este in contact cu suprafata pe care se sprijina pacientul, cum ar fi fesele, calcaiele, coatele, omoplatii si chiar spatele capului;

  • vanatai si umflaturi in aceste zone;

  • eruptii cutanate sau piele uscata;

  • crapaturi, cruste sau vezicule in piele.

La inceput, escarele de decubit se prezinta sub forma unor pete rosii si se pot simti diferit de pielea din jur. Fara aplicarea imediata a unui tratament escare corespunzator, acestea se pot dezvolta in rani superficiale care pot semana cu veziculele. Rana va continua sa se adanceasca si sa arate ca un crater, expunand grasimea cutanata. Daca este lasata sa progreseze, se va pierde si mai mult tesut, expunand uneori muschii, tendonul sau chiar osul.

​Cum pot fi prevenite escarele de decubit?

Prevenirea escarelor necesita ingrijire si atentie. In primul rand, pacientii tinuti la pat sau in scaunul cu rotile trebuie sa fie miscati in mod regulat pentru a redistribui presiunea asupra pielii si pentru a le stimula circulatia sangelui. Presiunea care le afecteaza circulatia sangelui timp de doua ore sau mai mult poate provoca o escara. Prin urmare, ingrijitorii trebuie sa se asigure ca pacientii isi schimba pozitia in mod frecvent.

Pacientii varstnici au nevoie de ingrijire suplimentara, deoarece pielea devine mai fragila odata cu trecerea anilor. Pielea lor trebuie mentinuta curata si uscata, iar daca este necesar, hidratata cu creme sau lotiuni usoare.

In timpul miscarii, trebuie avut grija pentru a preveni frecarea excesiva a pielii. Iar un lucru deosebit de important este nutritia. Persoanele care prezinta risc de a dezvolta escare trebuie sa urmeze o dieta echilibrata, sa se hidrateze corect si sa evite fumatul si consumul de alcool.

​Cum se pot trata escarele de decubit?

Cand escara este inca in stadiu incipient, metodele de tratament sunt ca cele de prevenire. Trebuie evitata presiunea asupra ranii fie prin schimbarea frecventa a pozitiei pacientului, fie prin folosirea unei saltele antiescare si a altor dispozitive ce usureaza aceasta presiune. Se pot folosi si pansamente care amortizeaza partile afectate ale corpului. In plus, locul vulnerabil trebuie pastrat curat si uscat.

Daca escara s-a dezvoltat pana in punctul in care exista o pierdere semnificativa de tesut, pot fi necesare proceduri medicale suplimentare. De exemplu, ar putea fi nevoie de debridare pentru a stimula vindecarea ranii, iar daca leziunea este atat de profunda incat a expus osul, poate fi necesara o interventie chirurgicala reconstructiva. De asemenea, se vor prescrie antibiotice in caz de infectie.