In Romania, exista multe persoane care se confrunta cu probleme financiare in fiecare luna, si care cauta cele mai eficiente solutii pentru a iesi din criza.

Cei mai multi dintre cei care se confrunta cu astfel de probleme, aleg sa se imprumute de la casele de amanet. Unii aleg chiar sa isi vanda bunurile, iar acum casele de amanet si-au diversificat serviciile.

Puteti vedea lipite pe ferestrele caselor de amanet, anunturi de genul “cumpar electronice”, si puteti vedea de-asemenea cum foarte multi oameni intra si ies din aceste case de amanet. Multi dintre acestia aleg sa isi amaneteze sau sa isi vanda telefoanele, laptopurile, televizoarele sau alte bunuri.

Exista situatii in care oamenii se confrunta cu grave probleme, iar pentru ca au nevoie de foarte multi bani, isi amaneteaza chiar si autoturismele. Altii aleg chiar sa isi vanda autoturismele, iar casele de amanet cu siguranta sunt dispuse sa cumpere si astfel de bunuri de la clienti.

Persoanele care au avut nevoie de ajutor financiar si care nu au gasit o alta solutie pentru a face rost de bani, cu siguranta apreciaza serviciile caselor de amanet, insa exista si persoane care nu au o mare incredere in aceste case de amanet.

Foarte multe persoane din Romania vorbesc despre casele de amanet in necunostinta de cauza, iar din acest motiv, au aparut foarte multe mituri legate de acestea, iar in randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a descoperi cateva dintre cele mai cunoscute mituri despre casele de amanet.

  1. Casele de amanet sunt doar pentru bijuterii

Intr-adevar, in trecut casele de amanet se ocupau doar de oferirea imprumuturilor catre persoanele care isi amanetau bijuteriile, in mod special bijuteriile din aur. De-asemenea, aceste case de amanet, nu doar ca primeau garantie bijuteriile clientilor, ci le si cumparau in cazul in care acestia nu mai doreau sa le recupereze.

Odata cu trecerea timpului insa, dupa cum am mentionat si mai sus in articol, casele de amanet au inceput sa isi diversifice din ce in ce mai mult serviciile, iar in zilele noastre clientii au posibilitatea de a-si amaneta aparatele electronice si electrocasnice, sau chiar si autoturismele.

De-asemenea, cei care doresc sa faca acest lucru, isi pot vinde aceste bunuri de valoare, iar casele de amanet cu siguranta le vor cumpara, pentru ca mai apoi le vor pregati si le vor scoate la vanzare la un pret mai mare.

  1. Casele de amanet nu evalueaza corect bunurile

Aceasta afirmatie este falsa in totalitate. Casele de amanet evalueaza atat bijuteriile cat si telefoanele, laptopurile, televizoarele si toate celelalte bunuri pe care clientii doresc sa le lase drept garantie in schimbul banilor pe care ii primesc.

De-asemenea, casele de amanet evalueaza corect bunurile si atunci cand clientii sunt decisi sa le vanda.

Clientilor li se va spune de la inceput faptul ca bunurile lor sunt evaluate la valoarea reala, insa pot primi doar un anumit procent din aceasta (75 – 80 %), pentru ca in cazul in care clientuu nu mai achita datoriile, bunurile sa poata fi vandute cat mai repede pentru ca si casele de amanet sa-si recupereze banii.

Cand clientii insa isi amaneteaza (nu vand, ci amaneteaza) bunurile, daca sunt evaluate la 75% din valoarea pietei, este firesc ca vor plati suma de bani primita drept imprumut, plus un mic comision, si tot nu vor plati atat de mult precum ar cumpara un bun identic.

  1. Casele de amanet isi inseala clientii

Aceasta este o alta aberatie, sau un alt mit. Casele de amanet nu isi inseala clientii, iar atunci cand clientii isi amaneteaza bunurile, totul se face in baza unui contract de amanet incheiat si semnat de catre cele doua parti.

Contractul contine informatii despre bunurile amanetate, suma de bani care a fost oferita in schimbul acestora, data incheierii contractului si data expirarii acestuia, dar si cat este comisionul pe care clientul trebuie sa il plateasca pe zi.

  1. Nu se mai recupereaza bunurile amanetate

Casele de amanet le ofera clientilor posibilitatea de a-si recupera bunurile. In contract scrie negru pe alb cand este data limita la care poate fi achitata datoria (suma de bani imprumutata plus comisionul).

Pentru a nu pierde bunurile, clientii pot solicita prelungirea valabilitatii imprumutului (cu recalcularea comisionului), sau daca este posibil si fac rost de bani, pot plati mai repede, si astfel isi recupereaza mai repede bunurile. Ba chiar mai mult, se recalculeaza comisionul pentru ca acestia sa plateasca doar pentru zilele in care au avut bunurile amanetate.

De exemplu, cine isi amaneteaza un smartphone si are obligatia de a plati in 30 de zile datoria, daca isi achita datoria in 10 zile, va plati comision doar pentru cele 10 zile.

Asadar, dupa cum se poate vedea, casele de amanet ajuta oamenii, iar totul se face pe baza contractelor de amanet, iar clientii au doar de castigat de pe urma imprumuturilor sau a vanzarilor bunurilor catre amanet.