Aplicatiile bazaltice sunt bine cunoscute din epoca romana, unde acest material a fost utilizat in forma sa naturala ca pavaj si piatra de constructie. Francezul Paul Dhé a fost primul cu ideea de a extrage fibra din bazalt in 1923.
Bazaltul este cunoscut pentru proprietatile sale mecanice excelente, rezistenta la absorbtia umezelii, rezistenta la lichide si medii corozive, durabilitatea in exploatare si versatilitatea mare.
O gama larga de aplicatii ale bazaltului si ale produselor sale includ utilizarile sale in ingineria civila, auto, constructia de barci, palele de turbine eoliene si articole sportive.
Bazaltul poate fi utilizat in tuburi, bare, racorduri pentru tevi, termoizolarea interioara si izolarea fonica a podelelor, peretilor, cazanelor, rezervoarelor, cosurilor de fum, structurilor de protectie impotriva incendiilor, etc.
Proprietatile luate in considerare pentru selectarea unui material in sectorul constructiilor sunt o duritate buna, proprietati mecanice ridicate, rezistenta la coroziune, interval extins de temperatura si proprietati foarte bune de izolare. Randurile de bazalt de inalta calitate, tesaturile si firele taiate sunt utilizate in productia de cilindri GNC, placute de frana, tobe de esapament, capete si alte piese pentru aplicatii interioare in industria auto.
Sanatate si Siguranta
Vata minerala folosita si in procesul de fabricare pentru saltele lamelare izolatie fonica, este cel mai comun tip de izolatie termica la nivel mondial si a fost utilizata pe scara larga in ultimii 60 de ani.
Produsele de izolatie din lana minerala sunt proiectate si produse pentru a asigura locuri de viata si de munca sanatoase, sigure si ecologice. Produsele de izolatie din lana minerala sunt sigure de fabricat, instalat si utilizat atunci cand se respecta practicile de lucru recomandate.
Produsele din vata bazaltica ofera mult mai mult decat izolatia termica. Acestea sunt o componenta cheie in siguranta si calitatea cladirilor, fabricilor, instalatiilor si nu numai (aplicatii despre care am discutat mai sus in articol).
Izolatia din lana minerala ne ajuta sa ne mentinem casele si birourile calde sau racoroase, in functie de sezonul anului, facandu-le nu numai mai confortabile, ci si locuri mai sanatoase de locuit si de munca;
Facilitatile industriale includ adesea conducte sau echipamente extrem de calde sau reci. Izolatia din lana minerala este utilizata pentru a proteja forta de munca de aceste temperaturi extreme. Fie ca este acasa, la serviciu sau in scoli, izolatia din lana minerala mentine zgomotul si actioneaza ca o bariera pasiva de protectie impotriva incendiilor in caz de incendiu.
Atunci cand se izoleaza cu izolatie din vata minerala, calitatea aerului la usa este imbunatatita substantial, iar mediul interior devine mai cald, cu un tiraj mai mic si un risc de crestere a mucegaiului.
Studiile care acopera peste 40.000 de lucratori producatori pe o perioada de cincizeci de ani in fabrici din intreaga Europa si Statele Unite subliniaza ca nu exista o crestere a bolilor legate de munca din cauza contactului regulat cu produsele de vata bazaltica. Acest rezultat este confirmat de studii de laborator.
Are vata minerala alte efecte asupra sanatatii?
Nu exista dovezi ca expunerea la izolatia vatei minerale provoaca efecte adverse cronice. Literatura revizuita de catre OMS si cercetarile independente concluzioneaza ca nu exista nicio indicatie a unui exces semnificativ de simptome respiratorii sau a unei scaderi semnificative a functiei pulmonare raportate pentru lucratorii care zi de zi lucreaza cu produse din vata minerala.
Utilizatorii au mancarimi in timpul utilizarii normale a produselor de izolatie din vata minerala. Efectul se datoreaza mai mult contactului fizic cu vata minerala decat unei reactii chimice.
Acesta este un efect temporar, bine cunoscut de producatorii de vata bazaltica, si dispare la scurt timp dupa contact si poate fi usor prevenit urmand recomandarile care apar pe ambalajul produselor. Pe aceasta baza, Uniunea Europeana nu clasifica vata minerala ca iritanta.
De ce exista uneori intrebari cu privire la izolatia si sanatatea vatei minerale
Preocuparile cu privire la efectele tuturor particulelor de fibre si a prafului, inclusiv a fibrelor de lana minerala, au fost crescute in mod natural datorita descoperirii efectelor azbestului asupra sanatatii umane. In acelasi timp, aceasta descoperire a permis comunitatii stiintifice sa inteleaga cauzele acestei probleme si sa ofere solutii care sa evite un fenomen similar in viitor si sa fie ancorate in cadrul de reglementare.
Fibrele de lana minerala sunt foarte diferite de fibrele de azbest: nu numai in dimensiunea fibrelor, ci si in compozitia lor chimica, structura minerala si bio-persistenta lor.
Fibrele de lana minerala sunt produse de om, iar compozitia si forma chimica a acestora sunt controlate indeaproape. Fibrele de vata minerala nu se impart in fibre mai subtiri, cum ar fi azbestul, ci se rup pentru a oferi fibrelor mai scurte posibilitatea de a fi mai usor de indepartat din plamani prin sistemul sau natural de aparare daca sunt inhalate.
Fibrele de vata minerala sunt mult mai bio-solubile si astfel sunt eliminate rapid din plamani daca sunt inhalate.
Ce criterii sunt utilizate pentru a evalua daca vata minerala este potential periculoasa?
Pentru toate particulele, fibrele si praful, asa-numita paradigma 3D: Doza, dimensiune, durabilitate este utilizata pentru a explica factorii determinanti cheie ai toxicologiei fibrelor.