Instalatiile de gaze sunt sisteme complexe care asigura transportul si distributia gazelor naturale catre consumatorii finali. Acestea sunt esentiale pentru furnizarea de energie necesara pentru incalzire, prepararea hranei, iluminat si alte activitati cotidiene.
In Romania, industria gazelor naturale a inceput sa se dezvolte in anii 1850, cand au fost descoperite primele zacaminte de gaze naturale in Campia Baraganului. Dupa aproape doua secole, reteaua de instalatii de gaze din tara noastra a devenit una dintre cele mai extinse din Europa, acoperind aproape tot teritoriul tarii.
Reteaua de instalatii de gaze din Romania este compusa din conducte de transport, conducte de distributie si conducte de bransament, care leaga punctele de producție și transport ale gazelor naturale de consumatorii finali. Conductele de transport sunt cele mai mari si au o diametru de pana la 1,2 metri, fiind utilizate pentru transportul gazelor de la sursa la statiile de reductie de presiune.
Conductele de distributie au diametre mai mici, cuprinse intre 100 si 500 milimetri, si sunt utilizate pentru transportul gazelor de la statiile de reductie de presiune catre consumatorii finali. Conductele de bransament sunt cele mai mici, avand diametre cuprinse intre 20 si 100 milimetri, si sunt utilizate pentru conectarea instalatiilor de gaze ale consumatorilor finali la conductele de distributie.
Instalatiile de gaze trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte tehnice si de siguranta pentru a asigura functionarea in conditii optime si fara riscuri. Acestea trebuie sa fie realizate din materiale de calitate, sa respecte normele de proiectare si constructie, sa fie mentinute in bune conditii de functionare si sa fie supuse periodic unor verificari tehnice.
In cazul unor avarii sau defectiuni, instalatiile de gaze trebuie reparate imediat pentru a preveni scurgeri de gaze sau alte accidente. De asemenea, este important ca toate persoanele care lucreaza cu instalatiile de gaze sa fie instruite adecvat si sa respecte regulile de siguranta.
In prezent, in Romania, principalele companii care se ocupa de instalatiile de gaze sunt Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. si Compania Nationala de Transport Gazelor Naturale TRANGAZ S.A., care asigura transportul si distributia gazelor naturale in tara noastra.
Sistemele de instalatii gaze sunt esentiale pentru furnizarea gazelor naturale catre locuinte, cladiri de birouri, unitati comerciale si industriale. Gazul natural este o sursa de energie importanta, care poate fi folosita pentru incalzire, prepararea alimentelor, apa calda, uscarea rufelor si alte activitati.
In Romania, sistemele de instalatii gaze sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si de Ministerul Energiei. Aceste reguli se aplica atat pentru instalatiile noi, cat si pentru cele existente care trebuie modificate sau reparate.
Instalatiile gaze trebuie sa indeplineasca standardele tehnice si de siguranta, pentru a evita accidentele si a proteja sanatatea oamenilor. De exemplu, conductele de gaze trebuie sa fie realizate din materiale rezistente la coroziune, iar robinetii de inchidere trebuie sa fie usor de utilizat si sa opreasca fluxul de gaze in caz de urgenta.
Daca urmeaza sa ai gaze naturale inregistrate intr-o locuinta sau sa faci o modificare la o instalatie, precum centrala, ti se va cere Certificatul de Instalare Gaz (CIG). Este dovada ca facilitatile sunt sigure. Aici va explicam cand veti avea nevoie de el, cum sa il obtineti si cat costa.
Asa cum se intampla in cazul energiei electrice, daca doriti sa va bucurati de confortul gazelor naturale acasa, veti avea nevoie de un certificat obligatoriu care sa ateste ca instalatia in casa respecta toate regulile si reglementarile , ca a fost efectuata corect si ca este in stare perfecta.
Practic, atunci cand este necesar sa dovediti ca instalatiile dumneavoastra sunt in siguranta pentru a primi aprovizionarea si functioneaza corect.
CIG trebuie intotdeauna eliberat de un tehnician autorizat. El sau ea poate fi angajat al distribuitorului dumneavoastra de gaze naturale sau al unei companii de instalatii la alegere. In orice caz, este esential ca tehnicianul sa fie instalator de gaze autorizat prin intermediul certificatului RITE (Regulamentul Instalatiilor Termice in Cladiri). El sau ea trebuie sa va arate acest card profesional in timpul inspectiei.
Indiferent de cine o emite, distribuitorul trebuie sa verifice daca inspectia a fost efectuata corect de catre tehnician.
Certificatul de Instalare Gaz este un document complet care specifica caracteristicile tuturor componentelor sistemului, inclusiv a aparatelor conectate la instalatie.
Pentru a fi pe deplin valabil, trebuie sa includa:
- Adresa instalatiei.
- Detalii despre firma de instalare.
- Detalii despre instalatorul autorizat.
- Declaratie ca instalatia este in stare buna.
- Date tehnice, inclusiv o schita detaliata a instalatiei si rezultatele testelor specifice.
Pretul Certificatului de Instalare Gaze variaza in functie de circumstantele particulare ale fiecarei locuinte si se calculeaza pe baza a doua elemente bine definite:
- cheltuieli de administrare: 15,49 € (TVA inclus). Acest articol este intotdeauna acelasi, este deja stabilit de guvern si primit de distribuitor.
- costuri de inspectie tehnica: pretul acestora nu este fix, si depinde atat de firma care efectueaza inspectia (aceasta poate fi distribuitorul dumneavoastra sau o firma de instalatii la alegere), cat si de caracteristicile locuintei dumneavoastra.
In general, pretul buletinului de gaz variaza in functie de instalatie, dotare, dimensiune etc. Amintiti-va ca nu trebuie niciodata sa platiti direct tehnicianul care va face inspectia. Tehnicienii trebuie sa transmita factura distribuitorului, care la randul sau o va transfera reseller-ului dumneavoastra.