Drepturile omului sunt drepturi pe care le avem pur si simplu pentru ca existam ca fiinte umane, ele nu sunt acordate de niciun stat. Aceste drepturi universale ne apartin fiecaruia dintre noi, indiferent de nationalitate, sex, etnie, culoare, religie, limba sau orice alt statut.

Acestea variaza de la cele mai fundamentale, dreptul la viata si pana la cele care fac ca viata sa merite traita, precum drepturile la hrana, educatie, munca, sanatate si libertate.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO), adoptata de Adunarea Generala a ONU in 1948, a fost primul act normativ care sa stabileasca drepturile fundamentale ale omului sa fie protejate in mod universal. UDHR, care a implinit 70 de ani in 2018, continua sa fie baza tuturor drepturilor internationale privind drepturile omului.

Cele 30 de articole ale sale ofera principiile si elementele de baza ale conventiilor, tratatelor si altor instrumente juridice actuale si viitoare ale drepturilor omului.

DUDH, impreuna cu cele doua pacturi, Pactul international pentru drepturile civile si politice si Pactul international pentru drepturile economice, sociale si culturale, alcatuiesc Declaratia internationala a drepturilor.

Universal si inalienabil

Principiul universalitatii drepturilor omului este piatra de temelie a dreptului international al drepturilor omului. Aceasta inseamna ca toti avem dreptul in egala masura la drepturile noastre umane. Acest principiu, asa cum a fost subliniat pentru prima data in DUDH, este repetat in multe conventii, declaratii si rezolutii internationale privind drepturile omului.

Drepturile omului sunt inalienabile. Acestea nu trebuie luate, decat in ​​situatii specifice si conform procesului corespunzator. De exemplu, dreptul la libertate poate fi restrictionat daca o persoana este gasita vinovata de o infractiune de catre o instanta de judecata.

Indivizibil si interdependent

Toate drepturile omului sunt indivizibile si interdependente. Aceasta inseamna ca un set de drepturi nu poate fi bucurat pe deplin fara celalalt. De exemplu, progresul in drepturile civile si politice faciliteaza exercitarea drepturilor economice, sociale si culturale. In mod similar, incalcarea drepturilor economice, sociale si culturale poate afecta negativ multe alte drepturi.

Drepturi economice, sociale si culturale

Pactul international privind drepturile economice, sociale si culturale a intrat in vigoare in 1976. Drepturile omului pe care Pactul incearca sa le promoveze si sa le protejeze includ:

  • dreptul de a lucra in conditii corecte si favorabile;
  • dreptul la protectie sociala, la un nivel de trai adecvat si la cele mai inalte standarde de bunastare fizica si mentala;
  • dreptul la educatie si bucurarea beneficiilor libertatii culturale si a progresului stiintific.

Drepturi civile si politice

Pactul international privind drepturile civile si politice si primul sau protocol optional au intrat in vigoare in 1976. Al doilea protocol optional a fost adoptat in 1989.

Pactul se ocupa de drepturi precum libertatea de miscare; egalitatea in fata legii; dreptul la un proces echitabil si prezumtia de nevinovatie; libertatea de gandire, constiinta si religie; libertatea de opinie si de exprimare; adunare pasnica; libertatea de asociere; participarea la afaceri publice si alegeri; si protectia drepturilor minoritatilor.

Interzice privarea arbitrara de viata; tortura, tratament sau pedeapsa cruda sau degradanta; sclavia si munca fortata; arestare sau detentie arbitrara; interferenta arbitrara cu confidentialitatea; propaganda de razboi; discriminare; si sustinerea urii rasiale sau religioase.

Conventiile privind drepturile omului

O serie de tratate internationale privind drepturile omului si alte instrumente adoptate din 1945 au extins corpul dreptului international al drepturilor omului.

Acestea includ printre altele Conventia pentru prevenirea si pedepsirea crimelor de genocid din anul 1948,  Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala din anul 1965, Conventia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor din anul 1979, Conventia cu privire la drepturile copilului din anul 1989 si Conventia privind drepturile persoanelor cu handicap din anul 2006 , printre altele.

Dupa cum se poate vedea din randurile anterioare, exista unele drepturi ale oamenilor, drepturi pe care fiecare dintre noi le avem. Exista insa situatii in care aceste drepturi sunt incalcate in mod abuziv de catre institutiile statului si de catre instantele judecatoresti.

Oamenii carora le-au fost incalcate drepturile, trebuie sa caute mai intai de toate cele mai bune servicii de consultanta juridica, pentru a discuta cu un avocat expert in astfel de cazuri. Acesta le va spune de la bun inceput daca au sanse de reusita sau nu, in cazul in care se gandesc sa isi caute dreptatea la CEDO.

Pentru persoanele care cauta un avocat care sa ii reprezinte la CEDO, trebuie mentionat faptul ca trebuie sa tina cont de unele detalii importante. Avocatul trebuie sa fie specializat in asemenea cazuri si trebuie sa aiba o experienta cat mai mare.

Trebuie de-asemenea sa cunoasca legislatia specifica foarte bine si trebuie sa stie sa speculeze cat mai bine legile astfel incat sa obtina rezultatele dorite. In plus, trebuie sa poate oferi sfaturi bune pentru clientii sai, astfel incat acestia sa adune dovezi pentru caz. Nu in ultimul rand, cei care au nevoie de serviciile unui astfel de avocat, vor trebui sa tina cont si de tariful pe care acesta il are.