Dupa ce ai aflat care este momentul optim cand se trage vinul de pe drojdie si ai realizat aceasta etapa cu succes, urmeaza alte trei etape, fiecare dintre acestea avand importanta ei.

Dupa ce vinul este tras de pe drojdie, se verifica din nou configurarea inainte de a porni alimentarea. De acum poate fi inceputa filtrarea.

Vinul se filtreaza intr-un recipient igienizat. Se monitorizeaza presiunea (sau fluxul de vin daca nu exista un indicator) pentru a te asigura ca tampoanele nu se infunda. Poti arunca putin din prima apa din sistemul de filtrare. Este normal sa observi scurgeri de vin din unitatea de filtrare. Este important sa retii ca nu trebuie pornita, oprita si repornita pompa in timpul filtrarii, deoarece acest lucru poate afecta eficienta filtrarii si claritatea vinului. La finalul filtrarii, tampoanele se arunca.

De asemenea, este important sa stii ca trebuie filtrate intotdeauna vinurile albe inainte de cele rosii si cel sec inainte de cel dulce. Daca imbatranesti vinul mai mult de 6 luni, e nevoie sa adaugi ¼ lingurita de sulfit suplimentar la boabe in etapa primara. Dupa filtrare, toate echipamentele utilizate trebuie curatate cu o solutie speciala si apoi depozitate.

Pentru imbuteliere, se asambleaza numarul necesar de sticle, se igienizeaza fiecare sticla folosind sulfit si o solutie de sulfit 5% (2 ½ linguri la 1L apa). Dupa igienizarea fiecarei sticle cu solutie de sulfit 5%, acestea trebuie lasate sa se usuce timp de 5 minute pe suport de sticla. Se clateste sub presiune fiecare sticla cu apa rece, se curata si apoi se umple imediat cu vin.  (Atentie: Unii iti pot recomanda sa nu renunti la acest pas, dar vinul poate mirosi a sulfit odata imbuteliat.)

Nu uita sa folosesti dopuri de pluta care au fost depozitate corect! Umple imediat fiecare sticla pentru a minimiza orice expunere la aer si la mediul inconjurator.

In ceea ce priveste imbutelierea, este bine sa retii ca trebuie utilizate numai sticle curate sau spalate/ igienizate. Dopurile nu se inmoaie si trebuie sa te asiguri ca acestea sunt depozitate intr-un recipient etans, nefiind expuse la aer liber. Se spala sub presiune toate sticlele, cu apa calda. Presiunea de la robinet este suficienta.

Pentru inchiderea sticlei, se pot folosi mai multe tipuri de dopuri. Pluta aglomerata, fabricata din particule de pluta naturala grosiera, poate fi folosita pentru o perioada de imbatranire de maximum 8-24 de luni. Pluta cu doua discuri are un segment aglomerat cuprins intre doua discuri din pluta naturala, recomandata pentru o perioada de imbatranire de 12-36 de luni. Pluta sintetica este din material sintetic, cu tip de inchidere cu cea mai mare patrundere de oxigen, putand fi indepartata destul de greu cu un tirbuson.

Aceasta este recomandata pentru o perioada de imbatranire de 6-12 luni, fiind cea mai buna pentru vinuri de baut devreme. T-Top este un segment de pluta natural, desi de obicei aglomerat, cu varf din plastic; trebuie introdus manual, insa blatul din plastic tinde sa se rupa daca dopurile se usuca. Recomandare max. perioada de imbatranire: 6 luni.