Înainte de a decide să construiești o piscină, iei în considerare tot felul de factori care influențează aspectul final cum ar fi forma, adâncimea, poziționarea și dimensiunea. La urma urmei, cum poți începe să îți imaginezi cum va arăta o nouă piscină în curtea ta, fără a lua în considerare cât spațiu va ocupa?

Adevărul este că o piscina din beton poate avea aproape orice dimensiune îți dorești. Desigur că există și un trend în ceea ce privește această decizie, iar dacă nu ești sigur de unde să începi, aceste modele populare sunt un punct de plecare bun.

Majoritatea bazinelor dreptunghiulare sunt de aproximativ două ori mai lungi pe lungime decât pe lățime, cu o adâncime medie de aproximativ 1,7 metri. Dimensiunile tipice ale piscinei sunt 3 x 6m, 4,5x9m și 6 x 12m.

Acum, să lăsăm aceste informații deoparte, deoarece dimensiunea și forma reală a piscinei tale ar trebui să se bazeze pe modul în care intenționezi să o utilizezi și cu ce resurse vrei să lucrezi. Iată trei întrebări cheie la care să răspunzi înainte să construiești o piscină.

Care îi este scopul?

Gândește-te la modul în care vei utiliza noua piscină. Dacă intenționezi doar să stai în jurul piscinei și poate să faci o baie din când în când pentru a te răcori, atunci evident că nu ai nevoie de o piscină mare. Pe de altă parte, dacă intenționezi să petreci mult timp în apă, este logic să ai spațiu suplimentar.

Dacă înoți pentru exerciții, există două feluri de luat în calcul. Unul este să proiectezi o piscină de formă mai alungită. Celălalt este  să faci o piscină mai mică, cu jeturi de apă instalate care îți permit să înoți în loc.

Concluzia este să construiești o piscină suficient de mare pentru activitățile pe care vrei să le faci, fără a pierde spațiu sau bani pe o piscină prea mare. Pentru familiile numeroase, este adesea necesară o piscină mai mare pentru a permite tuturor să se bucure de ea.

Cine va folosi piscina?

Dacă numai adulții vor folosi piscina, îți recomandăm să mergi cu o adâncime medie mai mare pentru a maximiza suprafața de înot. Pentru copii, s-ar putea să dorești o zonă separată cu o adâncime mică, unde se pot bălăci în voie.

Pe lângă cine va folosi piscina, gândește-te la câte persoane o vor folosi. Dacă ai o familie numeroasă, vei vrea, în mod evident, o piscină mai mare. Nu uita că, pe lângă familia ta, poți invita prieteni la piscină – de fapt, o să constați că o piscină nouă atrage prieteni pe care nu știai că îi ai!

Care sunt limitările?

Există piscina visurilor tale, apoi există piscina realității tale. Deși ar fi ideal să pui o piscină de dimensiuni olimpice în curtea din spate, acest lucru nu este realizabil pentru majoritatea oamenilor. Iată câteva dintre limitările majore care te pot împiedica:

Costul. Mărimea este unul dintre cei mai importanți factori care decid costul piscinei. Bugetul poate limita dimensiunea piscinei sau te poate obliga să faci un compromis între dimensiune și calitatea materialelor pe care le utilizezi.

Spațiul. Piscina trebuie să se potrivească în curtea din spate și de preferat ar fi să rămână spațiu suficient și pentru alte activități.

În timp ce avantajele unei piscine de dimensiuni mari sunt ușor de ghicit, în cazul celor mai mici ar putea să nu fie atât de evident. Pe lângă faptul că sunt mai ieftine, sunt mai ușor de întreținut și costă mai puțin la încălzire, rămânându-ți spațiu suficient să te bucuri și de alte activități împreună cu familia.