Otoscopia este o procedura clinica utilizata pentru examinarea structurilor urechii, in special a canalului auditiv extern, a membranei timpanice si a urechii medii. Clinicienii folosesc procesul in timpul examenelor fizice de rutina de sanatate si la evaluarea problemelor specifice urechii.

In timpul examinarii otoscopice, specialistul foloseste un otoscop precum acest Firefly High Resolution Video Otoscope, cunoscut si sub numele de auriscop, pentru a vizualiza anatomia urechii. In timpul efectuarii examinarii otoscopice, specialistul tine manerul otoscopului si introduce conul otoscopului in canalul auditiv extern al pacientului. Otoscopul contine un obiectiv luminos si de marire pentru a ilumina si mari structurile urechii pentru a ajuta specialistul sa vizualizeze si sa evalueze cu precizie starea de sanatate a structurilor anatomice vizibile.

Probleme de ingrijorare

Otoscopia se efectueaza in mod obisnuit in timpul controalelor de sanatate si in evaluarea afectiunilor specifice ale urechii atat de specialisti, cum ar fi medicii care se ocupa de verificarea urechii, nasului si gatului (ORL), cat si de catre medicii de familie.

Otoscopia joaca un rol semnificativ in diagnosticul mai multor afectiuni ale urechii si este un pas cheie pentru diagnosticul unor afectiuni precum otita medie acuta.  Ca atare, familiarizarea cu otoscopia si conditiile pentru care examinarea otoscopica ajuta la diagnostic este importanta pentru furnizorii de servicii medicale intr-o varietate de domenii.

Semnificatia clinica

Examinarea membranei timpanice si a urechii medii prin examen otoscopic poate ajuta furnizorii de servicii medicale sa diagnosticheze o mare varietate de afectiuni, cum ar fi de exemplu otita medie acuta, perforatia traumatica a membranei timpanice si colesteatomul.

Diagnosticul intarziat al diferitelor patologii ale urechii poate facilita progresia catre afectiuni mai grave, subliniind importanta otoscopiei. De exemplu, otita medie acuta netratata poate avansa la complicatii temute, cum ar fi mastoidita, abcesele cerebrale sau meningita.

Inainte de a incepe examinarea otoscopica, furnizorul de servicii medicale poate cere pacientului sa demonstreze forta muschilor sai faciali zambind, incruntandu-se, ridicand sprancenele, inchizand ochii si tinand ochii inchisi impotriva rezistentei. Finalizarea cu succes a acestor miscari demonstreaza integritatea nervului cranian VII, si a nervului facial. Nervul facial se deplaseaza prin urechea medie si poate fi afectat de patologii ale urechii, cum ar fi otita medie acuta. In urma evaluarii nervului facial, furnizorul de servicii medicale poate examina vizual sanatatea urechii externe, a pinnei, observand semne precum rani, cicatrici si inflamatii.

Apoi, furnizorul poate incepe examenul otoscopic. Exista adesea mai multe dimensiuni ale speculului pentru atasarea la otoscop. Furnizorul de servicii medicale ar trebui sa selecteze cel mai mare specul pe care canalul auditiv extern al pacientului il poate gazdui, deoarece acesta va oferi iluminare maxima pentru vizualizarea optima a anatomiei urechii.

Furnizorii de servicii medicale pot avea propriile preferinte cu privire la modul de a intelege otoscopul. Cu toate acestea, in general este recomandabil sa tineti otoscopul ca un stilou intre primul si al doilea deget. Otoscopul este de obicei tinut in mana dreapta atunci cand se evalueaza urechea dreapta a pacientului, iar mana stanga atunci cand se evalueaza urechea stanga a pacientului. Specialistul ar trebui sa-si aseze al cincilea deget liber al mainii, tinand otoscopul pe obrazul pacientului pentru a sprijini si intinde mana in timpul examinarii.

Cu mana care nu tine otoscopul, specialistul ar trebui sa prinda si sa traga usor pinna pacientului pentru a ajuta la indreptarea canalului auditiv extern al pacientului. Acest pas va facilita vizualizarea membranei timpanice. La un copil, examinatorul ar trebui sa traga pinna posterior si inferior. La un adult, examinatorul ar trebui sa traga pinna posterior si superior.

Apoi, furnizorul poate introduce usor speculul in canalul auditiv extern al pacientului. Furnizorul de servicii medicale ar trebui sa inspecteze sanatatea canalului auditiv extern si sa evalueze factori precum prezenta inflamatiei, descarcarii si infectiei.

Furnizorul de servicii medicale ar trebui apoi sa progreseze incet speculul in canal pana cand membrana timpanica devine vizibila. Specialistul trebuie sa evalueze starea de sanatate a membranei timpanice si sa observe factori precum culoarea, prezenta perforatiei si aspectul bombat.

De-asemenea, acesta trebuie sa observe reperele membranei timpanice, inclusiv pars flaccida pe aspectul superior al membranei timpanice, pars tensa pe aspectul posterior, reflexul luminos pe partea inferioara si anterioara si manerul maleului pe aspectul anterior.

Observarea reperelor membranei timpanice poate ajuta furnizorul de servicii medicale sa evalueze starea de sanatate a urechii medii. Dupa inspectia membranei timpanice, furnizorul de servicii medicale poate indeparta incet otoscopul din canalul auditiv al pacientului. In timp ce scoate otoscopul, furnizorul poate continua sa observe canalul auditiv pentru evaluarea starii sale de sanatate.

Examenul otoscopic este o parte importanta a diagnosticului mai multor patologii ale urechii. Cu toate acestea, exista mai multi factori care pot ingreuna examinarea otoscopica.

De exemplu, factori precum iluminarea slaba a canalului urechii, pozitionarea suboptimala a otoscopului, blocarea cerumenului, instruirea insuficienta in tehnica otoscopica si lipsa de incredere in efectuarea examenului otoscopic pot impiedica finalizarea cu succes a procedurii.

Astfel de factori pot duce ulterior la ingrijiri ineficiente, deoarece credinta este ca aproximativ 75% din membrana timpanica trebuie vizualizata prin otoscopie pentru un diagnostic fiabil.

Pentru a atenua unele dintre aceste dificultati in efectuarea unui examen otoscopic de succes, video-otoscoapele au fost introduse in ultimii ani si studiate pentru eficacitatea lor in diagnosticarea afectiunilor urechii. Otoscoapele video permit furnizorului sa introduca o camera mica in canalul auditiv extern al pacientului pentru a vizualiza membrana timpanica. Cercetarile privind eficacitatea video-otoscopiei sugereaza ca aceasta tehnica poate fi superioara in comparatie cu otoscopia conventionala in evaluarea starilor patologice ale membranei timpanice.