Faina este o pulbere rezultata din macinarea semintelor de cereale, leguminoase si alte plante. Faina este produsul macinarii boabelor de grau sau a altor cereale precum secara, hrisca, porumb, orez sau chiar anumite legume fainoase precum castane, naut, linte.
In Romania, cea mai folosita faina este cea de grau. Graul este denumirea generica pentru diferite soiuri de grau (grau dur, grau moale, spelta).
Faina contine cantitati variate de vitamine (B1, B2, PP si E) si minerale (fosfor, potasiu, magneziu) care vor fi cu atat mai prezente cu cat este mai mare tipul de faina, deoarece este in coaja si in germenul bobului.
Dar amidonul?
Amidonul este doar amidonul extras din semintele de cereale sau radacini si tuberculi precum cartofi, manioc, igname, maranta. Se prezinta sub forma unei pulberi albe foarte fine si volatile care se foloseste singura, diluata in apa rece pentru a ingrosa sosurile si cremele sau pentru a inlocui o parte din faina pentru o prajitura.
Cele mai utilizate sunt amidonul de porumb numit in mod obisnuit amidon de porumb si amidonul de cartofi. Amidonul nu contine gluten.
Fainurile contin materii minerale din tarate (cojile bobului). Cand sunt incinerate la 900 ° C, doar reziduurile minerale raman sub forma de cenusa.
Framantare
Cand vorbim despre faina, vorbim si despre gluten, iar glutenul este substanta care confera aluatului elasticitatea. Aceasta elasticitate va permite aluatului sa creasca si sa dea painii o firimitura aerisita.
Dar nu toate fainurile au acelasi nivel de gluten si unele dintre ele nu il contin deloc.
La gatit ca la patiserie, faina este peste tot
Este ingredientul principal in aluatele de paine, aluatul pentru biscuiti, placinte si briose si in toate foietajele. Este, de asemenea, prezent in creme.
De asemenea, este prezenta si in sosuri si supe. Poti face un sos bechamel sau un velouté care este un amestec de unt si faina.
Faina este, de asemenea, o componenta a pesmetului, o tehnica care implica trecerea unui aliment prin faina apoi in oua batute si apoi in pesmet pentru a fi apoi prajite.
Faini specifice
- Faina de secara
Este o asa-numita faina „de fabricare a painii”, dar saraca in gluten, dar in proportie mai mica decat faina de grau. Este disponibil in 4 tipuri: tip 70 pentru faina alba, tip 85 pentru faina bruna, tip 130 pentru faina integrala si tip 170 pentru faina de secara integrala.
De culoare usor cenusie, este bogata in minerale, in special in fier. Faina de secara este folosita pentru turta dulce, vafe, paine de secara (amestecata cu faina de grau).
- Faina de spelta
Este o faina de paine, dar saraca in gluten. Fabricat din 2 feluri de cereale si apreciata pentru gustul de nuci, este folosita la coacere, in paste, prajituri, biscuiti. Este mai bogata in proteine, dar si in magneziu, zinc, fier si cupru decat faina de grau.
Proteinele sale sunt mai bogate decat cele ale altor cereale, un aminoacid esential care nu poate fi sintetizat de corpul uman si, prin urmare, trebuie furnizat de alimente.