Energia solara este cea mai abundenta resursa energetica de pe Pamant. Poate fi capturata si utilizata in mai multe moduri, iar ca sursa de energie regenerabila, este o parte importanta a viitorului nostru curat.
Energia solara: ce este si cum functioneaza?
Soarele nu doar ca ne furnizeaza lumina in timpul zilei, ci face mult mai multe pentru noi, astfel ca fiecare particula de lumina solara (numita foton) care ajunge pe Pamant contine energie care alimenteaza planeta noastra.
Energia solara este sursa suprema responsabila pentru toate sistemele noastre meteo si sursele de energie de pe Pamant, si suficienta radiatie solara loveste suprafata planetei in fiecare ora pentru ca teoretic sa ne umple nevoile globale de energie pentru aproape un an intreg.
De unde provine toata aceasta energie? Soarele nostru, ca orice stea din galaxie, este ca un reactor nuclear masiv. In profunzimea nucleului Soarelui, reactiile de fuziune nucleara produc cantitati masive de energie, care radiaza spre exterior de la suprafata Soarelui si in spatiu, sub forma de lumina si caldura.
Energia solara poate fi valorificata si transformata in energie utilizabila folosind panouri fotovoltaice sau panouri solare termice. Desi energia solara reprezinta doar o cantitate mica de consum global de energie, costul scazut al instalarii panourilor solare inseamna ca din ce in ce mai multi oameni din mai multe locuri pot profita de energia solara.
Energia solara este o resursa de energie curata, regenerabila si va juca un rol important in viitorul energetic global.
Utilizarea energiei solare pentru o energie utilizabila
Exista multe moduri de a folosi energia de la soare. Cele doua modalitati principale de a utiliza energia de la soare sunt prin utilizarea panourilor fotovoltaice, si prin captarea termica solara, cu ajutorul panourilor solare termice.
Panourile solare fotovoltaice sunt cu siguranta mult mai frecvente in diferitele proiectele de electricitate la scara mai mica (cum ar fi instalatiile rezidentiale cu panouri solare), iar captarea termica solara este utilizata de obicei numai pentru producerea de energie electrica pe scari masive in instalatiile solare de utilitate.
Pe langa producerea de energie electrica, pentru incalzire si racire pot fi utilizate variatii mai scazute de temperatura ale proiectelor solare termice.
Fara doar si poate, energia solara este una dintre cele mai rapide si mai ieftine surse de energie din lume si va continua sa se raspandeasca rapid in urmatorii ani.
Odata cu imbunatatirea tehnologiei panoului solar in fiecare an, beneficiile economice ale utilizarii panourilor solare se imbunatatesc, adaugandu-se avantajelor de mediu ale alegerii unei surse de energie curata si regenerabila. In aceste conditii, din ce in ce mai multe persoane fizice si juridice vor cauta cea mai atractiva oferta panouri fotovoltaice in Bucuresti.
Energie solara fotovoltaica
Un mod obisnuit pentru proprietarii de proprietati de a profita de energia solara este cu un sistem solar fotovoltaic (PV). Cu ajutorul unui sistem fotovoltaic solar, panourile solare transforma lumina solara in energie electrica. Vestea buna este ca aceasta energie electrica obtinuta din transformarea energiei solare poate fi folosita imediat, aceasta fiind stocata intr-o baterie solara.
Panourile solare transforma energia solara in energie electrica utilizabila printr-un proces cunoscut sub numele de efect fotovoltaic. Lumina care este produsa de soare si care este captata de panourile solare, loveste un material semiconductor (de obicei siliciu) si bate electronii deschisi, punandu-i in miscare si generand un curent electric care poate fi capturat cu cablaj.
Acest curent este cunoscut sub denumirea de curent continuu, si trebuie convertit in curent alternativ (curent continuu), cu un invertor solar.
Energia solara poate fi captata la multe scari folosind panourile fotovoltaice, iar instalarea panourilor solare fotovoltaice este o modalitate inteligenta de a economisi bani din factura electrica, reducand in acelasi timp dependenta de combustibilii fosili nerenergabili.
In ultimii ani, nu doar proprietarii locuintelor au ales sa foloseasca panourile fotovoltaice pentru a capta energia solara pe care o transforma in energie electrica, ci si o multime de companii au facut acest lucru. Este cat se poate de evident ca in acest fel costurile pe care le vor plati pentru electricitate vor fi cu mult reduse.
Panouri solare termice
Nu doar energie electrica se poate obtine in urma stocarii energiei solare, ci si energie termica, insa trebuie facuta precizarea ca pentru a obtine energia termica, sunt necesare panouri solare termice, si nu panouri solare fotovoltaice.
De precizat este faptul ca energia solara termica are o gama mai larga de utilizari in comparatie cu sistemele de panouri fotovoltaice, insa cu toate acestea, cel putin la noi in tara vedem mult mai multe instalatii de panouri solare fotovoltaice, in comparatie cu panouri solare termice.
Atat persoanele fizice cat si persoanele juridice, mai repede cauta o oferta panouri fotovoltaice in Bucuresti cat mai atractiva pentru a obtine energie electrica de la soare, decat panouri solare termice.
Daca pana acum nu ati luat in considerare ideea de a folosi panouri fotovoltaice, ganditi-va serios la acest lucru, pentru ca veti suporta unele costuri initial, dar investitia va fi rapid amortizata, iar apoi veti avea nergie electrica gratis.