Acest utilaj este în principiu folosit pentru modelarea și prelucrarea bucăților din metal. Piesa de prelucrat ajunge pe un suport situat în centrul utilajului și care efectuează mișcări de rotație către un cuțit pentru eliminarea surplusului de metal.

Aceste utilaje sunt răspândite în special în industria constructoare de mașini, electrotehnică sau automatizări. Strungul pentru metale ajută la modelarea pieselor până la forma dorită de operatori prin diverse operații precum: strunjire, tăiere, șlefuire, forfecare, îndreptare și găurire.

Înainte de a proceda de operarea metalului cu mașina de strung este recomandabilă cunoașterea tipului de utilaj adecvat operațiunii, viteza de tăiere și adâncimea tăieturii. Operațiile de strunjire au etape diferite care trebuie respectate și realizate corect, astfel încât să poată fi evitate toate riscurile care pot afecta o lucrare reușită.

Ce trebuie să știi înainte de a folosi strungul pentru prelucrarea metalului

  • Viteza de rotație

Aceasta se referă la numărul de rotații pe minut ale mandrinei strungului. Dacă viteza de rotație crește, se accelerează și viteza de procesare și astfel rezultă o suprafață netedă pentru prelucrarea metalului.

Viteza corectă este esențială pentru procesul de prelucrare, deci e de preferat să setezi o viteză de rotație mică la prima etapă. Strungurile performante, precum modelul de strung pentru metal si filetare GUEDE GMD 400 sunt prevăzute cu viteze de rotație și un mijloc manual de deplasare, în scopul de a acționa mașina pe durata procesului de tăiere a metalelor.

  • Adâncimea procesului de taiere

Adâncimea de tăiere influențează viteza de prelucrare și suprafața. Dacă adâncimea de tăiere este mare, viteza se accelerează, temperatura suprafeței crește și poate rezulta o suprafață solidă.
Cum funcționează strungul pentru prelucrarea metalului

Piesa de lucru cilindrică se fixează pe universal. Axul începe să se rotească, moment în care, operatorul fixează viteza corespunzătoare. Axul rotește mandrina și piesa. E important ca piesa de lucru să se rotească corespunzător. Strungul secționează piesa de lucru. Așchiile sau surplusul de material este eliminat prin părțile verticale și orizontale ale căruciorului.

Mișcarea principală de așchiere se face prin rotația piesei semifabricat și mișcarea în avans, prin repoziționarea continuă a sculei față de piesă în scopul prelucrării totale a suprafeței. Mișcarea de avans poate fi executată pe direcție longitudinală (în prelucrarea suprafețelor cilindrice), perpendicular pe axa piesei (pentru suprafețele plane frontale), sau pe ambele direcții în cazul suprafețelor conice sau profilate.

Componentele strungului de prelucrare metal

  • Batiul strungului montat pe picioarele strungului
  • Păpușa fixă
  • Instalația de ungere
  • Cutia de avansuri și filete

Cum se realizează operațiunile de filetare cu strungul pentru metal 

  • Utilizează comparatorul de filetare și activează avansul.
  • Dezactivează-l când cuțitul a ajuns la capătul filetului.
  • Mută manual sania pinolei până la punctul de start.
  • Resetează la zero masa transversală.

Ce se recomandă să faci după finalizarea filetului

Filetul trebuie curățat cu ajutorul unei perii de sârmă la o viteză de 500 rotații pe minut. În acest fel, elimini particulele de spân de pe filet.

Al doilea pas important privește șlefuirea cu delicatețe a capului filetului cu o pilă. O altă variantă este șlefuirea fină a primei părți din filet pentru a putea pătrunde mai ușor într-o piuliță.