O aplicatie mobila este un program de calculator sau o aplicatie software conceputa pentru a rula pe un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon, o tableta sau un ceas inteligent (smartwatch).

Aplicatiile au fost initial destinate asistentei in materie de productivitate, cum ar fi e-mail, calendar si baze de date de contact, dar cererea publica pentru aplicatii a determinat extinderea rapida in alte domenii, cum ar fi jocurile mobile, automatizarea productiei, GPS si servicii bazate pe locatie, urmarirea comenzilor si achizitiilor, astfel incat exista acum milioane de aplicatii disponibile.

Aplicatiile sunt in general descarcate de pe platformele de distributie a aplicatiilor care sunt operate de proprietarul sistemului de operare mobil, cum ar fi App Store (iOS) sau Google Play Store. Unele aplicatii sunt gratuite, iar altele au un pret impus de catre producator, profitul fiind impartit intre creatorul aplicatiei si platforma de distributie. Aplicatiile mobile sunt adesea in contrast cu aplicatiile desktop care sunt proiectate sa ruleze pe computerele desktop si aplicatiile web care ruleaza in browsere web mobile, mai degraba decat direct pe dispozitivul mobil.

In 2009, jurnalistul de tehnologie David Pogue a declarat ca smartphone-urile ar putea fi poreclite „telefoane app” pentru a le distinge de smartphone-urile mai putin sofisticate, din trecut. Termenul „aplicatie”, prescurtarea de la „aplicatie software”, a devenit de atunci foarte popular; in 2010, a fost listat „Cuvantul anului” de catre American Dialect Society.

aplicatie software conceputa pentru a rula pe un dispozitiv mobil

Prezentare generala

Majoritatea dispozitivelor mobile sunt vandute cu mai multe aplicatii incluse ca software preinstalat, cum ar fi un browser web, client de e-mail, calendar, program de cartografiere si o aplicatie pentru cumpararea de muzica, alte materiale media sau mai multe alte aplicatii.

Unele aplicatii preinstalate pot fi eliminate printr-un proces obisnuit de dezinstalare, lasand astfel mai mult spatiu de stocare pentru cele dorite. In cazul in care software-ul nu permite acest lucru, unele dispozitive pot fi formatate si resoftate, pentru a elimina aplicatiile nedorite.

Aplicatiile care nu sunt preinstalate sunt de obicei disponibile prin intermediul platformelor de distributie numite magazine de aplicatii. Au inceput sa apara in 2008 si sunt de obicei operate de proprietarul sistemului de operare mobil, cum ar fi Apple App Store, Google Play, Windows Phone Store si BlackBerry App World. Cu toate acestea, exista magazine de aplicatii independente, precum Cydia, GetJar si F-Droid.

Unele aplicatii sunt gratuite, in timp ce altele trebuie cumparate. De obicei, acestea sunt descarcate de pe platforma pe un dispozitiv tinta, dar uneori pot fi descarcate pe laptopuri sau computere desktop. Pentru aplicatiile cu pret, in general un procent de 20-30%, merge la furnizorul de distributie (cum ar fi iTunes), iar restul ii revine producatorului aplicatiei. Prin urmare, aceeasi aplicatie poate costa un pret diferit in functie de platforma mobila.

Aplicatiile pot fi instalate si manual, de exemplu, ruland un pachet de aplicatii Android pe dispozitive Android.

Aplicatiile mobile au fost initial oferite pentru productivitatea generala si recuperarea informatiilor, inclusiv e-mail, calendar, contacte, piata de valori si informatii despre vreme. Cu toate acestea, cererea publicului si disponibilitatea instrumentelor pentru dezvoltatori, au determinat extinderea rapida in alte categorii, cum ar fi cele gestionate de pachetele software de aplicatii desktop.

Ca si in cazul altor software-uri, explozia in numar si varietatea de aplicatii a facut din aceasta piata o adevarata provocare, care a dus la randul sau la crearea unei game largi de surse de recenzie, reviste de specialitate, inclusiv bloguri sau servicii dedicate de cautare a aplicatiilor online. In 2014, agentiile guvernamentale de reglementare au inceput reglementeze si sa gestioneze aplicatiile, in special aplicatiile medicale. Unele companii ofera aplicatii ca metoda alternativa de a furniza continut cu anumite avantaje fata de un site web oficial.

Cu un numar tot mai mare de aplicatii mobile disponibile in magazinele de aplicatii si capacitatile imbunatatite ale smartphone-urilor, oamenii descarca mai multe aplicatii pe dispozitivele lor. Utilizarea aplicatiilor mobile a devenit din ce in ce mai raspandita in randul utilizatorilor de telefoane mobile.

Un studiu comScore din Mai 2012 a raportat ca, in trimestrul anterior, mai multi abonati mobili au folosit aplicatii decat au navigat pe web pe dispozitivele lor: 51,1%, respectiv 49,8%. Cercetatorii au descoperit ca utilizarea aplicatiilor mobile se coreleaza puternic cu contextul utilizatorului si depinde de locatia utilizatorului si de ora din zi. Aplicatiile mobile joaca un rol din ce in ce mai mare in cadrul asistentei medicale si, atunci cand sunt proiectate si integrate corect, pot aduce multe beneficii.

Firma de cercetare a pietei Gartner, a prezis ca 102 miliarde de aplicatii vor fi descarcate in 2014 (91% dintre ele gratuite), ceea ce va genera 26 miliarde USD in SUA, in crestere cu 44,4% fata de 18 miliarde USD din 2012.

Pana in al doilea trimestru al anului 2015, magazinele Google Play si Apple au generat numai 5 miliarde de dolari. Un raport analist estimeaza ca economia aplicatiilor creeaza venituri de peste 10 miliarde de euro pe an in Uniunea Europeana, in timp ce peste 529.000 de locuri de munca au fost create in 28 de state din UE, datorita cresterii pietei aplicatiilor.

Aplicatiile mobile pot fi clasificate prin numeroase metode

Tipuri

Aplicatiile mobile pot fi clasificate prin numeroase metode. O schema comuna este de a distinge aplicatiile native, hibride si bazate pe web.

Aplicatie nativa

Toate aplicatiile concepute pentru o anumita platforma mobila sunt cunoscute sub numele de aplicatii native. Prin urmare, o aplicatie destinata dispozitivului Apple nu ruleaza pe dispozitivele Android. Ca urmare, majoritatea companiilor dezvolta aplicatii pentru mai multe platforme.

In timp ce dezvolta aplicatii native, profesionistii incorporeaza cele mai bune module de interfata utilizator. Acest lucru aduce performante mai bune, consistenta si o buna experienta a utilizatorului. Utilizatorii beneficiaza, de asemenea, de un acces mai larg la interfetele de programare a aplicatiilor si utilizeaza nelimitat toate aplicatiile de pe dispozitivul respectiv. In plus, trec de la o aplicatie la alta fara efort.

Scopul principal pentru crearea unor astfel de aplicatii este de a asigura cea mai buna performanta pentru un anumit sistem de operare mobil.

Aplicatie hibrida

Conceptul aplicatiei hibride este un amestec de aplicatii native si bazate pe web. Aplicatiile dezvoltate folosind Apache Cordova, Xamarin, React Native, Sencha Touch si alte tehnologii similare se incadreaza in aceasta categorie.

Acestea sunt create pentru a sprijini tehnologiile web si native, pe mai multe platforme. Mai mult, aceste aplicatii sunt mai usor si mai rapid de dezvoltat. Aceasta implica utilizarea bazei de cod unic care functioneaza pe mai multe sisteme de operare mobile.

In ciuda acestor avantaje, aplicatiile hibride prezinta performante mai mici. Adesea, aplicatiile nu au acelasi aspect in diferite sisteme de operare mobile.

Aplicatie bazata pe web

O aplicatie bazata pe web este codata in HTML5, CSS sau JavaScript. Accesul la internet este necesar pentru comportamentul adecvat si experienta utilizatorului acestui grup de aplicatii.

Aceste aplicatii pot necesita un spatiu de memorie minim pe dispozitivele utilizatorului in comparatie cu aplicatiile native si hibride. Deoarece toate bazele de date personale sunt salvate pe serverele de Internet, utilizatorii pot prelua datele dorite de pe orice dispozitiv, prin Internet.

Dezvoltare

Dezvoltarea aplicatiilor pentru dispozitive mobile necesita luarea in considerare a constrangerilor si caracteristicilor acestor dispozitive. Dispozitivele mobile functioneaza cu baterie si au procesoare mai putin puternice decat computerele personale, dar detin de asemenea, mai multe functii, cum ar fi detectarea locatiei(gps) si mai multe camere foto.

Dezvoltatorii trebuie, de asemenea, sa ia in considerare o gama larga de dimensiuni de ecran, specificatii hardware si configuratii, din cauza concurentei intense in software-ul mobil si a modificarilor care apar in cadrul unei anumite platforme (desi aceste probleme pot fi depasite prin detectarea dispozitivelor mobile).

Dezvoltarea aplicatiilor mobile necesita utilizarea unor medii de dezvoltare integrate specializate. Aplicatiile mobile sunt testate mai intai in mediul de dezvoltare folosind emulatoare si ulterior sunt supuse testarii pe teren. Emulatoarele ofera un mod ieftin de a testa aplicatiile de pe telefoanele mobile la care este posibil ca dezvoltatorii sa nu aiba acces fizic.

Proiectarea interfetei de utilizator mobile (UI) este de asemenea esentiala. UI mobil ia in considerare constrangerile si contextele, ecranul si mobilitatea, ca schite pentru proiectare. Utilizatorul este adesea punctul central al interactiunii cu dispozitivul sau, iar interfata implica atat componente hardware, cat si software.

Interfata UI permite utilizatorilor sa manipuleze un sistem, iar dispozitivul permite sistemului sa indice efectele manipularii utilizatorilor. Constrangerile de design ale interfetei mobile includ atentie limitata si factori de forma, cum ar fi dimensiunea ecranului unui dispozitiv mobil pentru mana unui utilizator.

Contextele UI mobile semnalizeaza indicii din activitatea utilizatorului, cum ar fi locatia, date care pot fi afisate prin interactiunile utilizatorilor intr-o aplicatie mobila. In general, obiectivul designului UI, este in primul rand o interfata usor de inteles si usor de utilizat.

IU-urile mobile sau front-end-urile se bazeaza pe back-end-urile mobile pentru a sprijini accesul la sistemele de intreprindere. Back-end-ul mobil faciliteaza rutarea datelor, securitatea, autentificarea, autorizarea, functionarea off-line si orchestrarea serviciilor. Aceasta functionalitate este sustinuta de un mix de componente middleware, inclusiv servere de aplicatii mobile, Mobile Backend as a service (MBaaS) si infrastructura SOA.

Distributie

Cele mai mari trei magazine de aplicatii sunt Google Play pentru Android, App Store pentru iOS si Microsoft Store pentru Windows 10, Windows 10 Mobile si Xbox One.