Evoluția vinului Chardonnay în Australia a avut o traiectorie exemplară pentru că celebrul soi de struguri din Burgundia și Champagne era aproape necunoscut aici până în anii ’70. Acum, este soiul alb cel mai cultivat din țară, reprezentând jumătate din producția de vin alb. În anii ’80, Chardonnay-ul australian s-a distins prin aromele intense și textura cremoasă, fiind apreciat de consumatori la acea vreme, iar multe crame australiene s-au concentrat pe producerea de vinuri corpolente și cu note de stejar.
Cu toate acestea, în anii ’90, a avut loc o reacție împotriva acestui stil de Chardonnay, iar mulți consumatori au început să prefere vinurile mai ușoare, cu o aciditate mai pronunțată. Aceasta a condus la o schimbare în producția de Chardonnay australian, vinificatorii orientându-se către un stil mai orientat spre fruct și distanțându-se de maturarea în stejar.
Vinuri deosebite
În ultimii ani, interesul pentru vinul Chardonnay produs în Australia a reînceput să crească. Multe crame experimentează acum cu diferite stiluri, ceea ce a dus la o gamă mai diversificată de vinuri Chardonnay australiene disponibile pe piață, oferind iubitorilor de vin mai multe opțiuni ca niciodată. Vinificatorii australieni dispun acum câteva decenii de experiență cu Chardonnay, iar rezultatul se traduce printr-o mulțime de vinuri delicioase, savuroase, însă rafinate, provenind din diverse regiuni.
De-a lungul anilor, s-a observat o schimbare notabilă în interesul pentru vinurile Chardonnay produse în Geelong, una dintre regiunile cele mai apreciate, iar strugurii produc exemple remarcabile cu o profunzime impresionantă.
Vin Chardonnay produs în România
Dacă îți dorești totuși un vin Chardonnay produs în România, atunci Chardonnay din gama Budureasca Premium poate fi o opțiune excelentă pe care merită să o iei în calcul. Acest vin curge cu o culoare strălucitoare galben pai, emanând arome intense de banane și nuanțe de pepene galben. Aroma rotundă și dulce se îmbină armonios cu un final lung și cremos, motiv pentru care vinul Chardonnay de la Budureasca este foarte versatil la capitolul asocieri culinare. De exemplu, poate fi partenerul ideal pentru somon la grătar, fructe de mare, paste în sos cremos, risotto cu legume, dar nu numai.
Vinul este dedicat în mod special sectorului HoReCa, gama Budureasca Premium oferind sortimente gastronomice perfecte pentru asociere cu cele mai rafinate delicatese culinare. Realizând o fuziune între lumea veche și nouă a vinului,, această colecție include atât soiuri pure românești și internaționale, cât și cupaje deosebite.
Soiul Chardonnay, originar din regiunea Burgundia din Franța, este de departe cel mai apreciat, fiind apreciat pentru rafinamentul și versatilitatea sa. Creează adesea vinuri seci corpolente, cu o textură cremoasă și o aciditate echilibrată. Aromele caracteristice ale Chardonnay-ului includ papaya, mere verzi, pere, coaja de lămâie, ananas, precum și note de vanilie datorită fermentării în baricuri de stejar.
Terroir-ul este esențial pentru vinurile albe superioare, folosindu-se struguri din parcele situate în zonele terasate ale plantației, la altitudini de peste 300 de metri. Curenții de aer nocturni răcesc strugurii de Chardonnay, expuși soarelui arzător în timpul zilelor caniculare, iar acest schimb de temperatură contribuie la o maturare lentă și la asimilarea unui echilibru corect între zahăr și aciditate în fruct.
Merită să accesezi magazinul online al Cramei Budureasca întrucât aici te așteaptă o gamă foarte variată de vinuri de înaltă calitate. Nu trebuie să faci compromisuri și vei găsi mereu un vin potrivit pentru fiecare ocazie, indiferent că vrei să găzduiești o seară cu jocuri de societate alături de prieteni, fie că te interesează o cină romantică alături de persoana iubită. Care este vinul tău preferat din portofoliul cramei Budureasca?