Lapte si produse lactate, da sau nu? In special, pot aceste alimente atat de comune sa creasca sau sa reduca riscul anumitor tipuri de cancer? Problema este dezbatuta, atat in interiorul, cat si in afara comunitatii stiintifice. Iar raspunsul pare sa fie linistitor, desi cu unele distinctii.
In cateva cuvinte
Laptele si produsele lactate sunt surse de substante valoroase pentru buna functionare a organismului, dar este important sa nu mancati in exces si sa urmati recomandarile expertilor cu privire la cat de mult si ce sa puneti in farfurie.
Numeroasele studii efectuate pana in prezent cu privire la legatura dintre consumul de lactate si riscul crescut de a dezvolta cancer au condus la rezultate contradictorii.
Cea mai recenta analiza globala a datelor disponibile pe aceasta tema a aratat existenta unor dovezi solide care sa confirme un efect protector al laptelui si produselor lactate impotriva cancerului colorectal.
Este important sa ne amintim ca studiile epidemiologice pot evidentia doar o posibila asociere si nu o relatie cauza-efect intre consumul acestor alimente si riscul de cancer.
Consumul de lapte ca adult: o dezbatere nesfarsita
„Consumul de lapte ca adult este nefiresc”, spun adesea detractorii acestui aliment, subliniind ca oamenii sunt singurele mamifere care continua sa se hraneasca cu lapte chiar si dupa ce au devenit adulte. De fapt, corpul nostru este „programat” sa consume lapte matern in stadiile incipiente ale vietii datorita unei enzime, lactaza, care va permite sa digerati lactoza (zaharul prezent in lapte) impartind-o in cele doua componente ale sale, galactoza si glucoza. Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de lactaza din organism scade adesea, pana cand dispare aproape complet in jurul varstei de 5 ani. Acesta este motivul din spatele dificultatilor multor oameni in digerarea laptelui si a produselor lactate care, in unele cazuri, se pot transforma intr-o adevarata intoleranta la lactoza. Tocmai „natura”, cu toate acestea, a intervenit cu modificari la nivel genetic de-a lungul mileniilor, permitand unor subiecti sa mentina un nivel bun de lactaza chiar si la varsta adulta si, astfel, sa poata manca lapte fara probleme.
Lapte si produse lactate „in interior”
Pentru a intelege mai bine importanta laptelui si a produselor lactate pentru sanatate, este important sa intelegem despre ce vorbim din punctul de vedere al macro- si micronutrientilor. Apa reprezinta aproximativ 90% din continutul unui litru de lapte. Partea ramasa este compusa din proteine, zaharuri (lactoza) si grasimi in procente diferite, in functie de originea laptelui in sine: cea umana contine aproximativ 1 la suta proteine, 4 la suta grasimi si 7 la suta zaharuri, in timp ce cea bovina (cea mai utilizata pentru consumul uman) contine mai multe proteine (3,2 la suta), mai putin zahar (5 la suta) si o cantitate similara de grasime (4 la suta). Proteinele din lapte sunt complete din punct de vedere al continutului de aminoacizi, blocurile care le compun si au o gama larga de functii, de la apararea impotriva microorganismelor pana la facilitarea absorbtiei nutrientilor.
In cele din urma
Desi multe puncte nu sunt inca clarificate, datele disponibile nu sugereaza o asociere intre consumul de lapte si produse lactate si un risc crescut de cancer, asa ca puteti incerca cu incredere diferite bauturi vegetale Ecomil.
Chiar si atunci cand vine vorba de intelegerea dozelor si tipurilor de lapte si produse lactate pe care sa le aduceti la masa, este recomandat sa urmati recomandarile expertilor si sa cereti sfatul medicului dumneavoastra daca aveti indoieli