Invatarea de a juca in echipa ofera copilului posibilitatea de a forma valori precum solidaritatea, respectul, precum si de a invata sa impartaseasca si sa tolereze.

Cand un copil implineste un an si jumatate, el incepe sa interactioneze cu alti copii de aceeasi varsta. Din acel moment, educatorii si parintii ar trebui sa incurajeze jocul in echipa, deoarece este un instrument semnificativ in masura in care copilul invata sa fie tolerant in fata frustrarii, a sustinerii, a pacientului si a respectului fata de ceilalti.

Obiectivul jocului

„In dinamica in care copilul are un obiectiv intr-un joc, trebuie promovata capacitatea de a astepta si de a respecta randul. Atunci cand mai multi copii au acelasi scop, munca in echipa consta in modul in care colaboreaza intre ei pentru a atinge un obiectiv”, explica Marta Liliana Godoy, psiholog pentru copii. Prima responsabilitate a adultului este de a ajuta copilul sa asimileze regulile care guverneaza un anumit joc, deoarece copiii tind sa fie egocentrici si sa-si urmareasca propriile interese.

Cheia

Cheia este sa intelegi ca faci parte dintr-o echipa si sa internalizezi regulile. Pentru Marta Liliana Godoy, activitatile in echipa ar trebui sa fie practicate de la primele niveluri ale gradinitei si, de asemenea, in miezul casei, deoarece atunci cand sugarii nu o fac de la o varsta frageda, in anii urmatori este mai dificil pentru ei sa respecte regulile; de exemplu, atunci cand apartin unei echipe sportive.

Pasi spre munca in echipa, de la an si jumatate, ideea este de a stimula cu jocurile in care este necesar sa alerge, cum ar fi sa ceara unui grup sa se lanseze prin rotatie si apoi sa recompenseze pe oricine arata cea mai buna performanta. De asemenea, valabile sunt cursele pe distante scurte, activitati in care trebuie sa arunce cercuri sau o minge intr-un cos.

In primii 3 ani, minorii nu iau in considerare daca pierd sau castiga, ci cat de mult se pot distra. Cu toate acestea, de la varsta de 4 ani exista deja claritate daca este o competitie.

„Parintii trebuie sa le insufle capacitatea de a deveni calmi pentru ca uneori castigi si alteori pierzi”, spune psihologul Godoy.

De acelasi mod, este important sa promovezi efortul personal si acceptarea propriilor abilitati si slabiciuni, deoarece un copil nu poate iesi in evidenta in toate jocurile. In acest moment, atitudinea adultului fata de joc este esentiala.

„Daca parintii doresc intotdeauna sa castige, ei contribuie la repetarea de catre copil a aceluiasi comportament”, spune Alejandro Sarmiento Rincón, medic sportiv Bodytech si director al salii de exercitii supravegheate Exercise.

Scoala si activitatile de familie la domiciliu, cel mai bun mod de a-i aduce mai aproape de munca in echipa este prin jocuri de masa. Memoria, si puzzle-urile ies in evidenta, in care fiecare membru pune o piesa pentru a realiza impreuna aceeasi realizare: puneti-o impreuna. In dinamica familiala, este esential sa nu se formeze intotdeauna echipe cu aceiasi membri, ci sa se intercaleze si sa se lucreze la ceea ce se poate realiza impreuna si nu individual, astfel incat copilul sa simta sustinere.

Varsta si jocurile

De la varsta de doi ani, o alternativa este de a aduna copiii in grupuri in functie de interesele pe care le au in comun: fructe, animale, tipuri de hrana, imbracaminte sau mijloace de transport.

Ideea este ca acelasi grup interactioneaza in jurul subiectului care trezeste interes. De exemplu, daca animalul preferat al mai multor este cainele, ei pot merge in parc cu el, se pot juca cu mingea, pot hrani animalul de companie sau pot discuta despre rase. Sportul impreuna de la varsta de 3 ani, activitatile sportive sunt o optiune de a incuraja munca in echipa.

Acestea sunt intelese ca fiind cele care au o componenta importanta a jocului si nu sunt luate ca un plan riguros de antrenament.

„Exercitiul este mai mult despre stimulare. Cele mai practicate sunt baschetul, fotbalul si voleiul, toate la un nivel de baza”, explica medicul sportiv Alejandro Sarmiento.

Pentru ca activitatea sa aiba succes, este important ca copilul sa aleaga cat timp doreste sa practice sportul pentru a-l face placut pentru el.

In cazul celor mai in varsta, intre 5 si 7 ani, sportul inceteaza sa mai fie jucaus si devine o practica mai solicitanta in care antrenorul preda fundamente sportive. Vezi aici board games pe care sa le incerci.

Beneficiile de a efectua o activitate fizica ca o echipa sunt multe. „Inveti sa impartasesti, sa te coordonezi, sa imbunatatesti atentia si iti asumi un comportament sportiv care va transforma copilul intr-un adult activ”, spune dr. Sarmiento. Si ca sa nu mai vorbim de avantajele pe care faptul de a practica impreuna o dinamica sportiva le are asupra caracterului. Copilul devine mai puternic, isi accepta pierderile si isi imparte realizarile cu ceilalti. •