O noapte de odihnă bună este adesea trecută cu vederea ca o componentă importantă a sănătății.
Experții de la doar natural recomandă adulților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să aibă cel puțin 7–9 ore de somn în fiecare noapte. Prea puțin sau prea mult somn este asociat cu un risc crescut de depresie, diabet, boli de inimă și chiar moarte prin surmenaj.
Dar să dormi cel puțin 7 ore complete în fiecare noapte nu întotdeauna este ușor. Din fericire, există o varietate de băuturi care te ajută să adormi mai ușor. Iată 4 băuturi care îți pot îmbunătăți somnul în mod natural.
1. Sucul de vișine
Cireșele sunt niște fructe gustoase și cu un aspect plăcut, perfecte pentru o plăcintă cu fructe. Dar pe lângă avantajele culinare, cireșele mai sunt cunoscute și pentru o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru îmbunătățirea calității somnului.
Conținutul de triptofan al cireșelor este considerat a fi un motiv pentru care aceste fructe ajută la somn. Triptofanul este un aminoacid care este un precursor al hormonului melatonină, care ajută la reglarea ciclului somn veghe.
Un studiu a menționat că consumul a 2 căni (480 ml) de suc de cireșe în fiecare zi timp de 2 săptămâni a crescut timpul total de somn cu 84 de minute și a ajutat la tratarea simptomelor de insomnie la adulții de 50 de ani și peste.
Dacă decideți să beți acest suc pentru a vă ajuta să dormiți, poate doriți să optați pentru cantități similare celor utilizate în aceste studii. A bea 2 căni (480 ml) pe zi nu a fost asociată cu niciun efect secundar.
2. Ceaiul de mușețel
Mușețelul este o floare asemănătoare unei margarete care face parte din familia Asteraceae . Ceaiul preparat din această plantă a fost consumat de veacuri. Are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea simptomelor de răceală, reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății pielii. Ceaiul este preparat prin infuzarea florilor de mușețel în apă fierbinte.
Unele cercetări sugerează că mușețelul poate îmbunătăți calitatea somnului. Un studiu efectuat la 60 de adulți mai mari a constatat că administrarea a 400 mg de extract de mușețel timp de 28 de zile consecutive a îmbunătățit în siguranță calitatea somnului.
Mușețelul poate ajuta la tratarea anxietății si a insomniilor, care ar putea îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului. Este sigur să bei ceai de mușețel zilnic, iar ingestia de mușețel sub formă de ceai sau alte suplimente nu a fost legată de reacții adverse.
3. Ceaiul de valeriană
Valeriana este o plantă perenă care face flori cu miros dulce roz sau albe și face parte din familia caprifoiului.
În mod similar cu ashwagandha, rădăcina plantei valeriană este folosită ca plantă medicinală care este cunoscută pentru a promova somnul și pentru a ameliora insomnia.
Valeriana este benefică în special pentru atenuarea insomniei și îmbunătățirea calității somnului în rândul femeilor aflate la menopauză. Un studiu a descoperit că 30% dintre femeile aflate în postmenopauză care au luat o capsulă valeriană de 530 mg de două ori pe zi timp de 4 săptămâni au raportat îmbunătățiri ale calității somnului.
Valerian este considerat o strategie sigură de gestionare a insomniei care nu modifică ritmul circadian – modelul zilnic al corpului tău care decide când este timpul să dormi și să te trezești. Cu toate acestea, un studiu a observat că dozele mari au crescut nivelul de anxietate.
Institutele Naționale de Sănătate recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și copiilor sub 3 ani, să evite valeriana.
Mai mult, rădăcina poate spori sedarea și nu trebuie amestecată niciodată cu alcool sau medicamente precum barbituricul și benzodiazepinele.
4. Laptele cald
Poate suna ca o poveste veche de adormit copiii, dar multe organizații de renume au recomandat lapte cald pentru o noapte bună de somn liniștit.
Asta pentru că laptele conține triptofan. Triptofanul crește în mod natural serotonina, un neurotransmițător cunoscut pentru fericire și bunăstare. În plus, serotonina este un precursor al hormonului care reglează somnul melatonină. Mai simplu spus, triptofanul crește nivelul de serotonină, ceea ce crește nivelul de melatonină. Melatonina poate promova somnul și poate ajuta la combaterea diferitelor tulburări ale somnului.
Mai multe studii au descoperit că laptele cald poate îmbunătăți calitatea somnului și poate scădea mișcarea noaptea, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste. Este posibil ca un pahar de lapte cald înainte de culcare să fie pur și simplu un ritual liniștitor care te ajută să te relaxezi și să te pregătești să te odihnești. Dacă doriți să încercați laptele cald, pur și simplu alegeți laptele preferat și puneți-l la foc mic pe aragaz timp de câteva minute. Cu excepția cazului în care aveți intoleranță la lactoză sau aveți alergie la lapte, nu este rău dacă dați acestui ritual de culcare o șansă.