Örök emlék őrzi a Szentatya látogatását

szekelykapu papalatogatas emlekere

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!” – Wass Albert szavai olvashatók azon székelykapu kontyfáján, amelyet a Hargita, Maros, Háromszék, azaz a székely megyék összefogásának köszönhetően a június 1-jei csíksomlyói pápalátogatás tiszteletére állítottak fel a Hármashalom oltárhoz vezető makadám úton.

A több mint 5 méter magas, nyolc és fél méter széles kaput a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola fafaragó 25 diákja, és három tanára, Sebestyén Ferenc, Godra János és András Lajos készítették el, a munkát András Lajos fafaragó mester koordinálta.

„A Hargita megyei önkormányzat keresett meg azzal a kéréssel, hogy faragjunk ki egy székelykaput a pápalátogatás alkalmából. Természetesen örömmel vállaltuk a feladatot, a kérdés viszont az volt, honnan tudnánk beszerezni ilyen nagyméretű faanyagot” – említette az előkészületekkel kapcsolatban Sándor Árpád. A népiskola igazgatója szerint végül is Kobátfalváról sikerült beszerezni a szükséges faanyagot, ott tudtak kellő hosszúságú tölgyfát vágni erre a célra. A kapu összeácsolását Zeteváralján, Sebestyén Ferenc udvarán végezték, a nagyobb motívumokat a tanárok faragták ki, a kisebbeket pedig a népiskola diákjai. Több mint egy hónapot dolgozott a monumentális alkotáson a csapat, a kézzel hasított zsindelyt pedig Varságról vásárolták.

András Lajos a Pontifex.ro-nak elmondta, egy jellegzetesen csíki kapuról van szó, amely teljes mértékben a csíki mintavilágot képviseli. Egyedisége abban áll, hogy míg az udvarhelyi kaputükör tömören van berakva és megfaragva, addig a csíki áttört és szellősebb. A kapu a következő elemekből épül fel: három oszlop, egy összekötő kontyfa, egy szemöldökfa és hónaljkötések. A kapulábakon a következő jellegzetes peremdíszítmények találhatók: csipkézés, szíj- és kötélfonat, a kapu belső körívén lóherés szalagdísz, a kapulábak szélén pénzberakásos szalagminta. A szemöldökfa fölötti kaputükör ablaknyílása sajátos cifrán kifűrészelt deszkával van kitöltve.

Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke szerint a székelykapuk nemzeti kincsnek számítanak és hirdetik nemzeti mivoltunkat. Minden kapu egyedi és minden kapunak saját üzenete van. A teljesen nyitott kapunyíló a közösség nyitottságát, a befogadást jelképezi. A székely kapu az ami elzár, ugyanakkor beengedi a külvilágot, lehetővé teszi a közösségek közötti átjárást.

Szerző: Rédai Botond
Kép: az utolsó simításokat végzik a székely kapun

 

Noutăți

Verificare de securitate

Este important să subliniem faptul că toți pelerinii trebuie să se aștepte la un eveniment similar cu cel de Rusalii. În același timp, unicitatea și caracterul istoric al acestei ocazii, adică vizita Sfântului Părinte, necesită măsuri de securitate care sunt obișnuite și raționale în toate locurile în care Sfințenia Sa este prezent.

Accesul, poarta de securitate

Dacă ați efectuat o înregistrare individuală / de familie, în perioada 15-19 mai, ați primit pe adresa de e-mail pe care ați indicat-o, biletul pentru SECTORUL ROȘU.
 

Este posibil să nu fi primit încă biletul. VĂ RUGĂM SĂ VERIFICAȚI CONTUL SPAM / TRASH /MESAJE NEDORITE, deoarece este posibil ca biletul să fie acolo.
 

Badgeurile de presă pentru jurnaliștii acreditați la vizita Sanctității sale de la Șumuleu Ciuc pot fi ridicate la sediul Consiliului Județean Harghita, Piața Libertății, nr. 5, Sala de Marmură, (dacă s-a cerut eliberarea acestora la Miercurea Ciuc) în perioada 30-31 mai, între orele 13:00 – 15:00.

 

 

Sajtóakkreditációk átvétele

Cu câteva zile înainte de 1 iunie 2019 când Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, vă punem la dispoziție pe site-ul nostru Caietul Pelerinului care conține ordinea Sfintei Liturghii, cântecele, scurta descriere a Statuii de la Șumuleu Ciuc, precum și a vieții Sfântului Părinte, în limbile maghiară și română.