Zöld ajándék a pápának Csíksomlyóra látogatása alkalmával

Illusztráció (faültetés)

Sajtóközlemény

A Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület, a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékképen is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő Szentatyának. A Közbirtokosságok Szövetsége idén 122 ha területet erdősített összesen 646 000 csemetét ültetve el.
 

Közbirtokosság = a közös tulajdonban levő (erdő és legelő) ingatlanok használatának szabályozására az érdekeltekből alakult társulás.

Ferenc pápa számos megszólalásában, illetve Laudato  si’ kezdetű enciklikájában is hangsúlyozta „az emberiség és környezete közötti szövetségre” irányuló viselkedésformákra való nevelést: „a műanyag és a papír használatának kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, csak annyit vásárolni, főzni, amennyit észszerűen meg tudunk enni, a többi élőlénnyel való gondoskodó bánásmód, a tömegközlekedés vagy a közös járműhasználat gyakorlata, a faültetés, a felesleges világítás kikapcsolása…”

„Minden közösség kiveheti a föld javaiból, amire szüksége van az életben maradáshoz, de kötelessége meg is védeni és biztosítani termékenysége folyamatosságát a jövőbeli nemzedékek számára. Mert végeredményben „az Úré a föld” (Zsolt 24,1), övé„a föld és minden, ami rajta van” (MTörv 10,14).”

(Idézet a Ferenc pápa által kiadott Laudato si’ enciklikából)

Ezen útmutatásnak megfelelően úgy véljük, Ferenc pápa minden materiális ajándéknál nagyobbra értékeli, ha az Isten által teremtett világgal, és elsősorban saját környezetünk értékeivel felelősen, a jövő generációk érdekeit szem előtt tartva gazdálkodunk, ésha arra törekszünk, „hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói, a szépség terjesztői legyünk, ne a szennyezésé és a pusztításé!” (Ferenc pápa: Ima Földünkért)

Mindazon további közbirtokosságok, szervezetek, plébániák és más közületek, illetve fizikai személyek, akik szeretnének hasonló felajánlást tenni, megtehetik az ajandekfa@pontifex.ro e-mail címre írt levélben, a következő adatok felsorolásával: 

  1. a felajánló (szervezet) neve;
  2. a beültetett terület nagysága;
  3. az elültetett csemeték száma;
  4. egy kapcsolattartó személy neve, elérhetősége. (Ez utóbbi információt nem tesszük közzé, nem adjuk tovább, csupán a szervezők munkáját segíti.)

Akinek lehetősége van, fényképet is csatolhat az erdősítési munkálatokról.

A szervezők a felajánlásokat összesítik, és lehetőség szerint tudomására hozzák a Szentatyának, illetve közlik a nemzetközi sajtóval.

News