Activitatea notarială este una independentă menită să îndeplinească un interes public. În îndeplinirea atribuțiilor sale, notarul public oferă consultanță și îndrumare juridică oricăror persoane, indiferent de naționalitate, etnie, sex, opinie ori apartenență politică.
Astfel, pentru ca totul să decurgă firesc și într-un cadru legal, notarul public va cere și va da lămuriri părților implicate în legătură cu conținutul documentelor pe care acestea doresc să le încheie pentru a se asigura că le-au înțeles sensul și le-au acceptat efectele, evitând astfel posibilitatea existenței eventualelor litigii între părți.
În ceea ce privește operațiunile notariale propriu-zise, nu toate necesită abordare mai detaliată în fața clientului. Pentru legalizarea unor documente ori întocmirea unor procuri nu este necesar să petreci prea mult timp cu clientul pentru a-i putea explica.
De cele mai multe ori, oamenii doresc să obțină mai multe informații în momentul în care în joc sunt puse sume importante de bani ori bunuri cu valoare însemnată. Aici poate fi vorba fie de tranzacții imobiliare, fie de dezbaterea unei mase succesorale ori chiar de realizarea unui partaj voluntar. Este deosebit de importantă informarea corectă înainte de a face orice fel de tranzacție cu implicație financiară importantă.
Trăind în secolul vitezei, dar și al tehnologiei accesibile la tot pasul putem spune că spre deosebire de acum 10-15 ani, oamenii cunosc ceva mai în detaliu procesul achiziționării unui imobil. Acum tot ceea ce dorim să aflăm se află la un click distanță, putând bifa anumiți pași ai acestui proces chiar din confortul locuinței. În zilele noastre, orice persoană cu acces la internet se poate informa cu privire la actele necesare vânzării ori cumpărării unui imobil, putând chiar obține o parte din documentele necesare online.
Desigur există și situații în care cei care doresc să achiziționeze un imobil și apelează la serviciile unui notar public pentru aceste tranzacții nu au nici cea mai mică idee despre acest proces ori despre actele necesare, dar acesta este și rolul unui notar public, acela de a îndruma, dar mai ales de a asigura atât cumpărătorul cât și vânzătorul de încheierea unei astfel de tranzacții în condiții sigure, mai ales ținând cont de faptul că pentru încheierea unei tranzacții imobiliare se pun în joc sume importante de bani.
Astfel, în momentul în care ne hotărâm să realizăm o investiție majoră, cum este cazul investițiilor în imobiliare este important să ne asigurăm că tranzacția pe care dorim să o încheiem este una sigură din toate punctele de vedere, astfel încât să eliminăm toate riscurile ce pot interveni ulterior perfectării vânzării.
În timp ce verificarea din punct de vedere tehnic a imobilului sau verificarea altor aspecte ce interesează de obicei cumpărătorii cum ar fi poziționarea acestuia față de diferite obiective de interes( unități de învățământ, mijloace de transport, magazine alimentare, etc.) poate fi realizate destul de ușor, verificarea regimului juridic al imobilului poate pune probleme cumpărătorilor. Aceștia au la îndemână o serie de instrumente ce le pot veni în ajutor, extrasul de carte funciară fiind cel mai util.
Astfel, consultând Extrasul de Carte Funciară cumpărătorii pot verifica dacă vânzătorul este proprietarul imobilului, dacă sunt notate eventuale promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare sau sarcini cu privire la imobil, ori dacă există litigii asupra acestuia. De asemenea, cumpărătorii pot merge la autoritatea publică locală în a cărei rază administrativ-teritorială se află imobilul pentru a verifica dacă imobilul dorit este supus unui anumit regim juridic special cum ar o interdicție de a construi, stabilirea unui regim special de înălțime, condiționări din punct de vedere arhitectural, materiale ce se impun, finisaje, etc.
Ținând cont de faptul că pentru încheierea unei tranzacții imobiliare se pun în joc sume importante de bani, legiuitorul a creat un cadru legal propice pentru a asigura atât cumpărătorul cât și vânzătorul de încheierea unei astfel de tranzacții în condiții sigure, astfel impunând forma autentică ad validitatem .
Notarul public care va autentifica aceste tipuri de tranzacții, fie ele contracte de vânzare-cumpărare ale unor bunuri imobile, fie acte de moștenire ori acte de partaj voluntar, se va asigura că totul se realizează cu respectarea prevederilor legale, iar părțile sunt pe deplin conțineți de efectele juridice ale actelor la care au consimțit.