După o iarnă grea care s-a dat greu bătută în faţa primăverii, a sosit în sfârşit anotimpul cald al florilor. Temperaturile au început să crească şi, uşor uşor, am redus şi gradele din termostat. Dacă locuim la apartament, prin apăsarea câtorva butoane, trecem centrala termică pe modul de vară şi rezolvăm problema.

Revizia tehnică obligatorie a instalaţiei de încălzire se va face, de cele mai multe ori, prin intermediul companiei care furnizează gazele. Dar, dacă locuim la casă, situaţia este ceva mai diferită, pentru că putem avea o sobă şi un coş care trebuie întreţinut, tocmai pentru a evita pericolele.

În acest caz, o simplă revizie nu va fi de ajuns. Vom avea nevoie de accesorii sobe si cosuri, împreună cu priceperea unui coşar. Acesta este adesea numit şi un simbol al norocului şi, fără a fi prea superstiţioşi, dacă ne iese hornarul în drum şi, pe deasupra ne va curăţa şi hornul înfundat al casei, chiar va fi ziua noastră norocoasă.

Din păcate, se pare că această meserie este pe cale de dispariţie. Cine mai urmăreşte să devină coşar ? Mai degrabă totul a devenit un meşteşug. Însă acesta ar trebui transmis mai departe şi este un serviciu nu doar cu o mare încărcătură simbolică, dar şi util care poate salva vieţi, la propiu.

Fără niciun dubiu, coşurile de fum înfundate sau care au defecte pot pune viaţa în pericol a celor care locuiesc în respectiva casă. Tocmai din acest motiv, acestea necesită o curăţare anuală, înainte de a intra în sezonul rece.

Iar la nevoie se cere chiar înlocuirea anumitor piese componente a instalaţiei de evacuare a gazelor rezultate în urma arderii lemnelor pentru foc / încălzire. În primul rând, coşurile de fum se înfundă din diverse motive.

Câteva dintre acestea sunt: condensul rezultat în urma arderilor poate duce la dislocarea cărămizilor care determină înfundarea coşului, probleme din construcţie, cuiburile de păsări făcute pe horn, pânzele de paianjen, diferitele improvizaţii şi lista poate continua.

Cert este că toate acestea duc la situaţii neplăcute, iar cele mai grave sunt incendiile. Pentru că un coş este înfundat cu funingine şi alte reziduri apărute în urma arderilor, acest lucru poate să ducă în orice moment la un incediu.

Dar îngrijorările dispar dacă ne ocupăm de revizia acestuia şi apelăm la un profesionist. Acesta poate folosi fie tipul de curăţare mecanică, fie cea catalitică. Prima opţiune, curăţarea mecanică, este obligatorie şi prevăzută prin lege. La fel ca în cazul reviziei la centrala termică, se face fie la şase luni, fie o dată pe an.

Asta depinde de combustibilul folosit sau de modalitatea pe care o preferaţi pentru încălzire. Concret, înseamnă introducerea în horn a unor instrumente speciale care ajută la îndepărtarea depunerilor, dar şi o inspecţie de tip video care va arăta dacă sunt probleme cu structura hornului.

Pe de altă parte, metoda mai recentă este cea de curăţare catalitică. Aici sunt folosite produse chimice care curăţă coşul şi reduc depunerile. Ca să dăm două exemple, printre aceste produse amintim de pudra specială sau butucul de curăţare.

Amândouă se aplică atunci când hornul încă este cald, iar produsele sunt puse direct pe jăratec. Dar această nouă metodă vine în completarea primei opţiuni. Curăţarea clasică, manuală, nu trebuie omisă.

Dacă vom arunca o privire în bagajul unui coşar care a venit să cureţe hornul, vom găsi lanternă, ruletă, şpaclu, perii de sârmă, folii, camere video, etc. Însă dacă tocmai ne-am construit o casă nouă şi abia acum este faza când se montează instalaţia de încălzire, norocosul hornar  va recomanda cu siguranţă produsele (accesorii sobe şi coşuri de fum) de la Columna Shop.

Aici vei găsi tot ce ai nevoie pentru ca la iarnă să nu îţi faci griji cu încălzirea. Chiar şi Moşul, atunci când va veni să lase cadourile, se va întreba de unde ai achiziţionat un horn / accesorii atât de calitative.

Lăsând poveştile pentru mai târziu, un burlan pentru sobă trebuie ales corect pentru a vă proteja casa. Cu cât este mai bine proiectat şi construit, acesta oferă maximă eficiență și minimizează orice pericol nedorit, cum ar fi un incendiu.

Aici nu este loc de improvizaţii, iar investiţia îşi va dovedi în timp utilitatea. Majoritatea celor care aleg să locuiască la casă şi au o sobă cu lemne, vor trebui să adauge și un burlan de fum pentru aceasta. Un burlan pentru sobă îndeplinește două funcții majore în acest caz.

În primul rând, acesta oferă un curent de aer care atrage oxigenul necesar procesului de ardere. În plus, degajă produsele de ardere, fumul, în afara zonei de locuit. O parte din căldura de la sobă și scânteile rezultate sunt de asemenea evacuate prin burlan.

Din acest motiv, un burlan pentru sobă trebuie să fie construit cu mare atenţie și să fie bine întreținut pentru a preveni astfel de întâmplări nedorite. Grija, dar şi alegerea celor mai bune produse vă aduce confortul, siguranţa şi căldura în case.