Fiecare sticlă de vin are povestea ei. Dacă ar fi să clasificăm vinurile, acestea ar fi roşii, albe şi rose. Se spune că vinurile rose sunt regăsite între celelalte două sortimente. Indiferent de tipul vinului, experienţa degustării este una cu totul specială, ce antrenează simţurile într-o mod unic, experienţă pe care alte tipuri de băuturi nu o pot recrea.

Într-un pahar de vin pot fi descoperite nenumărate arome în acelaşi timp. Se pot observa armonii, dar şi contradicţii. Cert este că un vin trebuie savurat şi analizat, tocmai în asta constă plăcerea degustării, în descoperirea tuturor acestor nuanţe.

A îmbina aroma unui vin cu gustul unui anumit fel de mâncare este o adevărată artă. Nu trebuie să fim neapărat experţi în arta vinului pentru a aprecia un vin bun. Însă este cu adevărat fascinant modul în care un pahar de vin poate pune sau nu în valoarea un anumit preparat.

Unele caracteristici precum textura sau aromele mâncării şi a vinului se împletesc în diferite combinaţii de savoare. Tocmai identificarea combinaţiilor corecte poate face dintr-o masă obişnuită, o adevărată experienţă a gustului.

Ştiaţi că asocierea unor preparate numite grele cu vinuri clasificare ca fiind uşoare poate da peste cap echilibrul mesei ? Pentru a nu avea surprize neplăcute la masă, ci doar arome plăcute, este important să facem asocierile potrivite dintre mâncare şi vin. Chiar dacă este făcut din acelaşi tip de struguri ca şi vinurile roşii, un rose este foarte diferit.

Vinul rose se prepară în general prin fermentarea mustului cu cojile de struguri pentru o anumită perioadă de timp. Urmează apoi separarea mustului de cojile roşii. De menţionat este că vinul rose să fie consumat de preferinţă într-un an de când a fost îmbuteliat.

Un vin rose ca Bouvet L’Excellence Cremant de Loire Brut Rose, originar din Franţa, regiunea Valea Loirei, este un vin spumant de culoare roz somon deschis, obţinut prin metoda tradiţională de fermentare în sticlă. Buchetul este complex, cu arome de coacăze, fructe roşii, zmeură şi căpşuni amestecate cu ierburi picante.

Perlajul fin şi persistent, împreună cu aciditatea energică, conferă vinului echilibru, prospeţime şi un gust persistent de fructe. Finalul armonios, fructat şi lung, pune accent pe mineralitatea specifică zonei de provenienţă. Ca şi asocieri culinare, merge excelent ca aperitiv, în timpul mesei, dar şi după masă.

O altă recomandare excelentă este Les Fumées Blanches Gris de Sauvignon Rose Lightly Sparkling, un vin spumant rose, din soiul Gris de Sauvignon, regiunea Sud de France.  Gris de Sauvignon sau Sauvignon Gri… ce să fie ? Unii îl consideră o „mutaţie” interesantă a popularului sortiment Sauvignon Blanc, în timp ce alţii cred că este un soi vechi dispărut după atacul unei insecte, filoxeră, cunoscut şi sub numele de Fie Gris.

Aroma este undeva între strugurii albi şi strugurii roşii. Acesta este foarte rar cultivat în Bordeaux, Languedoc, Gers şi Loire, dar şi în Australia sau Noua Zeelandă, fiind folosit în cupaje şi foarte rar ca monocepaj.

Cu o culoare asemenea „foii de ceapă”, foarte deschis, vinul are un buchet seducător cu aromă delicată, intensă şi fină, un amestec de coacăze, pere și citrice (grepfrut roz). Pe palatin, bulele fine accentuează aromele de fructe, în deosebi de grapefruit şi susţin prospeţimea acestui vin inovator. Asocierile culinare recomandate indică faptul că se poate servi  ca aperitiv pentru a marca cele mai frumoase momente din viaţă, dar şi alături de fructe de mare sau salate.

Vinul rose este apreciat ca fiind un vin răcoritor şi proaspăt. În general, poate fi asociat preparatelor potrivite şi vinului alb. Peşte / preparate din peşte, fructe de mare sau carne albă.

Totodată, merge foarte bine şi alături de o porţie de paste sau pizza, condimentate de un sos alb sau roşu, după preferinţe. Dacă servim un rose demidulce, cu note florale de trandafir sau busuioc, atunci se recomandă un aperitiv alături, carne de porc sau un desert.

Rară şi specială, şampania rose se obţine prin amestecarea unui vin de bază care este de regulă alb, cu puţin vin roşu. Deoarece şampania rose este plină de arome şi cu o textură bogată, este ideală în combinaţie cu felurile principale de mâncare. Dacă alegeţi un Pinot Noir Rose, numit şi varianta rose a vinului din struguri Pinot Noir, atunci este bine să aveţi pe masă o salată cu brânză sau un preparat la grătar.

Acest sortiment are o culoare coral, rozalie şi prezintă o aciditate destul de ridicată. Aromele ne surprind cu măr sălbatic, pepene verde, zmeură şi căpșună. Notele sunt seci, însă elegante, ceea ce-l fac şi mai special.

Vinurile rose merg de asemenea cu preparate din carne de vită, mezeluri sau carne de rață aşa cum este Cabernet Sauvignon Rose. Pentru o mâncare ce conţine pui, un Sangiovese Rose este excelent, iar alte asocieri interesante sunt cele cu reţetele spaniole sau greceşti. Indiferent de preferinţe, nu uitaţi că un vin bun se degustă pe îndelete pentru a-i descoperi pe deplin aroma bogată.