Cand spunem dozator ne vin in minte o multitudine de tipuri de astfel de produse dar ce sunt ele mai exact?  Sunt acele aparate de diverse forme si marimi in care depozitam atat lichide cat si solide de care ne folosim in viata de zi cu zi. Avem o gama larga de dozatoare si vom enumera cateva cunoscute.

Dozatorul de apa

Acel aparat pe care l-am intalnit cel putin o data in viata si de la care am luat apa de baut. Pe piata exista la momentul actual sute de produse de acest fel de la marci de renume sau mai putin cunoscute,toate insa facand acelasi lucru: dozeaza apa la o anumita cantitate pentru noi.

Fie ca este un aparat mare sau mic, dozatorul este un obiect folositor si care economiseste apa avand un sistem de oprire automat sau manual atunci cand cantitatea de apa este cea dorita.

Deja stim ca resursele de apa din intreaga lume sunt in pericol si un astfel de aparat este bun in orice locuinta, birou sau spatiu comercial pentru ca prin folosirea unui astfel de aparat, nu riscam pierderea de apa inutil. Tot in aceeasi categorie sunt incluse si clasicele dozatoare de suc.

Dozatorul de sapun/dezinfectant

Pe acesta il intalnim aproape peste tot  oriunde mergem , el devenind un produs foarte cautat in ultima perioada. Dozatorul de sapun cat si cel pentru  dezinfectant este acel aparat micut , prins in perete si care ne ofera printr-o singura atingere , cantitatea de sapun/dezinfectant dorita pentru igienizarea mainilor/fetei.

Pe piata exista o gama larga de produse de acest fel de la preturi modice pana la preturi putin mai piperate in functie de marca si modelul dorit. Un astfel de dozator poate sa functioneze manual sau prin senzor de miscare.

In afara de aceste aparate, mai avem si dozatorul de sapun pe care il detinem cu totii in baia noastra, este acel recipient de plastic ,metal sau sticla in care punem sapunul lichid. De obicei aceste dozatoare se vand la set accesorii pentru baie si le gasim in majoritatea magazinelor de profil dar si in supermarketuri, mall-uri etc.

Dozatoarele de bucatarie

Si aici exista o gama variata de produse si anume: dozator de bere, dozator de cereale, dozator de suc, dozator de lapte( mai putin observate in viata de zi cu zi; acestea  sunt intalnite des doar  in hotelurile ce ofera all inclusive) .

Un alt tip de dozator putem include si dozatorul de condimente…da da, acel recipient cu forma de rasnita in care tinem piperul sau sarea in bucatarie si l-am cumparat din supermarket ; si acela tot dozator este si intra in aceasta gama de produse.

Majoritatea dozatoarelor sunt folositoare intr-o bucatarie prin simplu fapt ca iti dozeaza ingredientul/ apa si nu risti sa pierzi nimic din acel produs. Daca pana acum puneam sarea in bucate cu degetele, de ceva vreme munca ni s-a usurat si avem aceste dozatoare care fac treaba pentru noi intr-un mod mult mai practic , rapid si igienic.

Spor la achizitionat dozatorul de care ai nevoie! Sunt ieftine si isi fac treaba de minune!

Distribuitoarele de apa imbuteliata sunt denumite in mod obisnuit  racitoare de apa. Majoritatea distribuitoarelor de apa functioneaza avand o sticla de apa de 5 galoane cu capul in jos pe partea superioara a masinii.

Acest lucru permite gravitatiei si presiunii de vid sa faca treaba de a umple un pahar atunci cand cineva apasa pe robinet. Cand se intampla acest lucru, aerul intra in sticla, astfel incat apa sa poata trece in pahar sau sticla.

Distribuitoarele imbuteliate sunt similare cu dozatoarele de apa la punctul de utilizare, deoarece sunt adesea disponibile cu optiuni de racire si incalzire a apei inainte de distribuire.

De obicei, o sticla de apa de cinci galoane este plasata cu susul in jos in rezervorul dozatorului de apa. Aceasta este o optiune ideala pentru cei care nu doresc sa bea apa de la robinet sau pentru cei care nu au optiunea de a se conecta la linia principala de apa.

De obicei apa din apa imbuteliata este de calitate, filtrata. Distribuitorul de apa imbuteliata functioneaza la fel ca un distribuitor cu punct de utilizare, deoarece utilizatorul apasa pur si simplu un buton sau intoarce un buton pentru a elibera apa in palnie.

Distribuitoarele de apa imbuteliata pot necesita mai multa intretinere decat dozatoarele de la punctul de utilizare, deoarece, de obicei, este necesara umplerea sticlei pentru a asigura disponibilitatea apei. Distribuitorul livreaza doar apa din sticla de apa, deci daca nu exista sticle de apa disponibile, nu exista apa disponibila in dozator.

In majoritatea zonelor, serviciul de apa este destul de ieftin si vine cu o inspectie periodica a rezervorului, impreuna cu livrarea de apa proaspata, filtrata.

Distribuitoarele imbuteliate sunt facute sa utilizeze apa imbuteliata pre-filtrata  deci nu au de obicei  nevoie de un filtru in interior.