Tehnologia de imprimare digitala a crescut semnificativ in ultimii ani, cu evolutii substantiale in calitate si dimensiuni de coli. Este folosita atat in productie publicitara cat si in alte domenii de activitate.

Imprimarea digitala are loc atunci cand o masina depune direct cerneala pe o suprafata curbata, care este de obicei peretele unui obiect care are o sectiune transversala circulara si un diametru constant, conic sau variabil. Imprimarea digitala cu cilindrii este o metoda de reproducere a imaginilor si a textului alb-negru sau color pe obiecte cilindrice, de obicei produse promotionale, prin utilizarea sistemelor de imagistica digitala.

Procesul digital este, prin definitie, mai rapid decat serigrafia conventionala , deoarece necesita mai putini pasi de productie si mai putin timp de configurare pentru mai multe culori si lucrari mai complexe. La randul sau, aceasta permite lungimi de rulare reduse.

Capacitatea masinilor de imprimare cu cilindru digital de a imprima color intr-o singura trecere, inclusiv grunduri, lacuri si cerneluri de specialitate, permite multiple tehnici de proiectare, care includ:

  • Imprimari in oglinda: vizibile in interior si in exterior, din sticla sau plastic
  • Ton pe ton: substrat solid finisat mat, imbunatatit cu o singura cerneala sau strat transparent
  • Vitralii: culoare suficient de opaca pentru a se vedea
  • Conturare
  • Gravare

Imprimarea cilindrica full-wrap beneficiaza, de asemenea, de margini fara sudura, fara suprapuneri vizuale. Pentru usurinta pregatirii fisierelor de imprimare, lucrarile originale de proiectare ar trebui sa poata fi amplaste pe cilindri si articole conice, fara a fi nevoie de manipulare sau distorsiune; adica, imaginile plate se vor imprima la scara pe o suprafata curbata, software-ul efectuand automat ajustarea. Sistemele mai avansate disponibile pe piata pot face fata acestor cerinte.

Procesul de imprimare cilindrica digitala presupune introducerea unui obiect sau a unei piese in forma de cilindru intr-un dispozitiv de fixare, care il tine in siguranta. Piesa se deplaseaza apoi sub un mecanism al capului de imprimare in care picaturi mici de cerneala CMYK (cyan, magenta, galben si negru) sunt eliberate intr-un model specific pentru a forma o imagine. De obicei, o parte este tiparita la un moment dat si poate necesita intre 8 si 45 de secunde pentru a fi finalizata, in functie de complexitatea si calitatea operei.

Exista trei tehnici de imagistica diferite folosite de masinile de imprimare cu cilindru digital: imprimare cu mai multe treceri, cu o singura trecere si tiparire elicoidala.

Multi-Pass: Imprimarea multi-pass este atunci cand capetele de imprimare sau obiectul tiparit se deplaseaza axial in trepte in jos, ca o imprimanta cu suport plat. Timpul de mutare este ineficient si poate duce la artefacte.

Single Pass: Single pass implica utilizarea unei matrice de capete de imprimare pentru a imprima intreaga lungime a imaginii cu o singura rotatie a obiectului tiparit. Diferite culori sunt tiparite de obicei la diferite statii, ceea ce duce la costuri mai mari, complexitate crescuta si sensibilitate la abandonarea duzei de imprimare.

Imprimare elicoidala: Imprimarea elicoidala este o metoda hibrida intre abordarile cu o singura trecere si cu mai multe treceri. Datele de imagine sunt mapate pentru a permite imagini continue intr-un model elicoidal cu un numar limitat de capete de imprimare. Utilizatorii pot optimiza rezolutia de imprimare, viteza si comenzile de intarire pentru a optimiza calitatea imaginii sau pot alege o viteza mai mare daca calitatea nu este critica.

Elementele care pot fi tiparite utilizand procese cilindrice digitale includ cupe, pahare, sticle termo, sticle, recipiente pentru machiaj, piese pentru masini, tuburi, pixuri,  borcane si altele.

Imprimarea digitala are multe avantaje fata de metodele traditionale. Unele aplicatii notabile includ:

  • Printarea de pe computer – imprimarea ieftina la domiciliu si la birou este posibila doar din cauza proceselor digitale care ocolesc nevoia de imprimare a placilor
  • Comercial – Papetarie de afaceri – Inclusiv carti de vizita, anteturi
  • Tiparirea datelor variabile – utilizeaza fisiere de tiparire bazate pe baze de date pentru personalizarea in masa a materialelor tiparite
  • Arta plastica – metodele de tiparire digitala arhivata includ tipariri reale de expunere a hartiei foto si tiparituri giclée pe hartie acuarela folosind cerneluri pe baza de pigment.
  • Print on Demand – imprimarea digitala este utilizata pentru tiparirea personalizata, de exemplu, carti pentru copii personalizate cu numele unui copil, carti foto (cum ar fi carti foto de nunta) sau orice alte carti.
  • Publicitate – adesea utilizata pentru bannere de vinil in aer liber si semnalizare pentru evenimente, in expozitii comerciale, in sectorul de vanzare cu amanuntul la punctul de vanzare sau la punctul de cumparare si in campaniile prin posta
  • Fotografii – imprimarea digitala a revolutionat imprimarea fotografiilor in ceea ce priveste capacitatea de a retusa si a corecta color o fotografie inainte de imprimare.
  • Proiectare arhitecturala – noul suport media care se potriveste cu o varietate de suprafete a permis transformarea spatiilor interioare si exterioare utilizand picturi murale tiparite digital si grafica pentru podea.