Sănătatea, în general, este o componentă esențială pentru o viață fericită și echilibrată. Văzul este simțul pe care te bazezi cel mai mult în activitatea zilnică, pentru că aproape 80% din informația privind mediul înconjurător o colectezi prin văz.
În act context, a avea grijă de ochi este sinonim cu a avea grijă de tine, pentru că vederea te ajută să ai o viață împlinită, îți oferă independență și mobilitate.
Iată care sunt cele 3 componente ale unei vederi sănătoase:
Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ochilor tăi: unele simple, altele mai complexe. Aici, le vei găsi pe cele mai la îndemână și cu cel mai mare impact, ca schimbarea pe care vrei să o implementezi în viața ta să poată avea loc de îndată.
1. Creează-ți o alimentație echilibrată, din ingrediente cât mai naturale
Nu e de mirare că obiceiurile alimentare sunt o componentă importantă pentru sănătatea ochilor, întrucât alimentația este un factor de mare impact pentru calitatea vieții în general.
Cel mai popular aliment îl reprezintă morcovii, legumele cu un conținut ridicat de beta-caroten, din care corpul își sintetizează vitamina A, dar și luteină și zeaxantină, antioxidanți ce protejează ochii împotriva radiațiilor UV.
Alte alimente bogate în antioxidanți și cu acest rol de prevenire a daunelor celulare și reducere a riscului de degenerescență maculară sau cataractă sunt și cartofii dulci, ouăle, kale, broccoli și legumele cu frunze verzi.
Somonul este o sursă de acizi grași esențiali, în special omega-3, categorie din care fac parte și boabele de soia, nucile, sardinele sau semințele de in. Introdu în alimentația ta și ardeiul roșu, care este bogat în vitamina C și antioxidanți, compuși esențiali în menținerea sănătății țesuturilor conjunctive.
2. Acordă o atenție deosebită igienei ochilor și fă-ți un consult anual de rutină
Ochiul este un organ cu o sensibilitate ridicată, ce are nevoie de o atenție specială. Așadar, evită să duci frecvent mâna la ochi, nu împrumuta niciodată obiecte de igienă, începând cu prosopul de față și până la produsele cosmetice, iar dacă folosești lentile de vedere, respectă indicațiile de utilizare.
În plus, mergi la un consult anual, de rutină. Operațiile oftalmologice nu sunt cele mai complicate, dar pot deveni, dacă nu sunt făcute în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât acționezi mai din timp, cu atât va fi mai simplu. Atunci când cauți o clinică pentru o intervenție chirurgicală oftalmologică, pentru operația de cataractă, de pildă, cel mai bine ar fi să te adresezi uneia cu specializare în oftalmologie, precum Clinica Infosan, din București, dacă vrei să ai acces la medici cu cea mai bună pregătire și multă experiență.
3. Stai departe de vicii
Fumatul, înainte de toate, este o posibilă cauză a cataractei și a altor boli oculare, întrucât crește nivelul de radicali liberi din organism, afectând circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor ochiului.
A sta departe de vicii nu este suficient, însă, ci trebuie să implementezi obiceiuri sănătoase, în general:
- menținerea unei distanțe adecvate față de ecrane și pauze regulate de la acestea;
- un consum moderat de alcool;
- practicarea exercițiilor pentru ochi, ce mențin flexibilitatea oculară: privirea la distanțe diferite, înclinarea capului înainte și înapoi, clipitul regulat etc.;
- odihna suficientă, pentru a nu avea ochi obosiți și uscați.
Ai grijă ce mănânci, ce obiceiuri îți formezi, cât timp și în ce condiții stai în fața ecranelor, iar ochii tăi nu vor mai fi obosiți și nici vederea greoaie, ori încețoșată. Amintește-ți în fiecare zi că sănătatea este cea mai importantă componentă a unei vieți fericite și nu mai amâna schimbările pe care ți le dorești.
Sursă foto: pexels.com