Se spune că pisicile sunt animalele spirituale ale omului, adică ele ne protejează de energiile negative din jurul nostru. De-a lungul anilor, ea îți este loială, te iubește necondiționat și te apără. Probabil că ai observat că în momentele în care te simți ca și cum nimic nu mai are sens, singura care știe prin ce treci fără să îi povestești este pisica ta.

Mai mult decât atât, aceasta se va urca în poalele tale, va începe să toarcă și va disipa toate durerile și sentimentele urâte prin care treci. Așadar, este nevoie să îi întorci favorul atunci când situația o cere.

Când să iei în calcul eutanasia la pisică?

Eutanasia nu este o alegere ușoară, indiferent dacă ai o pisică sau un câine. Pe măsură ce patrupedul înaintează în viață, iar bătrânețile grele și dureroase devin din ce în ce mai rele sau o boală în stadiu terminal nu îi mai dă pace, eutanasierea devine o variantă ce poate să-l descătușeze pe micuț din ghearele sumbre ale durerii.

Eutanasia este o procedură medicală, ce poate fi realizată strict de un medic sub supravegherea sa personală, la fel ca serviciul de incinerare animale. În cazul pisicilor, se recomandă ca aceasta să fie realizată acasă, unde se simte bine și aproape de cei ce i-au fost alături toți acești ani.

La fel ca la alte animale, eutanasia la pisici implică administrarea unui anestezic barbituric, ce mai este cunoscut și sub numele de „înjecție letală”. Eutanasia are capacitatea de a induce pierderea cunoștinței, urmate inevitabil de moartea pisicuței.

În absolut toate cazurile, pisica nu va simți durere, nici stres și nici anxietate, mai ales dacă procedura este realizată din confortul casei. Cea mai eficientă cale de administrare este pe cale venoasă, însă, în cazuri extreme se poate administra și prin cavitatea toracică, dar și intracardiac.

Ce se întâmplă după procesul de eutanasie?

Procedura propriu-zisă nu durează mai mult de 30 de secunde, timp în care pitica ta va simți că se eliberează din cătușele durerii. Însă, tot ce trebuie să fie realizat în procesul eutanasiei se va face în decursul a maxim 20 de minute.

După ce pisica a plecat pe drumul ei, iar tu ai acceptat că a fost cel mai bine pentru ea, că acum nu mai suferă și aleargă liberă acolo unde este, recomandarea medicilor dintr-un cabinet veterinar este să o îngropați sau să o incinerați.

Decizia de eutanasiere a propriului animal de companie este una grea, însă văzută ca și un act de bunătate supremă. În aceste momente dai la o parte tot ce ține de egoism. Pisica va avea nevoie de eutanasie dacă:

  • este mult prea bătrână și mai mult se chinuie;
  • este în stadiul terminal al unei boli dure și incurabile;
  • are probleme neurologice grave.

De asemenea, acordă-ți timp pentru a trece peste pierderea survenită. Chiar dacă este un animăluț, acea pisică a fost alături de tine în momentele cele mai grele, ajungând să facă parte din tine. Iubirea învinge tot, inclusiv o boală cruntă, a cărei tratament este doar eutanasia.