A fi o familie fericita astazi implica mai multa munca decat in trecut, sa nu mai vorbim de spatiul necesar, cu un spațiu de până la 123 m2, fiecare membru al familiei are propriul spațiu de relaxare: trebuie sa se acorde atentie atat „structurii” familiei (roluri si obiective primare), cat si unicitatii membrilor sai (nevoi subiective).

Aveti unele conflicte cu parintii in ultima vreme si nu stiti cum sa traiti bine in familie? Iata un set de reguli care, daca sunt respectate, va vor ajuta sa evitati orice conflict in familie. Familia ideala, sau asa-numita „familie perfecta”, nu exista nicaieri in lume. Dar exista rude care, in ansamblu, traiesc bine fara conflictele care apar adesea.

Prima regula absolut esentiala pentru a te intelege bine intr-o familie este sa fii altruist si sa te gandesti la binele tuturor membrilor ei. Lasarea in afara acestui aspect ar crea un conflict inutil, aducand perturbari pentru fiecare membru al familiei.

Petreceti mai mult timp impreuna, bucurati-va de fiecare clipa care va poate imbogati sufletul. In familie, sa te ajuti unul pe altul este un lucru important, cel putin atat poti face pentru a te intelege.

Cum ii putem face pe toti membrii familiei sa colaboreze la realizarea acestei dorinte?

Astazi este practic imposibil sa te gandesti sa traiesti fara instrumente digitale. In orice familie obisnuita, discutiile despre cum sa le foloseasca in mod corespunzator sunt la ordinea zilei. Deja in scoala primara, procentul copiilor care detin un telefon mobil sau o tableta este foarte mare.

Este incontestabil faptul ca smartphone-urile faciliteaza organizarea familiei, facilitand comunicarea intre parintii care lucreaza si copii si viceversa. Prin intermediul unui apel telefonic video, este posibila si salutarea bunicilor care locuiesc la distanta si mentinerea unui contact mai strans cu alte rude.

Cumparaturile online scapa multe familii de stresul cumparaturilor de weekend, in timp ce serviciile bancare online evita cozile la banca sau la oficiul postal. Daca aceste avantaje sunt bine stabilite, ingrijoratoare, insa, pentru ca interfereaza puternic cu echilibrul familial, este utilizarea profesionala tot mai frecventa a dispozitivelor mobile de catre parinti la domiciliu, chiar si in prezenta copiilor lor.

Sfaturi pentru reducerea consumului digital

Definiti impreuna momentele si spatiile offline pe care toata lumea ar trebui sa le respecte: de exemplu, in timpul meselor, la masa, in timp ce va faceti temele, seara, in dormitor si in camera copiilor, in timpul calatoriilor cu masina sau cu autobuzul.

Organizati o excursie in care intreaga familie renunta la smartphone. Fiti constienti de faptul ca sunteti un model de urmat: copiii va urmaresc si tind sa va imite. Insotititi-va copiii intr-un mod adecvat varstei lor in utilizarea dispozitivelor digitale.

Sfaturi pentru a gasi un echilibru intre familie si libertate

Incercati sa pregatiti terenul treptat, investindu-va copiii cu mici responsabilitati si lasandu-le libertatea de a lua decizii inainte de a le cere, eventual inainte de preadolescenta.

Incercati, de exemplu, sa ii incurajati sa isi cumpere singuri hainele sau sa organizeze activitati in cadrul unui buget stabilit. Cei mai multi copii sunt mandri de acest gest de incredere in ei si veti constata ca rolul vostru nu este diminuat.

Adesea se produce chiar o inversare a tendintei: relatia devine mai calma, copiii va vor cere mai des sfatul, iar voi veti putea lasa in urma armura rigida de controlor autoritar si veti putea imbraca rolul mult mai confortabil de consilier. Faceti intalniri regulate, de exemplu o data pe saptamana, pentru a discuta subiecte de interes cu intreaga familie.

Aceste intalniri nu sunt doar o sansa de a petrece timp impreuna, ci si o oportunitate de a afla ce se intampla in mintea copiilor si care sunt punctele lor de vedere. Pe internet, tastand „reuniune de familie”, veti gasi o multime de informatii pe aceasta tema, precum si sfaturi practice pentru a le organiza cu succes.

As vrea mai mult timp pentru mine

Viata de familie poate absorbi multa energie. Cum putem sa ne aparam spatiul si sa nu uitam de nevoile noastre personale? In timpul discutiilor cu familiile, imi dau seama ca, adesea, lipsa cronica de timp de care se plange toata lumea nu se datoreaza atat de mult numeroaselor sarcini pe care parintii trebuie sa le indeplineasca zilnic.

Atunci cand parintii se simt coplesiti si nu mai pot avea grija de ei insisi, cauzele se gasesc adesea mai degraba intr-un context mai larg, in cadrul dinamicii care ne transforma societatea.

Am mentionat mai devreme importanta enorma acordata mediilor digitale. Cu toate acestea, multi oameni resimt oportunitatile oferite de social media ca pe un fel de obligatie: trebuie sa fie mereu online.

Cei care nu sunt conectati si nu isi verifica in mod constant mesajele au impresia ca pierd informatii importante si ca sunt lasati pe dinafara. Daca traim in mod constant in modul multitasking digital, nu mai avem timp pentru lumea analogica, adica reala.