Terapia cu aerosoli este o tehnica de administrare a medicamentelor, utilizata in principal pentru tratarea sau prevenirea racelilor, inflamatiilor si infectiilor cailor respiratorii.

Terapia cu aerosoli necesita un dispozitiv care reduce substantele terapeutice in corpusculi microscopici, care pot ajunge mai usor la membranele mucoase ale nasului, laringelui, traheei, bronhiilor si plamanilor. Administrarea inhalata a unui medicament prin terapie cu aerosoli permite o eficacitate terapeutica ridicata, mai ales daca se ia in considerare:

  • Raportul dintre dozele terapeutice necesare;
  • Posibilitatea de a trata selectiv caile respiratorii inalte, medii sau joase. De exemplu, numai particulele cu un diametru aerodinamic mai mic de 5 microni sunt capabile sa ajunga in bronhiole si alveole in cantitati semnificative pentru a-si exercita activitatea.

Avantajele acestei cai de administrare sunt:

  • Efect maxim la nivel local si actiune terapeutica rapida: biodisponibilitatea topica a medicamentului este mult crescuta si difuzia sistemica este mult diminuata;
  • Medicamentul este difuzat direct la tinta care urmeaza sa fie tratata;
  • Sunt necesare doze reduse de medicament pentru a produce efectul terapeutic;
  • Incidenta minima a efectelor secundare, care sunt mult mai mici decat in cazul administrarii sistemice. Mai multe substante farmacologice administrate prin inhalare au o biodisponibilitate sistemica slaba, deoarece sunt inactivate de enzimele pulmonare (beta 2-agoniste) sau inactivate la prima trecere prin ficat (corticosteroizi);
  • Usor de utilizat acasa, de asemenea, pentru copii si persoane in varsta.

Cum functioneaza

In medicina, un aparat aerosoli este dispersia unui lichid, a unei solutii sau a unei substante solide intr-un mediu gazos (de obicei aer, dar si oxigen). Dispozitivul de terapie prin aerosoli, numit nebulizator, transforma medicamentul in aerosoli cu picaturi foarte fine.

Lichidul, introdus printr-o duza, este dispersat de un difuzor, ceea ce ii permite sa fie transportat prin arborele respirator. In urma inhalarii, particulele foarte fine (solide sau lichide), suspendate permanent in aerosol, se depun si sunt absorbite de membranele mucoase ale cailor respiratorii.

Prin urmare, terapia cu aerosoli ofera o actiune locala tintita, fara a implica organismul la nivel sistemic.

Cand se utilizeaza

  1. Utilizarea terapiei cu aerosoli in diferite conditii clinice
  2. Terapia cu aerosoli nu este asociata doar cu sezonul de iarna si cu racelile, ci si cu primavara si cu fenomenele alergice care apar in numar tot mai mare in acest anotimp.

Terapia cu aerosoli va permite sa:

  • Umidificati caile respiratorii;
  • Administrati local medicamente vaporizate in solutie salina;
  • Reduce bronhospasmul in lumenul bronsic si edemul mucoaselor respiratorii;
  • Face ca secretiile traheo-bronsice sa devina mai lichide, pentru a facilita eliminarea lor.

Substantele terapeutice cele mai frecvent utilizate pe calea aerosolului sunt:

  • Mucolitice;
  • Cortizon;
  • Antibiotice;
  • Antiinflamatoare;
  • Antialergice preventive;
  • Antiasmatice;

Atentie la igiena!

Este important sa folositi dispozitivul cu o atentie deosebita la igiena, spalandu-va bine pe maini inainte de a-l manipula. Folositi o seringa sterila de unica folosinta pentru a injecta solutia fiziologica in fiola de sticla, in care este dispersat medicamentul care urmeaza sa fie administrat, acordand o atentie deosebita cantitatii prescrise pentru a evita orice efect secundar.

Curatare

Clatiti nebulizatorul cu apa (de preferinta distilata) si uscati-l la aer, zilnic in cazul utilizarii regulate si dupa fiecare utilizare in cazul utilizarii ocazionale. Masca, piesa bucala si fiola trebuie deconectate, dezasamblate si spalate in apa calda, fara a folosi detergenti. Componentele trebuie lasate sa se usuce la aer peste noapte.

Ce este astmul?

Astmul este o boala care va afecteaza plamanii. Este una dintre cele mai frecvente boli pe termen lung la copii, dar si adultii pot avea astm. Astmul provoaca respiratie suieratoare, dispnee, senzatie de constrictie in piept si tuse noaptea sau dimineata devreme. Daca ai astm, il ai tot timpul, dar vei avea crize de astm doar cand ceva iti deranjeaza plamanii.

Nu stim toate lucrurile care pot provoca astm, dar stim ca factorii genetici, de mediu si ocupationali au fost legati de dezvoltarea astmului.

Daca cineva din familia dumneavoastra apropiata are astm, este mai probabil sa il aveti. „Atopia”, tendinta genetica de a dezvolta o boala alergica, poate juca un rol important in dezvoltarea astmului alergic. Cu toate acestea, nu tot astmul este astm alergic.

Fiind expusi la lucruri din mediu, cum ar fi mucegaiul sau umezeala, unii alergeni, cum ar fi acarienii de praf si fumul de tutun pasiv, au fost legati de dezvoltarea astmului. Poluarea aerului si infectia virala pulmonara pot duce, de asemenea, la astm.

Astmul profesional apare atunci cand cineva care nu a avut niciodata astm il dezvolta deoarece este expus la ceva la locul de munca. Acest lucru se poate intampla daca dezvoltati o alergie la ceva la locul de munca, cum ar fi mucegaiul sau daca sunteti expus la iritanti, cum ar fi praful de lemn sau substante chimice la locul de munca, de nenumarate ori la niveluri mai scazute sau dintr-o data la niveluri mai mari.

Poate fi greu de spus daca cineva are astm bronsic, in special la copiii sub 5 ani. Daca un medic va verifica cat de bine functioneaza plamanii si daca exista alergii, va poate ajuta sa aflati daca aveti astm.