Asigurare. Dincolo de binecunoscuta asigurare terta parte, exista un numar mare de polite care va pot proteja raspunderea civila in diferite domenii si situatii. In continuare, le analizam pe cele mai frecvente, dar mai intai revizuim ce este asigurarea de raspundere civila:
Ce este asigurarea de raspundere civila?
Potrivit art. Codul civil, o persoana care, prin actiune sau omisiune, cauzeaza vatamarea altuia, culpa sau neglijenta, este obligata sa repare relele cauzate. In articolul care urmeaza, sunt stipulate situatiile sau domeniile in care un subiect trebuie sa se confrunte cu o astfel de responsabilitate.
La ceea ce se refera acest lucru este faptul ca, atunci cand o persoana care este responsabila provoaca daune tertilor, cheltuielile derivate trebuie sa fie suportate de persoana care le-a cauzat. Uneori, aceste cheltuieli sunt minime, dar in altele pot fi inmultite cu mii si mii de euro. Este probabil ca o persoana, fizica sau juridica, sa nu poata suporta anumite cheltuieli cauzate de actiunile sale.
Pentru a raspunde acestei nevoi, exista asigurari de raspundere civila, prin care costul daunelor produse poate fi transferat unui asigurator. Pe scurt, o asigurare de acest tip isi protejeaza detinatorul impotriva daunelor cauzate tertilor.
Avand in vedere numarul mare de cazuri in care ar putea fi necesar, acest tip de acoperire este prezent in diferite tipuri de asigurari: casa, masina, sanatate… Iata cateva exemple:
Raspunderea in asigurarea de locuinta
Indiferent daca locuiti in chirie sau detineti o casa, ar trebui sa aveti asigurare de raspundere civila. Va poate proteja de daunele pe care le puteti provoca tertilor. De exemplu, te va proteja atunci cand lasi un robinet deschis si ai provocat din greseala scurgeri in casa vecinilor tai.
Dupa cum am spus, in cazul in care locuiti in chirie, va trebui sa va asumati si anumite responsabilitati.
Dincolo de asigurarea terta parte
Asigurarea de raspundere civila, sau cunoscuta si sub numele de asigurare terta parte, este obligatorie pentru orice autovehicul. Prin urmare, in cazul unui accident, nu trebuie sa va faceti griji: Daunele catre terti vor fi acoperite de asiguratorul dvs.
In orice caz, va recomandam intotdeauna sa aveti acoperirea suplimentara necesara, deoarece, in caz contrar, in cazul unui accident cauza este total neprotejata.
Asigurare de raspundere civila profesionala
Unele profesii necesita asigurare de raspundere civila. De exemplu, medicii, stomatologii, arhitectii sau orice profesionist care ofera un serviciu unei terte parti trebuie sa aiba acest tip de politica cu care sa se protejeze daca ceva nu merge bine.
Desi nu este intotdeauna obligatorie angajarea unei polite, este o acoperire foarte recomandata, in special pentru profesionistii cu functii de responsabilitate sau pentru persoanele care desfasoara activitati independente. Poti achizitiona de aici o asigurare raspundere profesionala.
Ai animale de companie?
Daca aveti animale de companie, veti avea nevoie, de asemenea, de asigurare de raspundere civila. Da, este un tip rar de acoperire, dar in ultimii ani cererea sa este in crestere. Motivul este evident: De fiecare data cand exista proprietari de animale de companie agresive, sunt mai constienti de pericolele pe care animalul lor de companie le poate provoca.
In plus, unele rase, considerate ca potential periculoase, trebuie sa aiba asigurare de raspundere civila.
Cum erau asigurarile in trecut?
In 1816, o sapatura arheologica din Minya, Egipt (sub un Eyalet al Imperiului Otoman) a produs o tablita din epoca dinastiei Nerva-Antonine din ruinele Templului lui Antinous din Antinoopolis, Egipt, care prescriea regulile si cotizatiile de membru ale unei inmormantari. In 1851, viitorul judecator asociat al Curtii Supreme din SUA Joseph P. Bradley (1870–1892), candva angajat ca actuar pentru Mutual Benefit Life Insurance Company, a trimis un articol la Jurnalul Institutului Actuarilor, care detaliaza o relatare istorica a vietii din epoca dinastiei Severan.
Tabel alcatuit de juristul roman Ulpian in aproximativ 220 d.Hr. in timpul domniei lui Elagabal (218–222) care a fost inclus in al doilea volum al codificarii legilor ordonata de Iustinian I (527–565) al Imperiului Roman de Rasarit, Digesta seu Pandectae (533).
In plus, Digesta a inclus o opinie juridica scrisa de juristul roman Paulus la inceputul crizei secolului al treilea din 235 d.Hr. Asupra Lex Rhodia („legea Rhodiana”) care articuleaza principiul mediu general al asigurarii maritime stabilit pe insula.
Din Rodos in aproximativ 1000 pana la 800 i.Hr. ca membru al Hexapolisului doric, plauzibil de catre fenicieni in timpul invaziei doriene propuse si aparitiei presupuselor popoare ale marii in timpul Evului Intunecat grecesc. (c. 1100–c. 750) care a dus la proliferarea dialectului grecesc doric. Legea mediei generale constituie principiul fundamental care sta la baza oricarei asigurari.
Asa au inceput de fapt asigurarile si dupa aceea au continuat in diverse forme din ce in ce mai specifice, insa in trecut unele dintre cele mai importante obiecte erau barcile si navele de comert, iar acestea trebuiau asigurate, pentru simplul fapt ca puteau oricand fi distruse de harzardele de pe mare.