Canapeaua este foarte confortabila, se porneste telefonul mobil, se porneste o aplicatie cu muzica preferata si mai apoi, se alege lista de redare preferata. Intreaga camera este deja plina de muzica cu note fine si bas bogat – smartphone-ul s-a conectat la noua boxa Bluetooth cu microfon si transmite semnalele audio fara cabluri catre traductorul de sunet de inalta calitate de pe raft. Acest ghid explica diferentele dintre difuzoarele cu tehnologie Bluetooth si spune ce model se potriveste in mod deosebit echipamentului hardware si obiceiurilor de ascultare.
In timp ce majoritatea difuzoarelor sunt conectate la amplificatoare, receptoare AV sau conectate direct la dispozitive de redare, difuzoarele Bluetooth folosesc o tehnologie diferita. Sunt echipate cu un amplificator incorporat si iau contact cu dispozitive cu transmitatoare Bluetooth – de exemplu cu smartphone-uri, tablete, televizoare, computere sau sisteme smart home.
Semnalul este transmis digital pe o distanta de pana la 10 m, astfel incat niciun zgomot sau alte zgomote interferente sa strice placerea muzicii. Un protocol de transmisie asigura ca majoritatea dispozitivelor Bluetooth functioneaza impreuna fara probleme, astfel incat sa existe o alegere libera intre difuzoare si partenerul de redare dorit. Pur si simplu se conecteaza dispozitivul de redare la difuzor folosind functia de „imperechere” si nimic nu impiedica ascultarea flexibila a muzicii.
Se face o distinctie intre doua categorii mari de difuzoare Bluetooth: modele mobile si stationare. Mai jos este o prezentare generala a caracteristicilor.
Difuzoarele mobile Bluetooth sunt echipate cu o baterie reincarcabila care face ca acesta sa fie independent de retea. In acest fel, se pot folosi astfel de modele aproape oriunde – in parc, pe plaja sau pentru fundalul acustic al petrecerii la gratar din gradina.
Dimensiunile carcasei sunt in mod intentionat mici, iar greutatea mentinuta scazuta, astfel incat difuzoarele mobile sa poata fi depozitate si transportate cu usurinta. Gama de difuzoare Bluetooth care functioneaza cu baterie variaza de la modele compacte pentru niveluri reduse de volum pana la modele mari care ofera o calitate foarte buna.
Difuzoarele Bluetooth stationare sunt optimizate pentru utilizare in casa si, prin urmare, necesita o priza pentru alimentare. Deoarece, spre deosebire de modelele mobile, dimensiunea si greutatea sunt irelevante, astfel de dispozitive sunt de obicei echipate cu amplificatoare puternice, traductoare de sunet cu suprafata mare si carcase impunatoare cu un spatiu mare de rezonanta. Acest lucru permite bucuria fata de muzica cu bas profund, sunete clare si inalte, chiar si la niveluri de volum ridicate.
Inainte de a face o decizie asupra unui anumit model de difuzo, ar trebui examinate cu atentie diferitele caracteristici ale produsului si date tehnice si sa fie aduse in conformitate cu ideile personale.
Difuzoarele Bluetooth sunt asa-numitele boxe active cu amplificatoare incorporate. Puterea este specificata in wati (W) si influenteaza calitatea sunetului la niveluri de volum mediu si ridicat, precum si dimensiunea maxima a incaperii care trebuie acoperita. Difuzoarele mobile compacte ofera 2 pana la 4 W. Pentru o experienta de ascultare placuta, se utilizeaza aceste difuzoare intr-o incapere de pana la 15 m².
De ce iubim muzica?
Oamenii au tendinta sa iubeasca muzicalitatea. Capacitatea de a intelege si de a obtine placere din modele muzicale complexe pare a fi universala din punct de vedere cultural.Muzicalitatea este exprimata foarte devreme in dezvoltare.
In acest sens, muzica poate fi comparata cu vorbirea – celalalt mod cognitiv interesant in care folosim sunetul. Dar, in timp ce vorbirea este cel mai evident importanta pentru comunicarea propozitiilor sau conceptelor, obtinerea unor astfel de cunostinte, aceasta nu este functia primara a muzicii. Mai degraba, puterea muzicii de a comunica emotii, dispozitii sau stari mentale afective pare benefica pentru calitatea vietii noastre.
Ceea ce ne aduce la intrebarea care formeaza titlul acestui articol: de ce iubim muzica? Pe fata, nu exista niciun motiv aparent pentru care o secventa sau un model de sunete care nu are o semnificatie propozitionala specifica ar trebui sa provoace orice fel de raspuns placut. Cu toate acestea, muzica este considerata pe scara larga printre cele mai mari bucurii ale noastre. De unde vine acest fenomen?
Exista mai multe abordari ale acestei intrebari. Un muzicolog ar putea avea un raspuns foarte diferit de un om de stiinte sociale. Un avantaj al neurostiintei este ca ne putem raporta raspunsul la descoperirile empirice stabilite si putem extrage din doua domenii deosebit de relevante: neurostiinta perceptiei auditive si a sistemului de recompense.
Pentru a dezvalui concluzia articolului meu, cred ca muzica isi trage puterea dintr-o interactiune intre aceste doua sisteme, primul dintre care ne permite sa analizam tiparele de sunet si sa facem predictii despre ele, iar al doilea evalueaza rezultatele aceste predictii si genereaza emotii pozitive (sau negative), in functie modul in care asteptarile au fost indeplinite, respectiv nu au fost indeplinite. Totul insa este variabil si trebuie sa se tina cont de acest aspect atunci cand oamenii vor sa inteleaga muzica.