Strungul este o masina-unealta utilizata in principal pentru a modela piese metalice (si, uneori, lemn sau alte materiale), determinand piesa de prelucrat sa fie efectuata si rotirea strungului, in timp ce un mic instrument este avansat in munca care provoaca actiunea de taiere.

Strungul de baza care a fost conceput pentru a reduce stocurile de metal cilindric a fost dezvoltat pentru a produce filete cu surub, lucrari mecanice, burghiE. Strungurile moderne ofera o varietate de viteze de rotatie si un mijloc de miscare manuala si automata a instrumentului de taiere pe piesa de prelucrat.

Masinistii si personalul de intretinere a atelierului trebuie sa cunoasca bine strungul si operatiunile sale pentru a efectua repararea si fabricarea pieselor necesare.

Vezi de asemenea: suport canelare si alege variantele potrivite pentru aplicatiile tale.

TIPURI DE STRUNGURI

Strungurile pot fi impartite in trei tipuri pentru a facilita identificarea lor: strung paralel, strung revolver, strunguri si loc special de recuzita. Unele mai mici sunt montate pe bancheta si sunt semi-fixe. Strungurile mai mari sunt montate pe sol si pot necesita transport special daca trebuie mutate.

Un operator instruit poate realiza mai multe lucrari de prelucrare cu strungul mecanic decat cu orice alta masina-unealta. Strungurile turatiilor si strungurile cu scop special sunt adesea folosite in atelierele de productie sau de lucru pentru productia de masa sau piese specializate, in timp ce strungurile de baza ale motorului sunt de obicei folosite pentru orice tip de lucrare.

Micile diferente in diferite strunguri mecanice faciliteaza gruparea lor in trei categorii: motor usor- strung de banc, strunguri de precizie si strunguri de spatiu, care sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de strunguri de tip extensie.

Strungurile usoare sunt, in general, strunguri mici, cu o oscilatie de 10 inci sau mai putin, montate pe o banca sau o masa. Aceste strunguri pot realiza cele mai multe lucrari de prelucrare, dar pot fi limitate din cauza dimensiunii materialului care poate fi transformat.

Aceste strunguri pot efectua cea mai mare parte a lucrarilor de prelucrare, dar pot fi limitate datorita dimensiunii sau materialului care poate fi rotit.

Strungurile de precizie pentru scule sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de strunguri standard de fabricatie si sunt utilizate pentru toate operatiunile de strunjire, cum ar fi strunjirea, gaurirea, frezarea, productia de fire, framantarea si formarea razei si pot fi adaptate pentru operatiuni speciale de frezare cu atasamentul corespunzator.

Acest tip de strung poate manipula piese de pana la 25 de centimetri in diametru si pana la 200 de centimetri lungime. Cu toate acestea, dimensiunea totala este un viraj de 15 inci cu 36 pana la 48 de inci intre centre. Multe strunguri de camera pentru scule sunt utilizate pentru productia de unelte speciale.

COMPONENTE STRUNG

Strungurile au toate aceleasi elemente functionale in general, desi locatia sau forma specifica a unei anumite parti poate varia de la un producator la altul.

Principala caracteristica a constructiei sale sunt modurile in care se formeaza pe suprafata superioara si executa intreaga lungime a patului.

Modalitati de furnizare a mijloacelor de realizare a contrapunctului si a caruciorului, care aluneca de-a lungul cailor, in conformitate cu capul conectat permanent.

Capul este situat la capatul stang al operatorului bancului. Acesta contine axul principal si depozitul de ulei si mecanismul de angrenaj pentru obtinerea diferitelor viteze ale axului si pentru transmiterea energiei catre mecanismul de alimentare si filetare. Mecanismul capului este actionat de un motor conectat fie la o curea, fie la un sistem de scripete sau la un sistem orientat.

Contrapunctul este situat la capatul opus al lamei strungului. Sustine o lucrare finala in prelucrarea intre centre, sustine piesele de pe strung pentru o lunga perioada de timp si are diferite forme de unelte de taiere, cum ar fi burghie, taietori si robinete.

Contrapunctul este montat pe pereti si este proiectat pentru a fi fixat in orice punct de-a lungul cailor. Are o axa care functioneaza cu un volan si este fixata in pozitia sa cu ajutorul unei cleme de ax. Contrapunctul poate fi reglat lateral (spre sau de la operator) prin reglarea suruburilor.

Ar trebui sa fie eliberat din forme inainte de orice ajustari laterale facute, deoarece acest lucru permite contrapunctului sa se miste liber si sa evite deteriorarea suruburilor de reglare laterale.

Caruciorul include platforma, restul compozitului, caruciorul transversal, suportul pentru scule si instrumentul de taiere. Se aseaza prin formele din jurul si din fata bancii. Functia transportului este de a transporta si muta instrumentul de taiere. Functia de transport este de a transporta si muta instrumentul de taiere.

Acesta poate fi miscat manual sau cu putere si poate fi fixat in pozitie cu o piulita de siguranta.

Instrumentul de taiere, este, de asemenea, cunoscut sub numele de capul instrumentului de taiere. Acest instrument de taiere are marginea principala la capatul patrat al piesei care este avansata intr-un colt drept pe piesa de prelucrat.Pe langa faptul ca este utilizat pentru operatiunile de separare, acest instrument de taiere poate fi utilizat pentru colturile patrate ale masinii si caneluri.