Több ezer parkolóhely várja a zarándokokat

Gőzerővel zajlanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előkészületei. A város több ezer parkolóhelyet biztosít az eseményre érkező zarándokok számára, az erről rendelkező polgármesteri rendelet is megjelent. Részletes tájékoztatást próbálunk nyújtani a Hargita megye székhelyére június elsején érkezők számára. A szervezők célja az, hogy a lehető legjobban megkönnyítsék a zarándokok csíksomlyói utazását. Egyik jelentős könnyítés például, hogy az autóbuszok a belvárosig hozhatják utasaikat, ahonnan majd vissza kell fordulniuk a külvárosi részeken kijelölt parkolóhelyekre.

A polgármesteri rendelet értelmében autóbuszok számára több mint ezer, gépkocsik számára pedig több mint 4500 parkolóhely lesz kialakítva, zömében a külvárosi részeken. Nagyon fontos, hogy mindenki időben induljon el otthonról, a Csíkszeredába történő érkezést pedig a kora reggeli órákra időzítse (hajnali 4–6 óra között az ideális).

Útmutató a személyautókkal érkezők számára

Gyergyószentmiklós irányából…

A városháza útmutatásai szerint a gépkocsival Gyergyószentmiklós irányából érkezők Csicsó és Csíkszereda között hagyhatják autóikat az országút mentén. Ugyanakkor Pálfalva vagy Csomortán irányából is megközelíthetik Csíksomlyót, ezzel közelebb kerülve a nyereghez, az autókat a megyei út illetve a községi utak mentén is leparkolhatják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a zarándokok a Csicsót követő körforgalomban balra kanyarodnak a terelőúton Szépvíz irányába, ahol vagy a terelőút, illetve az országút mentén hagyják gépkocsikat, vagy az országútról letérve Delne-Pálfalva, illetve Csomortán irányából közelítik meg Csíksomlyót, ameddig a forgalomkorlátozás engedi.

A Gyimesek felől érkezők is az országút mentén parkolhatnak, illetve Delne irányában is megközelíthetik Somlyót.

Székelyudvarhely irányából…

A Székelyudvarhely felől érkezők a városba érve az első lehetőségnél jobbra kell térniük a Hajnal utcába, ennek mentén le is tehetik autóikat, vagy parkolhatnak még az ezt követő Fürdő utcában is, utóbbi esetben a vasútállomás környékéről kezdhetik meg gyalogos útjukat a Hármashalom oltárhoz.  

Alcsík irányából…

Az Alcsík irányából utazó zarándokok jobban járnak, ha Bánkfalva-Mindszent-Csíkszentlélek-Fitód irányából közelítik meg a csíksomlyói nyerget. Itt a Suta-tavak szomszédságában több száz gépkocsi számára lesz kialakítva parkolóhely. Ettől a ponttól pedig meglehetősen közel van az esemény helyszíne.

Akik mégis úgy döntenek, hogy Csíkszentkirály felöl közelítik meg a várost, azok a zsögödfürdői részen parkolhatnak, a volt borvíztöltőde területén, vagy a Zsögöd utcában a Natúr lakópark irányában.

Autóbuszokkal érkező csoportok

A Gyergyószentmiklós felől
érkező autóbuszok a Taploca utcai körforgalomig vihetik a zarándokokat, akik ettől a ponttól gyalogosan fogják megközelíteni Csíksomlyót, az autóbuszok pedig visszafordulnak és elfoglalják a város szélén kijelölt parkolóhelyeiket. A csoportvezetők feladata lesz kommunikálni a buszsofőrökkel a járművek későbbi tartózkodási helyeiről, ahonnan majd útra indulhatnak az esemény után.

A Székelyudvarhely felől  
közlekedő autóbuszok a vasúti felüljáróig vihetik utasaikat, akiknek ettől a ponttól már gyalogosan kell folytatniuk az utat. Az autóbuszok az arra kijelölt helyeken parkolhatnak le, azaz a Hargita utca mentén és a vasútállomással szembeni ipari területen.

Az Alcsík felől
 érkező autóbuszok a Brassói úton, a vasútállomás közelében található MOL benzinkútig hozhatják utasaikat, a járművek innen visszafordulva pedig a Brassói út mentén kialakított parkolókban foglalhatják el állomásoztató helyeiket.

Mindhárom esetben jelentős könnyítést jelent a Csíkszeredába érkezők számára, hogy az autóbuszok a belvárosig hozhatják a zarándokokat.


Térkép forrása: szereda.ro

A pápalátogatásra érvénybe lépő forgalomkorlátozások

A polgármesteri rendelet értelmében május 31-én, pénteken reggel 6 órától Csíkszeredában részleges útlezárás lép érvénybe. Az érintett övezetbe csak a lakók és az ott dolgozók, továbbá a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruhordók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Az övezet határai: nyugaton a Villanytelep utca és a Brassói út, északon és észak-keleten a Rét utca (a vasúti kereszteződés), a 12-es jelzésű országút (a taplocai terelőútnál a körforgalom), a 12A jelzésű országút (a terelőúttal való kereszteződés), Pünkösd utca, Csíkpálfalva irányából, azaz a 4-es jelzésű községi út felől Csíkszereda bejárata, valamint Csíkcsomortán irányából, azaz a 123E jelzésű megyei út irányából szintén a város bejárata határolja az övezetet. Keleten a 123 B jelzésű megyei úton szintén a város bejáratától lesz érvényes a forgalomkorlátozás. Délen pedig a Zsögödi Nagy Imre utca és a 12-es számú országút kereszteződésétől számítva korlátozzák az autós közlekedést.  

Csíksomlyóra érvényes korlátozások

Ahogy az a pünkösdi búcsúk alkalmával már megszokhattuk, Somlyón május 31-én, pénteken 12 órától egészen szombat 18 óráig tilos lesz parkolni a Szék útján, a Kájoni János utcában, a Nagymező utcában, a Kis Somlyó utcában, valamint a Köves utcában. Ugyanebben a periódusban teljesen tilos lesz a behajtás az úgynevezett zarándokhelyre és az azt kiszolgáló utcákba, ez többnyire a csíksomlyói övezetet jelenti. A teljes behajtási tilalom alól kivételt képeznek azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük szállásuk udvarán, viszont számukra is csak május 31-én péntek 20 óráig lehetséges a közlekedés ebben az övezetben. A lakóknak pedig június 1-én reggel 6 óráig lesz szabad a forgalom. A fentebb említett városi övezetben teljes útlezárásra lehet számítani pénteken 20 órától szombat 18 óráig. Ugyanebben az időszakban tilos lesz a parkolás a zöldövezeteken, a járdákon, a biciklisávokon, csupán a kijelölt parkolóhelyeken engedélyezett az állomásoztatás.

Egyéb szabályozások

Motorkerékpárokkal június 1-jén reggel 6 óráig még szabad lesz a városba a bejárás. A forgalomkorlátozások és útlezárások nem vonatkoznak a hatósági és egyéb speciális feladatokat ellátó járművekre.

Áthaladó forgalom

A Csíkszeredán áthaladó forgalom számára a következő útvonalak lesznek nyitva: észak irányából, azaz Csíkcsicsó felől a taplocai terelőútról a Rét utca irányába lehet hajtani, innen a Hargita utca fele, ahonnan majd el lehet jutni a Brassói útig. Dél irányából a Brassói útról a Hargita utcán át lehet eljutni vagy Székelyudvarhely felé, vagy a Rét utcába, ahonnan a taplocai terelőúton lehet tovább folytatni az utat Csicsó vagy Szépvíz irányába. Nyugat felől érkezőknek a Rét utcán keresztül indulhatnak északi vagy keleti irányba tovább, délre pedig a Brassói út felé kell haladniuk, azon hagyhatják el a várost.

A városvezetés által kiadott hivatalos információk alapján
Amennyiben Csíkszereda város vezetése további módosításításokat tesz közzé, azon alapján frissítjük az infromációkat

 

Noutăți

Verificare de securitate

Este important să subliniem faptul că toți pelerinii trebuie să se aștepte la un eveniment similar cu cel de Rusalii. În același timp, unicitatea și caracterul istoric al acestei ocazii, adică vizita Sfântului Părinte, necesită măsuri de securitate care sunt obișnuite și raționale în toate locurile în care Sfințenia Sa este prezent.

Accesul, poarta de securitate

Dacă ați efectuat o înregistrare individuală / de familie, în perioada 15-19 mai, ați primit pe adresa de e-mail pe care ați indicat-o, biletul pentru SECTORUL ROȘU.
 

Este posibil să nu fi primit încă biletul. VĂ RUGĂM SĂ VERIFICAȚI CONTUL SPAM / TRASH /MESAJE NEDORITE, deoarece este posibil ca biletul să fie acolo.
 

Badgeurile de presă pentru jurnaliștii acreditați la vizita Sanctității sale de la Șumuleu Ciuc pot fi ridicate la sediul Consiliului Județean Harghita, Piața Libertății, nr. 5, Sala de Marmură, (dacă s-a cerut eliberarea acestora la Miercurea Ciuc) în perioada 30-31 mai, între orele 13:00 – 15:00.

 

 

Sajtóakkreditációk átvétele

Cu câteva zile înainte de 1 iunie 2019 când Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, vă punem la dispoziție pe site-ul nostru Caietul Pelerinului care conține ordinea Sfintei Liturghii, cântecele, scurta descriere a Statuii de la Șumuleu Ciuc, precum și a vieții Sfântului Părinte, în limbile maghiară și română.