Întâlniri pentru întâlnire

csiksomlyoi oltar

Programe spirituale în pregătirea vizitei Sfântului părinte

Într-una din zilele trecute mă grăbeam la un eveniment. Ajungând acolo cineva m-a abordat. „Acesta este logo-ul Transilvaniei? – arătând spre insigna mea. „Da!”, am răspuns și am zâmbit unul la celălalt. Acest loc, care este vizitat de către cel mai influent om din lumea întreagă, este Transilvania deschisă la viață, Transilvania multicoloră, Transilvania noastră.  Acest însemn îl port deasupra inimii. Este la asemănător cu momentul când aștepți să vină ploaia cu umbrela în mână.

Se spune că „întâlnirea este al optulea sacrament”. Procesul pregătitor al vizitei Sfântului Părinte este întâlnire cu valorile noastre, cu perspectivele noastre, cu celălalt și cu bogățiile noastre creștine. Merită să ne pregătim cu moto-ul concret Să mergem împreună!

În acest sens au fost dezvoltate câteva directive spirituale împreună cu Comitetul Pastoral al Arhidiecezei de Alba Iulia. Acestea sunt accesibile pe pagina de internet pontifex.ro. Acestea se bazează pe sursele de spiritualitate ale papei Francisc: moștenirea Sfântului Francisc de Assisi și a Sfântului Ignațiu de Loyola. În același timp ne atrag atenția asupra propriilor exemple, ca slujitorul lui Dumnezeu Márton Áron, care a acceptat munca, suferința și persecuția pentru poporul său. În această perioadă ne bucurăm cu frații noștri greco catolici, pentru cei șapte fericiți pe care îi primesc ei, sperând că într-o zi și noi ne vom bucura de beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu Márton Áron.

Aceste materiale subliniază și dimensiunea mariană a bisericii: Papa Francisc vorbește despre responsabilitatea comună și distinsă în enciclica sa Laudato si’ în contextul îngrijirii casei noastre comune. Ne încurajează pe toți să ne găsim propriul loc, rolul, misiunea în întregul proces, în viața civilă, profesională și eclezială. Ne dăm seama de faptul că ne putem baza pe fiecare persoană pentru a construi un viitorul comun. Suntem curioși să aflăm cum putem merge împreună, cum putem să înaintăm, să ne apropiem unul de celălalt și de bunul Dumnezeu.

Pregătirea noastră are mai multe stațiuni. Având în vedere liniile principale și observând multitudinea de mișcări spirituale din biserică cu ajutorul mai multor parohii vrem să arătăm pelerinilor bogăția bisericii locale.

La dara de 31 mai, înainte cu o zi de sosirea Sfântului Părinte, bisericile din Miercurea Ciuc vor celebra Sfânta Liturghie pentru pelerinii care sosesc, fiind toată noapte deschise, așteptând pelerinii care vin să se odihnească.

Mișcările spirituale așteaptă pelerinii la priveghere în capela Colegiului Gimnazial Romano Catolic Segítő Mária. Papa Francisc subliniază timpul petrecut în fața Sfântului Sacrament. A cerut Adorația Euharistică de 24 de ore.

Dimineața devreme pelerinii vor pleca împreună spre locul de desfășurare al Sfintei Liturghii.

La data de 1 iunie începând cu ora 6 vor fi ajutați să intre în atmosfera Sfintei Liturghii pelerinii care sosesc. Scopul acestora este de a pregăti pe cei prezenți pentru întâlnire, pentru a sărbători împreună, arătând bogăția bisericii locale și inspirând la a merge împreună.

În această perioadă au acceptat să ne ajute reprezentații Mânăstirii Franciscane, reprezentanții spiritualității franciscane călugări și laici, membrii comunității de reînnoire carismatică, reprezentații mișcării focolare, iezuiții, cei care trăiesc spiritualitatea Sfântului Ignațiu de Loyola, reprezentanții mișcării Marriage Encounter și tinerii.

Tinerii se pregătesc cu un imn scris special pentru sosirea sfântului părinte. Acesta fiind prezentat la festivalul de muzică creștină Resurrexit din Miercurea Ciuc între 2 și 4 mai.

După Sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte ansamblul vocal Mustármag va cânta opera muzicală cu titlul Népemért vállalom (Accept pentru poporul meu): viața Slujitorului lui Dumnezeu Márton Áron, angajamentul său, solidaritatea poti fi și asăzi un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi. Să pornim și să mergem împreună, pentru că perioada care urmează ne dă posibilitatea de întâlniri nenumărate!

Györgypál Enikő, responsabil cu programele spirituale cu ocazia vizitei Sfântului Părinte la Șumuleu Ciuc

Noutăți

Verificare de securitate

Este important să subliniem faptul că toți pelerinii trebuie să se aștepte la un eveniment similar cu cel de Rusalii. În același timp, unicitatea și caracterul istoric al acestei ocazii, adică vizita Sfântului Părinte, necesită măsuri de securitate care sunt obișnuite și raționale în toate locurile în care Sfințenia Sa este prezent.

Accesul, poarta de securitate

Dacă ați efectuat o înregistrare individuală / de familie, în perioada 15-19 mai, ați primit pe adresa de e-mail pe care ați indicat-o, biletul pentru SECTORUL ROȘU.
 

Este posibil să nu fi primit încă biletul. VĂ RUGĂM SĂ VERIFICAȚI CONTUL SPAM / TRASH /MESAJE NEDORITE, deoarece este posibil ca biletul să fie acolo.
 

Badgeurile de presă pentru jurnaliștii acreditați la vizita Sanctității sale de la Șumuleu Ciuc pot fi ridicate la sediul Consiliului Județean Harghita, Piața Libertății, nr. 5, Sala de Marmură, (dacă s-a cerut eliberarea acestora la Miercurea Ciuc) în perioada 30-31 mai, între orele 13:00 – 15:00.

 

 

Sajtóakkreditációk átvétele

Cu câteva zile înainte de 1 iunie 2019 când Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, vă punem la dispoziție pe site-ul nostru Caietul Pelerinului care conține ordinea Sfintei Liturghii, cântecele, scurta descriere a Statuii de la Șumuleu Ciuc, precum și a vieții Sfântului Părinte, în limbile maghiară și română.