Darul verde pentru Sfântul Părinte

Illusztratie

Comunicat de presă

Uniunea Composesoratelor din bazinul Ciuc, cea mai mare asociație a composesoratelor și forestiere din bazinul Ciuc, oferă programul de înpădurire vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc, este un dar simbolic față de responsabilitatea și sensibilitatea Sfântului Părinte pentru natură. Composesoratele anul acesta vor planta 646 de mii de puieți pe 122 ha de teren.

Composesorat = pădurea aflată în folosul comun (pădure și pășune)

Papa Francisc a subliniat de mai multe ori prin alocuțiunile sale, sau prin enciclica Laudato si’ educația pentru „alianța dintre omenire și mediul înconjurător”: „evitarea folosirii plasticului și hârtiei, folosirea responsabilă a apei, colectarea selectivă a deșeurilor, a cumpăra alimentele în mod rezonabil, a avea grijă de vietăți, utilizarea transportului în comun, plantarea de arbori, folosirea responsabilă a energiei electrice…”

În conformitate cu această precizare, considerăm că papa Francisc va aprecia mai mult decât orice gest material darul nostru, dacă ne comportăm în mod corespunzător cu mediul înconjurător și le folosim gândindu-ne la generațiile viitoare, străduindu-ne „să fim apărătorii lumii și nu jefuitorii, misionarii frumosului și nu ai poluării și distrugerii!” (papa Francisc: Rugăciune pentru pământ)

Totodată am dori ca fiecare parohie, fiecare comunitate parohială înainte de sosirea Sfântului Părinte să planteze un brad sau alt arbore, în curtea bisericii sau a parohiei sau într-un alt loc potrivit.

Să facă acest lucru în lumina învățăturii Sfântului Părinte legate de protecția mediului înconjurător. Să încurajăm credincioșii adunați la plantarea copacului cu o scurtă predică sau cu citirea unei părți din enciclica Laudato si’, să fim mai umani cu lumea creată. Acest brad plantat să ne aducă aminte de vizita papei Francisc și de învățătura sa. 

Salutăm cu drag orice altă inițiativă de cadou pentru Episcopul Romei prin care căutăm reînnoirea comunității proprii. De exemplu vizitarea bolnavilor, pregătirea de daruri pentru familiile sărace, ajutorarea copiilor nevoiași. Să simtă toată lumea că ne pregătim de sărbătoare.

Știm și despre celelalte inițiative: concurs de desen și poezie. Și acestea sunt luate în considerare de către noi. Vă rugăm să pregătiți o documentație scurtă despre aceste inițiative, câteva poze și o scurtă descriere. Toate aceste vor fi strânse și trimise Sfântului Părinte. Păstorul va simții că turma trăiește și toată învățătura sa prinde viață, se reînnoiește speranța. 

Adresa la care să se trimită documentațiile scurte despre aceste inițiative: ajandekfa@pontifex.ro

Noutăți

Câteva informații utile pentru pelerinii care vor veni la Șumuleu Ciuc cu ocazia vizitei Sfântului părinte Papa Francisc. 

Îi rugăm cu mult respect pe pelerinii participanți să se pregătească și să participe cu multă smerenie și evlavie la Sfânta Liturghie de la Șumuleu.

Pot participa și acei pelerini care nu s-au înregistrat, dar totuși doresc să participe la Sfânta Liturghie, organizatorii au delimitat sectoare și pentru ei.