Lélekben is készülnek az önkéntesek

Lélekben is készülnek az önkéntesek

„Úgy gondolom, ez a mi ünnepünk, ebben mi magunk kell, hogy részt vegyünk, mert a  közösség mi vagyunk” – fogalmazott Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának egyik önkéntese a szolgálatra jelentkezők számára megtartott felkészítők egyikén. A résztvevők a gyakorlati tudnivalók elsajátítása mellett lelkiekben is ráhangolódhattak a szombati eseményre.

Mintegy 600 önkéntes fogja segíteni a szervezők munkáját a Szentatya csíksomlyói látogatása alkalmából. Az érdeklődők a Pontifex.ro honlapon jelentkezhettek, ugyanakkor egyházi és világi szervezetek is toborozták a segítő szándékúakat, például a Romániai Máltai Szeretszolgálat, a Romániai Cserkészek Egyesülete, a Gyulafehérvári Caritas, vagy éppen a Hargita Megyei Önkormányzat és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. Számukra az elmúlt két hétben Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is tartottak felkészítőket. Ezeken a szükséges szervezési eligazításon túl különböző lelki programokat is kínáltak a szervezők, mintegy biztosítva a szükséges lelki táplálékot a hétvégi munkára.

„Ez egy nagyon különleges megtiszteltetés, hogy a Szentatya eljön Csíksomlyóra, és úgy gondolom, ehhez mi is hozzá kell, hogy tegyük a részünket” – fogalmazott az önkéntesnek jelentkező gyergyószentmiklósi Ferencz Sándor. A szolgálatra jelentkezők motivációi nagyon szerteágazóak: volt, akit a szolgálat szeretete késztette a feladat elvállalására, másokat a tettvágy vezérelt, vagy éppen annak a tudata, hogy házigazdája lehet a magasztos eseménynek. Egy dologban azonban mindenki egyetértett: a testet igénybe vevő szolgálat mellett hihetetlen, és egy életre szóló lelki élménnyel fognak gazdagodni. „Az által, hogy most itt vagyok ezen a felkészítőn, tudatosul bennem, hogy ebben a dologban én fontos vagyok. Már ezen a találkozón is feltöltődöm, és biztos vagyok benne, hogy a pápalátogatás napján is hihetetlen lelki élménnyel fogok gazdagodni. Jól esik tudni, hogy aktív részese vagyok ennek az eseménynek. Imádkozom, hogy minden rendben legyen, és hogy sok ember érezze meg a pápalátogatás örömét” – osztotta meg gondolatait a szintén gyergyószentmiklósi Molnár Margit.

Az önkéntesek zömében a Hármashalom oltár előtti téren kialakított szektorok felügyeletében fognak részt venni és a zarándokok eligazításában segédkeznek, ugyanakkor a megyeszékhely és Csíksomlyó különböző pontjain felállított információs pontoknál teljesítenek majd szolgálatot. Illetve más jellegű feladatokból is kiveszik a részüket, amelyek a szervezés során felmerülnek. A pápai szentmise helyszínén láthatósági mellényük, nyakkendőjük és névtáblájuk által azonosíthatják be őket a zarándokok.

 

 

 

Aktuális

Vízi Elemér - Fotó: Magyar Kurír

„A pápának szívügye, hogy felnőtt egyházat szeretne, amely Isten lelkével együtt megy, együtt halad” – vallja Vízi Elemér csíkszeredai születésű jezsuita szerzetes, a jezsuita rend magyar rendtartományának provinciálisa, akivel Bodó Márta beszélgetett Ferenc pápáról, illetve a pápalátogatás lehetséges hozadékairól.

szekelykapu papalatogatas emlekere

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!” – Wass Albert szavai olvashatók azon székelykapu kontyfáján, amelyet a Hargita, Maros, Háromszék, azaz a székely megyék összefogásának köszönhetően a június 1-jei csíksomlyói pápalátogatás tiszteletére állítottak fel a Hármashalom oltárhoz vezető makadám úton.